X
 
 

Хор „Славянско единство” получи най-високите отличия на СБМТД

1169 0
photo of Хор „Славянско единство” получи най-високите отличия на СБМТД
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
С тържествен концерт на 15 юни 2019 г. в град Горна Оряховица хор „Славянско единство” зарадва своите приятели и почитатели за 125 годишния си юбилей. В залата на народно читалище „Напредък 1869“ се събраха хора от всички възрасти, за да чуят красивите, ефектни и вълнуващи музикални изпълнения на хористите.

Концертът започна с песента „Светий тихий”, посветена на хор „Славянско единство” и маестро Донка Копринкова, написана специално за годишнината от проф. Филип Павлов, доктор на изкуствата. С много аплодисменти публиката награди всички изпълнения, сред които „Дилмано дилберо“, „Тъкала ли си, момина мале“, „Гари, гари, мая звезда“ – в аранжимент на Антон Благоев и солово изпълнение на Мариян Костадинов, „Алелуя“, „Следвам Божиите стъпки“ в клавирен аранжимент и съпровод от проф. Филип Павлов,

съвместните изпълнения на хор „Славянско единство” и хор „Железни струни” от Разград „The night in America“ със солисти Петя Копринкова и Рафаел Пашамов,“Една българска роза“ - аранжимент на Антон Благоев и солист цигулар Мила Иванова, „Град на звезди“ и „Аве Мария” - с танцовото участие на две от младите надежди на балет „Калина” Миа Момъкова и Денислав Иванов, и за финал - хоровият химн „Родна песен нас навек ни свързва” и „На многая лета”.

Заместник кметът Йорданка Кушева подчерта, че за нея е чест да посвети тази вечер на изкуство с европейски измерения. Тя подари на маестро Копринкова медно пано с богиня на плодородието и пожела всички в концертната зала заедно да отпразнуват 150-тия юбилей на хора. Със съдействието на община Горна Оряховица е издадена фотодокументална книга „125 години хор „Славянско единство“, популяризираща неговото изкуство и съдържаща информация за историята на хора, диригенти и солисти, участия в национални и муждународни фестивали, награди от международни конкурси и фестивали, турнета, съвместни концерти, отзиви за изпълненията на хора.

Награди на хор „Славянско единство” и диригента маестро Копринкова поднесе главният секретар на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) Анелия Рогозянска. В своето слово тя подчерта „Този юбилей е културно събитие за цялата наша културна и музикална общност. Вие показахте на всички, че сте горди носители на възрожденския дух, на хората, които преди 125 години са създали тези традиции и вие продължавате да ги съхранявате, да ги развивате и да достигате до сърцата на хората, за което огромно ви благодарим.“

Хор „Славянско единство” бе отличен с наградата „Златна лира“ на СБМТД, присъдена за високи художествено-творчески постижения и 125 годишния юбилей.

„Прекланяме се пред твореца, професионалиста, мъдрият ръководител, пред човека, чийто епохален труд за повече от 50 години творческа дейност допринесе много не само за хор „Славянско единство” в Горна Оряховица, но и за цялостното българско хорово музикално изкуство.“ – заяви госпожа Рогозянска. Тя връчи на маестро Донка Копринкова най-високото отличие на СБМТД - специалната награда „Кристално огърлие“ за принос към развитието на българското хорово изкуство.

В своето приветствие проф. Филип Павлов изтъкна: „За мен най-важното е, че съм част от изкуството, което създаваме заедно с хоровото дело в България, с хор „Славянско единство” и всички музиканти. Защото изкуството и приятелството остават в нашата душевност.“ Той прочете поздравителен адрес от името на Манфред Тиллиц - почетен гражданин на Горна Оряховица и Барбара Щанцелайт, ръководител на Младежкия камерен оркестър на Вестфалия, Германия. Те отбелязват, че в дългото време от 125 години творческа и концертно-изпълнителска дейност на хор „Славянско единство”, имат незабравими моменти заедно, прекрасни спомени и общи преживявания. И отправят пожелания за още много контакти в интерес на музиката на Европа.

Председателят на читалището Атанас Петров връчи букет на маестро Донка Копринкова с поздравления за всеотдайната хорова дейност, както и диплом и почетен знак за приятелството, подкрепата и уважението на професор, доктор на изкуствата, Филип Павлов.

От своя колега Георги Гичев, секретар на Балканския хоров форум, маестро Копринкова бе определена като „мъгьосница, която вае образ“, а хор „Славянско единство” като един от стълбовете на българското хорово изкуство.  „Идвам в Горна Оряховица, за да изпълня едно приятно задължение, да връча почетна грамота на един хор, който е съчетал професионална мъдрост, младост и великолепна форма в момента – нещо, което е уникално и което не се среща в нашата действителност след 1989 година.“ – каза г-н Гичев.

Поздравителни адреси и цветя бяха изпратени от още много институции, организации и партньори на хора в неговата дългогодишна дейност.

Музикален поздрав към хор „Славянско единство“ отправи Йоан Димчовски с виртуозно изпълнение на китара. Впечатляващата му китарна техника бързо спечели публиката.

Поздрав на цигулка и пиано изпълниха изтъкнатите музиканти  Мила Иванова и Красен Иванов - диригент на хор „Железни струни”.

Две песни изпя Рафаел Пашамов - бивш солист на хора и финалист от миналогодишното издание на „Гласът на България”. Певецът бе искрено развълнуван, че пее на сцената, от която е тръгнал музикалния му път.

Хор „Славянско единство” много се гордее със своите млади възпитаници, сред които се открояват имената на Росен Кръстев, Илия Илиев, Мариан Костадинов, Димитър Копринков, Петя Копринкова, Мая Йорданова и Рафаел Пашамов. Общо седемнадесет младежи са завършили висше музикално образование и днес професионално се занимават с музика или музикално-педагогическа дейност.

Маестро Донка Копринкова ръководи хор „Славянско единство” от 1965 година и е пример за честност, принципност и скромност, казват вички, които я познават. Хорът има 18 награди от участия в национални и международни конкурси. И днес, под нейното мъдро, професионално и насърчаващо ръкомодство той продължава да бъде посланик на красотата, духовността и българщината.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • славянски граждани от руска губерния 1 славянски граждани от руска губерния преди 1 месец Профил на трол?
    славянското им единство май е само с московия какъо се вижда от репертуара и червенее като маймунски задник от болшевишка колония колония
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Открита е кометата Хейл-Боп

Хейл-Боп (C/1995 O1) е името на най-наблюдаваната комета на XX век и една от най-ярките за десетилетия. Тя се вижда с невъоръжено око в продължение...