Община Видин опроверга с факти неверни твърдения в информационен сайт

15417
Община Видин опроверга с факти неверни твърдения в информационен сайт
Снимка: община Видин

Община Видин информира гражданите относно публикувани неверни данни в сайта на агенция BulNews.bg и разпространени от нея днес, 2 октомври 2019 г., със заглавие „Огромни дългове има всяка втора община у нас, Видин води класацията“. Според BulNews.bg „всяка втора българска община от всички 265 в страната е с огромни дългове, сочат данни на Министерство на финансите за първите шест месеца на годината“.

Във връзка с това Община Видин заявява, че на стр. 7 от публикувания Анализ на Министерство на финансите за финансовото състояние на общините за второто тримесечие на 2019 г. и на общините със съгласувани планове за финансово оздравяване на основание чл. 130е, ал. 4, във връзка с чл. 130ж от Закона за публичните финанси (ЗПФ), е посочен размерът на просрочените задължения по бюджетите по области.

Община Видин ще подкрепи семейства с репродуктивни проблеми

На редовно заседание на ОбС Видин бе прието предложението на кмета Огнян Ценков за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни п...

В публикацията на BulNews.bg невярно е написано, че задълженията в размер на 11 388 015 лв. се отнасят за Община Видин. В публикувания на сайта на Министерство на финансите Анализ става ясно, че това са данни за област Видин. В него също е отразено, че „Просрочените задължения при девет общини, между които е и община Видин, със съгласуван план за оздравяване през 2017 г., се наблюдава намаление на размера на просрочените задължения от началото на изпълнението на плана за финансово оздравяване. Община Видин спазва утвърдената програма за изплащане на просрочените задължения, т.е. Общината е разплатила предвидените за погасяване просрочени задължения с предоставения от централния бюджет заем и погасява просрочия с реализиран ефект от заложените в плана мерки“. Наблюдава се и намаление на задълженията за разходи, както и се отчита положително бюджетно салдо.

От общината считат, че името им е некоректно цитирано и в този смисъл са поискали опровержението да бъде отразено в медията в синхрон със съществуващите етични норми и правила на журналистическата етика.

Припомняме, че Общината отпадна от списъка на общини във финансово затруднение през първото тримесечие на 2018 година след като изпълни своите показатели за финансова устойчивост и ефективност според изискванията на Министерство на финансите, отразявани всяко тримесечие в анализ на министерството.

провержение да бъде отразено в медията в синхрон със съществуващите етични норми и правила на журналистическата етика.
Припомняме, че Общината отпадна от списъка на общини във финансово затруднение през първото тримесечие на 2018 година след като изпълни своите показатели за финансова устойчивост и ефективност според изискванията на Министерство на финансите, отразявани всяко тримесечие в анализ на министерството.провержение да бъде отразено в медията в синхрон със съществуващите етични норми и правила на журналистическата етика.

Пълният текст на Анализа на данните за второ тримесечие на 2019 година на Министерство на финансите може да бъде видян тук.

Новият бюджет на Видин с акцент върху образователната и пътната инфраструктура

С 26 гласа „за“, 4 „против“ и 3 „въздържал се“, на свое заседание Общинският съвет на Видин прие бю...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com