Дигитална изложба за Търновски будители бе представена в Букурещ

3426
Дигитална изложба за Търновски будители бе представена в Букурещ
Снимка: Цветанка Куцарова

На 1 ноември 2018 г. Държавният архив във Велико Търново представи дигиталната изложба „Велико Търново – част от Европа в Букурещ. Съорганизатор на събитието е дружеството „Демократичен съюз на българите в Румъния”, което е и партньор по проекта „Европейци и великотърновци, учили в Европа, с принос за обществено–икономическия и културен живот в Търново” на Държавна агенция „Архиви”, финансиран по договор № 118-N-7/01.06.2018 г. на програмата „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“.

„Датата 1 ноември - Ден на народните будители, е избрана неслучайно, защото голяма част от личностите, които намират място в изложбата са книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух“ – каза Боряна Маринова - ръководител проект, историк и краевед, началник на отдел „Държавен архив – Велико Търново“ при дирекция „Регионален държавен архив – Велико Търново“ за Actualno.com.

Гости на изложбата са проф. Лука Велчов, почетен председател на дружеството „Демократичен съюз на българите в Румъния”, архимандрит Виктор Мутафов, Надежда Кула - учител по български език в българското училище в Букурещ, и румънски граждани.

На заглавната снимка: Боряна Маринова – ръководител проект при Държавна агенция „Архиви“ и Любомир Николов от Демократичния съюз на българите в Румъния – Букурещ 

Интерес сред българската общност в Букурещ предизвикаха и личностите, получили образованието си в Румъния: лекарите Евстати Антонов, Стефан хаджи Пенчев и Игнат Игнатиев, аптекарят Панайот Славков, дарителят Михаил Кефалов и Митрополит Климент.

Снимка: Момент от представянето на дигиталната изложба „Велико Търново – част от Европа” в Букурещ 

Дигиталната изложба представя чрез документи и снимки, съхранявани във фондовете на Държавен архив - Велико Търново личности, дали своя принос за развитието на обществения, политически, икономически и културен живот на града и Търновския край. Представените документи са за 40 личности, получили образованието си в чужбина и работили в различни сфери. Място в изложбата намират  известни търновски учители, работили в Мъжката и Женската гимназии, между които Тодор Шишков, Васил Берон, Карл Шкорпил, учители – общественици – М. Москов, Й. Кулелиев, известните учителки и търновски  общественички Зоя Ставрева и Невена Събева. Разкриват се моменти из живота на архитектите Георги Козаров и Джовани Мосути, на паркостроителите Антон Новак и Георги Петков, на лекарите Трейман и Черненко, благодарение на които са открити Санаториума за гръдноболни и Бактериологичния институт. Присъстват документи за търновски аптекари, както и на първата дипломирана акушерка – Цанка Събева. Специално място заемат видни общественици-дарители,  завещали имоти и пари в полза на града, както и някои от Търновските митрополити, известни с благотворителната си дейност.

Във връзка с инициативата на Държавен архив – Велико Търново за събиране на документи от личен произход, в дигиталната изложба са поместени и част от даренията. Има снимки на д-р Гатьо Умников, който основава първото отделение за кожни и венерически болести в Североизточна България към Великотърновската първостепенна държавна болница „Княз Борис”, както и на музикантът Калоян Трифонов и неговата майка – Дочка Михова, учител, музикант, хоров диригент.  Интересни са и снимките, направени от учениците от ателие „Фотографско приключение”, които са заснели обектите, присъстващи в дигиталната изложба  и  правят паралел между минало и настояще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com