X
 
 

Над 120 млн. лв. са вложени във Велико Търново за 4 години, отчита кметът Панов

1154 0
photo of Над 120 млн. лв. са вложени във Велико Търново за 4 години, отчита кметът Панов
Снимка: iStock/Guliver
Над 120 млн. лв. са инвестирани в подобряване на градската среда и инфраструктурата на Велико Търново за последните 4 години. Такава мащабна промяна старата столица не е преживявала от 80-те години на миналия век, когато се оформя съвременния облик с проектите за 800 г. от въстанието на Асен и Петър, каза на среща с журналисти на финала на втория си мандат кметът Даниел Панов, цитиран от в. "24 часа".

Само по Оперативна програма "Региони в растеж" договорът е за 43 млн. лв. Усвоени са средствата за 38 улици и площади в Стария град, за Западната промишлена зона. "Вложихме 8.6 млн.лв. за образователна инфраструктура- детски градини, училища. Предстои реализацията на проекта за интегрирания градски транспорт на стойност близо 12 млн.лв. По него градът ще има кръгови кръстовища, надлези, подходи към спирките на обществения транспорт, буферни паркинги за туристите и екологични автобуси.

Паметник във Велико Търново ще напомня за делото на генерал Сава Муткуров (СНИМКИ)

В празничния ден на Съединението на Източна Румелия с Княжество България, извършено преди 134 години, в старата столица бе открит памет...

През 2020 г. започва строителството на многофункционалната конгресна зала и експоцентъра с над 1500 места в Старото военно училище, за която има осигурено финансиране. На територията задължително трябва да има военен и етнографски музеи, библиотека, 2100 паркоместа. По този начин развиваме и най-големият ни отрасъл - туризма. Над 47% от БВП на Велико Търново е свързан с туризма. Имаме разработени проекти за още около 7.5 млн.лв. в социалната инфраструктура", изброи Даниел Панов.

Той сподели, че тръгва към трети мандат с каузата Велико Търново."Най-важното е, че моят екип работи, променя Велико Търново към по-добро място за живеене, към по-добро място за отглеждане на нашите деца. Проектите, които предстоят ще променят още повече визията на старопрестолния град - историческата и духовна столица на България. Създаваме условия за всички тези, които вече предпочитат Велико Търново и да се върнат от други страни, да живеят и работят в нашия град", каза Панов.

Той благодари на търновци за градивните критики и сподели, че винаги ги вземал под внимание. "Работата на кмета не е да бъде в кабинета, а да е в кварталите, по улиците, на терен. Винаги съм комуникирал с гражданите, включително за дребните проблеми, които са важни за хората. В града и общината през първия ми мандат се говореше за дупки, за лоши улици, запушени квартали, говореше се за лоша образователна инфраструктура, паркова среда, детски площадки. Смятам, че всичко това успяхме с много труд и постоянство да го свършим", отчете той. Парковете са ремонтирани, почти цялата образователна инфраструктура е обновена.

"Изискванията на гражданите в последните няколко години вече се фокусираха в други посоки – в жилищните квартали", каза Панов. Той информира, че преди три месеца е стартирало планиране в кв. "Колю Фичето". "В квартала има 8 зони, проучени и заснети са три от тях. Над 220 паркоместа могат да бъдат организирани в услуга на живущите там. Остават други 5 зони и се надявам да излязат още повече места. Имаме визия да се направи и паркинг, но всичко това е въпрос на планиране и време", допълни Панов.

Даниел Панов: Европа ни дава възможности за прогрес, основан на ценности и иновации

Велико Търново тържествено отбеляза Деня на Европа – 9 май. Според традицията, това беше празник на надеждата и младежта, в който...

Той припомни, че дейностите са започнали още през 2015 г. с междублоковите пространства в кв. "Бузлуджа", а на следващата година и в кв. "Чолаковци". "Повече от половината квартал е обновен - улици, осветление, градска среда, но най-важното е, че детската градина, строена преди 40 години, в момента има нова визия. Имаме и повече деца тази година, заради добрата инфраструктура", посочи кметът. Допълни, че е ремонтирано и СУ "Владимир Комаров", за което има идея да придобие иновативен статут и предстои кандидатстване по програми.

"Има два частни инвестиционни проекта, входирани миналата седмица в общината. Единият е за многоетажен паркинг, вече има инвеститори, които инвестират в този тип услуга. Няма град в България, който да няма проблем с паркирането", посочи Панов.

Той е категоричен, че за да се случи една успешна промяна трябват много усилия и труд – не само на администрацията, но трябва да има и гражданска активност, което в последните няколко години вече се случва.

"Всеки търновец има отношение към промяната на жилищния си квартал, стария град, училището или градината на своето дете. Разглеждали сме предложенията и жалбите като приоритетна форма, която трябва да се реши. Работата трябва да е последователна", анализира Панов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители