Почитаме делото на Стефан Стамболов във Велико Търново

10132
Почитаме делото на Стефан Стамболов във Велико Търново
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Делото на бележития държавник Стефан Стамболов – един от най-успешните строители на Нова България ще бъде чествано във Велико Търново на 30 януари 2019 г. (сряда), когато се навършват 165 години от неговото рождение. Последните исторически проучвания показват, че той е роден именно на тази дата – съобщават от пресцентъра на община Велико Търново.

Тържествената програма ще се състои пред паметника на Стефан Стамболов, намиращ се в началото на архитектурния комплекс „Самоводска чаршия“. Паметникът е дело на скулптура Н. Маров и арх. Л. Лалеве, и е открит от признателните поколения през 1995 г.

Честванията ще започнат в 11,00 ч. с литературно-музикалната композиция „Стефан Стамболов – революционер, поет, държавник“, която ще бъде изпълнена от Десислава Димитрова, Мирослава Дончева и Бирджан Яначков – ученици от Старопрестолна гимназия по икономика. Слово за Стефан Стамболов ще произнесе Иван Александров - директор на Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“.

В памет на великия съгражданин ще бъде отслужен благослов. Цветя и венци в знак на почит и уважение ще бъдат положени с военен ритуал.

Търсят откраднатия бюст на Стамболов и по пунктовете за вторични суровини

Търсим откраднатия месингов бюст на Стефан Стамболов от Централните софийски гробища и по пунктовете за вторични суровини, който беше о...

...

Стефан Николов Стамболов е роден в Търново през 1854 г. Той е апостол на Вътрешната  революционна организация и активен участник в освободителното движение, един от ръководителите на Старозагорското и Априлскито въстание през 1875 и 1876 г. След Освобождението на България е адвокат в Търново и член на Либералната партия. През 1883-1884 г. е народен представител, а през 1885-1886 г. и председател на Народното събрание. С действията си по време на Съединението допринася за стабилизирането на страната. Участва като доброволец в Сръбско-българската война. След абдикацията на княз Александър І Батенберг на 27.08.1886 г. става регент заедно с Петко Каравелов и Сава Муткуров. Проявява твърдост за справяне с опитите за военен преврат и свиква Велико народно събрание, което на 27.06.1887 г. избира Фердинанд Сакс Кобурготски за княз на България. На 20 август същата година Стефан Стамболов е назначен за министър-председател. Неговото управление продължава седем години (1887-1894 г.) и изиграва решаваща роля за изграждането на модерната българска държава. Икономическия възход на страната той постига чрез градивна вътрешна политика в три направления: протекционизъм на българските производители, привличане на чужди капитали и сключване на изгодни търговски договори с европейски държави.

Стефан Стамболов е един от най-големите български държавници, революционер, политик, поет, публицист и журналист. В реч, произнесена след Берлинския конгрес през м. юли 1878 година, той заявява: „Ние искаме всички българи свободни да бъдем в една независима държава“

В друга негова реч, която и днес звучи поучително, четем: „Не е ли по-добре за наший народ, не е ли по-разумно за нашата политика, не е ли по-достойно за Княза, правителството и народа, да си гледаме работата без да се унижаваме пред когото и да е, без да признаваме, че един български въпрос съществува, без да чакаме помощ за нашите народни стремления от там, гдето помощта си много скъпо продават?“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com