Жени от ЗОНТА обсъдиха образователните системи в България и Румъния

4863
Жени от ЗОНТА обсъдиха образователните системи в България и Румъния
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Първи международен симпозиум „Стратегии за управление на образованието “ на тема „Съвместимост на образователните системи в Европа" се проведе от 5 до 7 април 2019 г. във Велико Търново. Организатори на събитието бяха Зонта клуб – Велико Търново и Зонта клуб –Плоещ със съдействието на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

В дискусиите, които се състояха в конферентната зала на хотел „Премиер“, взеха участие преподавателки от научната и образователна общност на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“,  Средно училище "Емилиян Станев" – Велико Търново, Училищния инспекторат в окръг Прахова и Гимназията по транспорт в Плоещ, Румъния.

Симпозиумът беше открит от Красимира Коцева, президент на Зонта клуб – Велико Търново, България и Отилия Раду - президент на Зонта клуб – Плоещ, Румъния. Приветствие от името на община Велико Търново поднесе Росица Димитрова - директор „Социални дейности и здравеопазване“. Тя подчерта, че основен приоритет в работата на общината са политиките за децата и подкрепа на семейството. „Заслужено получихме признанието на световната общност на Уницеф с приза „Община, приятел на детето“ за работа в сферата на образованието, социалните услуги и здравеопазването. Всяка година приемаме програма за детето, в която основните направления са равен достъп до образование, социално включване, здравеопазване на децата и изразяване на гражданска позиция. В нашата община има 32 училища, 20 детски градини и 5 детски ясли, над 15 социални услуги, които подкрепят семействата.“ – заяви г-жа Димитрова.

Поздравителен адрес до участниците в симпозиума изпрати Донка Петкова – директор на област 05 на Зонта за клубовете в Румъния, България и Македония.

В своето експозе Красимира Коцева разказа, че 100 години след своето основаване на 8 ноември 1919 г., Зонта Интернешънъл обединява около 30 000 образовани жени от целия свят. Организацията има постоянни представители в ООН, статут на участник в Съвета на Европа и е водеща за защитата на правата на човека. „Това добавя стойност към Зонта, повишава нейната видимост и доверието в нея. Участието в консултативните процеси в Европа и в Международния форум за демокрация ни дават право с авторитет да поставяме на дневен ред за обсъждане важни теми, да гласуваме и влияем на решенията и с право да участваме в реален диалог за правата на жените и равенството между половете.“ – подчерта г-жа Коцева. Тя представи целенасочената работа по образователните програми за жени и момичета в процес на обучение или упражняващи професии, традиционно доминирани от мъже, а именно космически и инженерни науки, икономика и бизнес управление, технически науки и IT специалности, и обществени дейности. Фондацията „Зонта Интернешанъл“ е предоставила над 12 милиона щатски долара за стипендии и награди в повече от 70 страни по света. Стипендиите са следните:

Стипендия „Амелия Еърхарт“ - създадена през 1938 г. в памет на Амелия Еърхарт, най-известната жена-пилот, член на Зонта, загинала при обиколка на света. Ежегодно  се присъждат 30 стипендии по 10 000 щатски долара на жени-докторантки в областта на аеронавтиката, космическите науки и свързаните с тях технически специалности. Досега са връчени стипендии на 1144 жени от 73 страни на обща стойност над 10 милиона щатски долара. От район 05 на Зонта са отличени 13 жени от Румъния и 3 жени от България.

Стипендия „Джейн Клаусман – жени в бизнеса“ - създадена през 1998 г. по волята в завещанието на Джейн Клаусман, член на  Зонта клуб - Сиракуза, щата Ню Йорк, САЩ. Ежегодно се присъждат 6 международни стипендии в размер на 8 000 щатски долара всяка и 32 областни стипендии по 2000 щатски долара. Досега са отпуснати 564 стипендии на обща стойност повече от 1,3 милиона щатки долара. Първата българка, носител на стипендията е Ружа Кочанова от Русе, получена през 2008 г. През 2014 г. стипендията е спечелена от румънката Самина Роата.

