320 метра свлачища са укрепени по Прохода на републиката

12055
320 метра свлачища са укрепени по Прохода на републиката
Снимка: БГНЕС

Проходът на Републиката ще бъде отворен за движение на 17 юли (четвъртък) на обяд. Това съобщи за "Фокус" Михаил Михалев, говорител на Областна администрация – Велоко Търново. Очаква се ремонтните дейности по трасето да приключат до два дни.

Директорът на ОПУ инж. Георги Филипов и областният управител инж. Георги Рачев са обходили всички свлачища, по които към този момент се работи. Голяма част от подпорните съоръжения вече са готови, а останалите ще бъдат завършени до четвъртък. Над 2 млн. лв. са вложените средства за ремонта на Хаинбоаз. 30 000 квадратни метра е положената мрежа за опасване на склоновете, където бяха активизирани свлачищни процеси.

Отварят Хаинбоаз в четвъртък на обяд

Проходът на Републиката ще бъде отворен за движение в четвъртък на обяд, съобщи директорът на Областно пътно управление инж. Георги Фил...

"Според новите изисквания материала за изработката на мрежата е подсилен, а телта е двойно засукана. Укрепените свлачища са с обща дължина 320 метра. Изградени са специални преградни стени от траверси, които ще спират свличащата се маса", обясни Михалев.

Освежена е маркировката по цялото трасе на прохода, който е с дължина около 35 километра. Изкърпени са всички дефекти по платното за движение. Банкетите са профилирани и подравнени, пропаданията са запълнени, а растителността е отстранена. Също така са почистени и отводнителните канали на пътя, които бяха затлачени от поройните дъждове. Подменената мантинела по трасето е с обща дължина около 600 метра.

Към момента вече са отпушени входовете на двата моста край Килифарево, които бяха затлачени след наводнението от 19 юни. Допълнителното почистване на наносите и дървесината ще продължи и след отварянето на прохода, тъй като мястото е безопасно за работа с тежки машини. Над 100 кубични метра от нарязаната дървесина вече са предадени на кметствата от засегнатите след наводненията райони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com