X
 
 

Отбелязваме 182 години от рождението на Апостола на българската свобода

1898 1
photo of Отбелязваме 182 години от рождението на Апостола на българската свобода
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
Община Велико Търново и Националния  военен университет „Васил Левски”организират тържественото отбелязване на 182 годишнината от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. Честването ще се проведе на 18 юли 2019 год. (четвъртък) от 17.30 часа пред паметника на Васил Левски в старата столица .

Програма:

17,30 ч.

Слово на бригаден генерал д-р Пламен Богданов- началник на НВУ „Васил Левски”.

Военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност.

Химн на Република България.

18,00 ч.

Преминаване в тържествен марш на Почетния караул от НВУ „Васил Левски”.

Място: Паметника на Васил Левски на ул. „Васил Левски“

21,45 ч.

Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”.

Място: Площад „Цар Асен І”

Васил Иванов Кунчев е български национален герой, останал в историята като Васил Левски и с имената Апостола, Дякона. Той е роден на 18  юли 1837 г. в град Карлово. Едва 14 годишен, върху него пада отговорността да помага в изхранването на семейството си. Под влияние на вуйчо си става послушник, а след това и монах под името Игнатий в Сопотския манастир (1858 г.).

През пролетта на 1862 г. по призива на Георги Раковски заминава за Белград, където се включва в Първата българска легия. Там получава и бойното си кръщение, и името Левски. През 1867 г. е избран за знаменосец на четата на Панайот Хитов. Непрекъснато обмисля нови възможности за решаване на българския политически въпрос и за освобождението на България.

След напразните усилия на емигрантските дейци, които почти цяло десетилетие се борели отвън чрез чети, легии и доброволчески отряди, Левски осъзнава, че неуспехите се дължат на примирението вътре в страната. Затова решава да пренесе центъра на революционната борба вътре в България и след кратък престой в Букурещ предприема обиколки из българските земи. Първата обиколка била проучвателна. При втората си обиколка из вътрешността на страната през 1869 г., Левски създава първите революционни комитети в Плевен, Ловеч, Карлово, Сопот и други населени места. Васил Левски вижда необходимостта от революционна агитация вътре в страната и от ангажирането на все повече слоеве от възраждащото се българско общество.

След завръането си в Букурещ участва в изграждането на БРЦК.

През пролетта на 1870 г. отново се прехвърля в Българско и за година и половина успява да изгради широка нелегална комитетска мрежа, съставляваща  Вътрешната революционна организация. За ръководен център определя Ловешкия комитет, наречен още Привременно правителство на България. Изработва и идейната платформа на организацията – „Проектоустав” или „Наредба на работниците за освобождението на българския народ”, в която обосновава възгледите си за политическите борби на народа. „С една обща революция да се направи коренно преобразование в сегашната деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република … Да се подигне храм на истината и правата свобода и турският чорбаджилък да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности”, пише Левски. С тези свои идеи той отбелязва връх в политическото възраждане на българите и налага ценностите на европейската демократична мисъл в българското националноосвободително движение .

...

Апостолът е заловен в Къкринското ханче на 26 декември 1872  г. Откаран е най-напред в Търново, а после в София. Държи се твърдо и смело пред Извънредния съд, който го осъжда на смърт. Обесен е край София на 18 февруари 1873  г.

Делото на Васил Левски полага основите на Априлското въстание и на Освобождението на България. Демократичните му идеи са идеал, недостигнат до днес.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Г-жо Джанабетска, удобно ли Ви е да се подлагате на всеки гербер за да отстоявате себе си...? Г-н Панов не е дясно ориентиран човек, а комунист!