Ваньо Шарков: Няма признаци за развитие на антракс

7720
Ваньо Шарков: Няма признаци за развитие на антракс
Снимка: БГНЕС

Доколкото знам от ветеринарните лекари има информация, че е починало второ животно в село Млада Гвардия. Това потвърди заместник-здравният министър Ваньо Шарков.

Към момента нещата са овладяни, всички лица, които са били контактни, са лекувани. Заразен човек не може да предаде заразата от един човек на друг – по въздушно-капков път, подчерта Шарков пред Нова телевизия. Няма пациент, който да има оплаквания, подсказващи развитие на антракс, заяви заместник-здравният министър. За момента 26 души са били в контакт със заразеното месо.

Още едно животно почина от антракс

Още едно животно почина от антракс във варненското село Млада гвардия. Кравата не е от животните на починалия от антракс преди два дни...

Както вече съобщихме, източник на зараза е отглеждана крава в стопанството на починалия 53-годишен мъж, която е заклана от него. По време на клането починалият си е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ. Според медийна информация месото е правено на колбаси.

Специалистите успокояват, че ако месото от крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност и ако млякото е сварено.

При консумация на месо от заразено с антракс животно симптомите се появяват до 7 дни. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести по повод случая с починалия 53-годишен пастир от Варна. Симптомите на заболяването се изразяват в подуване на корема, диария и общо неразположение. "Заболяването е 100% лечимо при потърсена навреме лекарска помощ", увери проф. Тодор Кантарджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com