Стипендия „Жени в технологиите“ - учредена през 2019 г. по повод 100 годишния юбилей на Зонта Интернешанъл за жени, изучаващи технически науки или заемащи лидерски позиции в технологичния сектор, демонстриращи висок потенциал и успехи. Ежегодно ще се присъждат по 6 международни стипендии от 8 000 щатски долара и до 32 областни стипендии по 2000 щатски долара.

Стипендия „Млади жени в обществените дейности“ - учредена през 1990 г. от Лилиан Форд - международен президент на Зонта Интернешанъл с цел отличаване на млади момичета от 16 до 19 години за лидерски умения и ангажираност към обществените дейности.  Ежегодно се връчват 6 международни стипендии от 8 000 щатски долара и до 32 областни стипендии по 1500 щатски долара. Досега са предоставени 888 стипендии - награди на обща стойност 924 750 щатски долара.

Носителка на тази стипендия на областно ниво за 2018 г. е Яница Стойкова, номинирана от Зонта клуб - Велико Търново. През 2019 г. номинацията е за Саша Йонова, която е победител на областно ниво и очаква резултатите от международната класация. И двете са възпитанички на Профилирана езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Велико Търново.

Във връзка с темата на симпозиума, президентът на Зонта клуб - Велико Търново сподели опита на клуба за популяризирането на книгите, дарени от семейството на големия  български  писател и драматург Йордан Радичков. Художествена, специализира и  научна литература беше предоставена на Регионалната народна библиотека „Петко Р. Славеков“ и Държавния военно-исторически архив Велико Търново, с което бе обогатен техния фонд.

В своята презентация професор Отилия Раду, президент на Зонта клуб – Плоещ подчерта, че проектите на клуба в Румъния са насочени към борбата с насилието над жени. „Даряваме не само средства, а и култура, и усмивки за жените в Румъния. Работим с млади хора, които израстват заедно с нас. Имаме два конкурса: „Моите права“ и „Приказки“. Развиваме модели, които помагат на децата да растат добре.“ – каза г-жа Раду.  

Професор Антоанета Анчева представи Великотърновския университет и факултета по изобразителни изкуства. Тя акцентира на преподаването на изкуството.

Дректорката на СУ "Емилиян Станев" - най-голямото училище в общината, в което учат 1500 деца, г-жа Кина Котларска, говори за организацията на средното образование в България, обсъждането и решаването на общи провлеми. Тя каза, че основната цел пред образователната общност е формирането на девет ключови компетентности у учениците. „Към момента, обаче, реалните резултати са далеч от очакваното и международно изследване сред 15 годишните доказва тази констатация. Според него 40% от изследваните българчета са функционално неграмотни. Има още една обезпокоителна тенденция – все повече се отваря ножицата между резултатите на децата от по-бедните слоеве в сравнение с тези от по-заможните слоеве. Изглежда, че в момента нашата образователна система не е в състояние да осигури равен старт на всички български деца.“ - обясни г-жа Котларска.

В дискусиите г-жа Котларска сподели, че ръководителите на образованието в България са политически назначения, а заплатата на директор на училище е 1150 лева.

Доц. д-р Марина Теофилова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ засегна въпросите: Как детето разбира обгръщащата го социална и културна среда? Какво се случва с желанието му да опознае света в светлината на собствените си опит и чувства? Кога настъпва разривът между необходимостта да се дават на детето готови знания и желанието то да достига до тях само, участвайки активно в откриването на истината?  Каква е ролята на градът за формирането на личността?

В представянето и обсъждането на образователната система на Румъния участваха инспекторите от Инспектората по образование в окръг Прахова професор Мария Кармен Констелеану, професор Елена Матей Коралия, професор Константин Котак Леонард, професор Василика Комисел и професор инж. Мадалина Тинете – учител от Гимназията по транспорт в Плоещ.

Симпозиумът премина в диалог и обмяна на опит между жените от Зонта в региона на Румъния - България и показа техния стремеж да решават общите проблеми в образованието чрез партньорство и проектен подход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com