Закриха училище в община Севлиево

4981
Закриха училище в община Севлиево
Снимка: Община Севлиево

Вчера местният парламент имаше нелеката задача да гласува закриването на Основно училище „Емилиян Станев“ в село Ряховците, което ще се случи от 1 септември 2020 г., съобщиха от местната администрация.

До тази крайна мярка се стига, заради драстично намалелия брой ученици и невъзможността на училището да функционира по този начин.

За учебната 2019/2020 г. са записани едва 19 ученици, разделени в 3 паралелки. По едно дете учат в първи, във втори и в шести клас. В трети клас са петима, в четвърти – двама и в пети клас – деветима.

„Обучаването им в слети паралелки е проблем при организирането на качествен образователно-възпитателен процес“, се казва в мотивите към предложението.

Общинските съветници гласуваха за закриването на училището, като учениците ще се пренасочат към ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Петко Славейков, което е най-близкото средищно училище. Има училищен автобус и свободни работни места за осигуряване на заетост на педагогическия персонал на ОУ „Емилиян Станев“. Учителите ще запазят работните си места, а приходите от наеми и аренда отиват за селото.

Очаква се постигане на ефективна и оптимална училищна мрежа за община Севлиево, намаляване броя на маломерните и слети паралелки, по-ефективно използване на финансовия ресурс за горива, електроенергия и вода.

Болницата в Севлиево ще получи 6 нови апарата за хемодиализа

Болницата в Севлиево ще получи 6 нови апарата за хемодиализа. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на брифинг в Минист...

По избор на родителите, децата имат възможност да се насочат и към други училища в общината и го правят, защото никой не иска детето му да е единственият първокласник и да учи с 9-класници в слята паралелка, аргументираха се съветниците.

В решението на Общинския съвет се посочва още, че задължителната учебна документация и фондът учебници ще се приемат и съхраняват в ОУ „Свети свети Кирил и Методий“, а приходите от наеми и аренда на преминалите в собственост на общината земеделски земи в размер на 5 706 лв. ще се използват за нуждите на кметството в Ряховците.

На същото заседание местният парламент одобри предложението да се разшири газопреносната мрежа до още четири села в община Севлиево. Това стана факт с одобряването на специализирани план-схеми за техническа инфраструктура към действащия подробен устройствен план с трасета за газоразпределителна мрежа и сградни отклонения в строителните граници на селата Градница, Кормянско, Петко Славейков и Ряховците.

Общата дължина на трасетата е 40 395 метра, разпределени по следния начин: 9 939 метра в село Градница, 8 462 м в Кормянско, 10 445 м в Петко Славейков и 11 549 м в Ряховците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com