Във Велико Търново стартира кампанията „Движи се и победи“ 2019

6794
Във Велико Търново стартира кампанията „Движи се и победи“ 2019
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Кампанията „Движи се и победи“ - пролет 2019 г. ще се състои от 11 май до 1 юни с преминаването на три туристически маршрута в околностите на Велико Търново. Походите са организирани по програма СИНДИ с цел повишаване на физическата активност на гражданите в община Велико Търново. Съорганизатори са Регионалната здравна инспекция - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица - 1902” и Младежки дом - Велико Търново под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет. 

Кампанията ще се проведе на три етапа, по следните туристически маршрути (карта на крайградските маршрути можете да разгледате тук):

Първи етап - 11 май (събота): От Владишкия мост до хижа Божур.

Сборен пункт: 9.00 и 9.30 часа на Владишкия мост, където ще има водачи, осигурени от ТД „Трапезица-1902” за незапознатите с маршрута. Тръгва се от Владишкия мост към разклона за с. Арбанаси и манастир „Света Троица”. Подминава се отклонение на маркирана с кафяво пътека, продължава се по синята маркировка и след около 1,3 км се тръгва на североизток по пътеката с червена маркировка. Тя води до билото, по което се стига до хижа Божур. Връщането може да стане по пътеката с червена маркировка в посока запад от х. Божур, преминаваща през манастир „Света Троица” и от него - към квартал „Асенов” по синята маркировка или по обратния път.

Походът до хижа Божур е посветен на превенцията на употребата на алкохол сред младежта. Участниците ще повишат своите знания относно употребата и злоупотребата с алкохол. Всички желаещи ще получат възможност за участие в практически експеримент – с помоща на алкоочила, симулиращи виждане с различен промил алкохол, ще могат да усетят как се променят реакциите на човек, който е пил. Този, който сложи очилата, ще има поведение, присъщо на хора под влияние на алкохол и други наркотици, например загуба на координация и равновесие. Експериментът цели да убеди младите хора, че употребата на алкохол и други упойващи вещества е опасно за тяхното здраве и за околните.

Втори етап - 18 май (събота): От Велико Търново до Преображенския манастир.

Този поход е посветен на превенцията на пътно-транспортния травматизъм. На финала на маршрута ученици, които желаят, ще могат да се включат в забавна игра на тази тема. За непознаващите маршрута, ще има осигурени водачи на групи, с определени място и час на тръгване. 

Трети етап - 1 юни (събота): От Велико Търново до крайградския парк Ксилифор.

В парка ще се проведе традиционният спортно-туристически празник с участието на деца и ученици от различни възрастови групи.

Организирана е надпревара в следните спортни дисциплини и състезания: туристически щафети; преодоляване на препятствия - катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей” над езерото; стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, състезание „Лъвски скок” за ученици от 1-ви до 4-ти клас и от 5-ти до 8-ми клас, за момчета и момичета, и други. Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще бъдат наградени, а за всички участници е предвидена томбола с малки награди.
По повод на Световния ден без тютюнев дим - 31 май, на сцената в парк Ксилифор, желаещите деца и ученици ще могат да рисуват с тебешири по темата „Аз дишам свободно“. 
В крайните пунктове, по време на трите етапа, ще бъдат организирани занимания по темите за превенция на тютюнопушенето, употребата на алкохол и безопасността на движението по пътищата. По време на цялата кампанията ще бъдат разпространявани здравно-образователни материали за рисковете за здравето и необходимостта от профилактика на хроничните незаразни болести. По желание, всеки ще може да измери кръвното си налягане.

Според регламента на кампанията „Движи се и победи“, в нея могат да участват всички желаещи граждани, които преминат пеша съответния туристически маршрут (поне в едната посока), като на финала му се регистрират чрез попълване на формуляр за участие. Регистрацията на участниците ще се извършва във времето от 10.00 до 14.00 часа. Програмата насърчава гражданското участие чрез награди - предимно спортни и туристически принадлежности. Условията за присъждането им са както следва:
Голямата награда – велосипед, ще бъде за един от участниците, преминали и трите маршрута;
Награди за пет възрастови групи - от 4 до 10 години, от 11 до 19 години, от 20 до 45 години, от 46 до 64 години и над 65 години;
Четири специални награди за най-малък участник (навършени 4 години), най-възрастен участник, семейство и непушач (над 18 навършени години). За тях ще се състезават всички участници, преминали най-малко 2 от обявените 3 туристически маршрути;
Поощрителна награда - за нея ще се надпреварват всички участници, преминали само един маршрут в кампанията;
Награда на Председателя на Великотърновския Общински съвет - за най-масово участие на училище в кампанията;
Награда на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта - за нея ще се надпреварват всички участници в кампанията до 29 години;
Награда на Младежки дом Велико Търново - за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор.
Наградите ще бъдат определени чрез тегленето на жребий, което ще се състои на 7 юни 2019 година в сградата на РЗИ - Велико Търново, в присъствието на организаторите на кампанията и средствата за масова информация.

СИНДИ е програма на Европейското бюро на Световната здравна организация за профилактика на хроничните неинфекциозни болести (ХНБ). В нея участват 33 страни, вкл. България. Определени са 8 демонстроционни зони със 700000 жители. В зона Велико Търново програма СИНДИ стартира през 1995 година.

Програмата работи за подобряване на здравето на хората чрез намаляване на предотвратимата смъртност, заболяемостта и последиците за здравето от най-често срещаните хронични неинфекциозни болести. Целит са насочени към намаляване нивата на факторите на риска от ХНБ: тютюнопушене, нездравословно хранене, намалена физическа активност, повишено кръвно налягане, повишен холестерол в кръвта, затлъстяване, злоупотреба с алкохол и други. На локално ниво СИНДИ се управлява и изпълнява от Програмен съвет, регионални координатори, работни групи по факторите на риска за ХНБ и обществена коалиция за здраве.

Инициативата „Движи се и победи” се осъществява от есента на 2001 година досега в рамките на програма СИНДИ. На настоящия етап е част от общинската пограма „Здрави деца в здрави семейства“. В проведените 35 кампании са участвали 18 459 деца, ученици и възрастни хора, в т.ч. и 407 семейства. Най-голяма активност е регистрирана при учениците на възраст до 14 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново