X
 
 

3 март и митът за безкористната Освободителка

8511 23
photo of 3 март и митът за безкористната Освободителка
Снимка: iStock/Guliver
Националният празник предразполага към саморефлексия. Сред вечните теми, които 3-ти март извиква в българското национално съзнание, са отношенията с Русия и смисълът и значението на патриотизма. Двете „исторически сюжетни линии”, разбира се, са свързани.

В „Русия се завръща на Балканите” Димитър Бечев защитава тезата, че отношенията между балканските правителства и Кремъл винаги са почивали на тънки сметки. „Това, което прозира под приповдигнатата реторика за братство, панславизъм, православна солидарност и исторически връзки, често е суров опортюнизъм”. Владимир Гелман отбелязва, че „идеологията вероятно е най-малко значимият фактор в руската политика след рухването на Съветския съюз”. В своя ироничен манифест към балканските държавници Флориан Бийбър допълва „Владетелят” (1513 г.) на Николо Макиавели. Той заключава, че условие за успех в „барутния погреб на Европа” продължава да бъде майсторското жонглиране между Запада и Изтока, между НАТО и ЕС, от една страна, и Русия, от друга.

Докога ще се правите, че ги няма?

Обикновено пиша коментари по актуални теми от политическия и обществения живот в България. Този път обаче, смятам да ви разкажа две реа...

Внимателният анализ на историческите документи разкрива, че ролята на Русия в Освободителната война (1877-1878 г.) далеч не е била вдъхновена от алтруистични съображения. Тя е била продукт на имперска политика. „Царското правителство преследваше във войната с Турция завоевателни цели и само ползваше лозунга на една освободителна война”, това се признава в издадената от Академията на науките на СССР „История на България” (1954 г.). Както отбелязва писателят емигрант Стефан Попов в очерка си „България и Европа”, злощастният Берлински конгрес е неизбежен. Прелиминарният Санстефански мирен договор от 3 март 1878 г. е резултат от волунтаризма на руската дипломация, която действа прибързано и непохватно, без да осигури подкрепата на другите Велики сили. Така се ражда широко пропагандираният мит за Русия – освободителката, закрилницата, бранеща нашето отечество от злите западни конспиратори, които са го осакатили.

"Неблагодарната" България

Легендата се използва с пропагандна цел в противоречивата история на отношенията между Русия и България. А в годините след края на Студената война митът е припомнян от представители на Кремъл, за да внуши вина на блудната дъщеря – България – която, предавайки своя ангел хранител, намерила пристан във „вражеските съюзи” НАТО и ЕС. Например, заслугите на Русия - Освободителката бяха изтъкнати с нравоучителен тон миналата година от руския патриарх–кагебист Кирил при неговото посещение в „неблагодарната” България. Много е възможно да чуем подобни укорителни думи и от Дмитрий Медведев, който ще бъде в България на 4-ти и 5-ти март.

Тази плоска, доста грубовата „емоционална манипулация”, оказва се, върши работа. Макар лидерите на балканските държави, в това число и българските политици, да не пропускат да флиртуват с Москва, дегизирайки циничния прагматизъм в сакралните одежди на духовното единение между славянските народи, сред значителна част от хората маската минава за „чиста монета”. Въпреки че 70% от българите одобряват членството на страната в ЕС (според проучване на „Екзакта”, публикувано през април 2018 г.), България е единствената членка на ЕС и НАТО, в която населението е разделено, както твърди доклад на Globsec от януари 2018 г., по въпроса за това, „кое е по-добро”: либералната демокрация (42%) или авторитаризмът (37%), като 70% посочват, че „харесват руския президент Владимир Путин”.

Инструментите за въздействие

Лаура Кьовеши – ключът към бъдещето на ЕС

Кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС хвърли камък в европейското блато. Трудно е да се повярва, че тази млада жена ...

Връщайки се към визитата на г-н Медведев, трябва да се посочи, че положителният ефект от този тип „аудиенции” е в това, че те винаги осветяват руските емисари в България. Така стигаме до спонсорирания от Русия патриотизъм или по-точно радикален популизъм, представян като кръстоносен поход в защита на консервативните християнски ценности. Можем само да се запитаме ако, както твърди L'Espresso, италианският вицепремиер Салвини и неговата Лига са получили 3 млн. евро от Кремъл, с колко ли са се облагодетелствали българските приятели на Владимир Путин? Сделката, захранила Лигата в навечерието на европейските избори, е за продажба на дизелово гориво.

Енергетиката вероятно е най-важният инструмент за въздействие, използван от Кремъл. Руските олигарси и политиците, които ги дирижират, бързо разбраха, че в света на „победилия капитализъм” финансовото „мотивиране” е по-убедително от всяка идеология. Турски поток 2 ще бъде предмет на разговорите между Медведев и Борисов в София. В този контекст, президентът Радев се втурна отрано на барикадата. Той избра доста неподходящо място – срещата на НАТО в Кошице. Там заяви, че е направил необходимото в документ от срещата да отпаднат текстове, които „застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес”.

Хладна лобистка сянка

Г-н Цветанов побърза да сравни президента с Мадуро, забравяйки че управляващите са тези, които размразиха проекта АЕЦ „Белене”. Впоследствие се оказа, че в Кошице Радев е подписал декларация, в която се осъжда агресивната политика на Кремъл. Вицепремиерът Каракачанов нареди „противодействие” на хибридните заплахи, но упрекна Брюксел в „двоен стандарт” към Русия.

Жонглирането между Русия и Запада е рисковано и може да има висока политическа цена. Тарикатските опити за седене на два стола най-често завършват с падение. Същевременно над олтара на българския патриотизъм продължават да стоят чужди икони, да се веят чужди знамена.

Формула за видиотяване

"В Германия била организирана спешна акция по спасяването на плъх с наднормено тегло, заклещен в улична шахта. Да. Плъх. С наднормено т...

И когато говорим за „материализирането на визитата” на Медведев (по израза на Радев), построяването на „газовото хъбче” (с думите на г-н Борисов) ще струва около 1.4 млрд. евро. Има индикации, че проектът ще спечели руската компания ТМК. Редица факти поставят под съмнение изгодата за България от Турски поток 2. Например: едва третият пазарен тест бе успешен; от началото на 2020 г. през тръбата трябва да потече газ, а българската отсечка от 474 км е още на хартия. Така, в навечерието на светлия празник, за пореден път хладна, лобистка сянка падна като надгробен камък върху българския патриотизъм.

Източник: Дойче веле, автор: Петър Чолаков

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 6 потребители

23 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  цитат:"Прелиминарният Санстефански мирен договор от 3 март 1878 г. е резултат от волунтаризма на руската дипломация, която действа прибързано и непохватно, без да осигури подкрепата на другите Велики сили." Писна ми вече от "разбирачи". В днешно време всеки може да провери какво гласят Райхщадсското споразумение, Будапещенска конвенция и Лондонското споразумение. Всички те са п виж още ›› реди началото на войната и много ясно очертават условията които се поставят на Русия при евентуална победа. Друг важен момент е, че името България за пръв път Русия споменава чак през последната четвърт от двугодишните предварителни преговори с Великите сили. Без преговори е било невъзможно защото иначе би се повторил сценария от Кримската война. Тогава Русия даже е преминала Дунава, но Великите сили се намесват на страната на Османската империя и е принудена да отстъпи. Не мисля, че Русия много я "боли за България", но Великите сили още по малко. Всички се вълнуват от проливите и близостта ни до тях.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  До Стефан Павлов във Фейсбук. Вие русофилите винаги лъжете и то на едро. Абсолютна лъжа и измислица е, че руснаците дали 100 000 жертви във войната. Цялата им армия е от 125 000 души. Жертвите са около 16000, но само част от тях са в така наречения дунавски театър на военните действия, свързан с нашето "освобождение", а останалите са дадени в така наречения кавказки театър на военните де виж още ›› йствия - изцяло посветен на руските имперски стремежи към чужди територии. Да не забравяме също, че Русия си присвоява румънската Бесарабия, след което "компенсира" Румъния НАСЕЛЕНАТА ИЗЦЯЛО С БЪЛГАРИ Южна Добруджа, впоследствие изцяло обезбългарена от румънците. А НАСЕЛЕНИТЕ ИЗЦЯЛО С БЪЛГАРИ Пиротско и Нишко са дадени от Русия на Сърбия. Така от тялото на България са отрязани на живо две важни части и то именно от Русия.
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Жертвите на Русия са действително около шестнадесет хиляди души, загинали в бой и загинали по-късно от раните си. Има и други - починали от тиф, но според историците те не следва да се включват към жертвите. Към жертвите обаче са причислени и безследно изчезналите, за много от които се оказва, че са дезертирали и са се заселили по българските села, които изглеждали привлекателни за руснака със сво виж още ›› ето богатство и плодородие.
  : 1 !
 • Анонимен 13.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Всъщност част от жертвите са румънски войници, не просто етнически румънци, включени в руската армия, а изпратени от държавата Румъния. От руската войска пък 90 % са етнически украинци. Така или иначе жертвите, дадени от Русия 1877-1878 са в пъти по-малко от българските жертви, дадени по настояване на Русия/СССР от българската армия при довършването на Втората световна война. За да довършим тяхна виж още ›› та война, започната на практика именно от Русия и Германия, които през 1939 си поделят Полша и Сталин подкрепя Хитлер да нападне Европа. За тяхното безумие България под натиск дава 32000 жертви, като участва и така спасява може би животът на толкова руски войници. За тези жертви за малка тогава само 5 милиона население България, Русия така и никога не ни е благодарила, а дори за благодарност ни включва към враждебните и победени страни. И после ни окупира и ограбва до шушка.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Венци,Благоевград 12 Венци,Благоевград преди 3 месеца Профил на трол?
  Кьм Анонимен...Много си тъп...щял сам да се освободи...ти ли бе голтак...Къде ни е армията преди Освобождението,а сега къде е...Ако не е Русия турчинът пак ще дойде,ако не утре то след 30 години...и вигдам как германски и американски войници се бият за нашата свобода на ШИПКА...Тъпак с тъпаците...ходи се гръмни...
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Много странно разсъждаваш... меко казано. Турците щели да дойдат? Турците ли? Наистина ли? Тези същите ли турци, с които сега нашите бивши "освободители" са ортаци? Братушката Путин е пръв ортак с агата султан Ердоган! Ми сигурно, сигурно ще дойдат пак лошите турци, очевидно по покана на братска Русия! Нали Ердоган ходи лично да гледа най-голямата джамия в Европа построена в Москва! И ще виж още ›› ми говорят за "освобождение", ще ми говорят за "признателност", лицемери!!!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Сюлейман Пасе от ПАСЕ с финансовата подкрепа на ФАБ 11 Сюлейман Пасе от ПАСЕ с финансовата подкрепа на ФАБ преди 3 месеца Профил на трол?
  Предвид че, Дойче Веле нито е Дойче, нито е Веле, е ясно че отзад зад мат'риала /по Баце/ са добрите момчета от Лангли. Естествено че те нищо не предлагат, а само отричат и ни искат. Даже сме неблагонадеждни! За едни визи се скръндзат, а освен това от време на време искат по някое българче за курбан!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 10 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  ТОЧНО ТАКА Гражданино Павлов. БЪЛГАРИЯ ВЪЗКРЪСНА. Прав сте за абсолютно всичко и виждате ли , че с тази шайка Прозападна *соросоидна НЕ СТАВА НИЩО. Те не са Българи/ки и днес активно работят за заличаването ни. Единствената пречка днес на духовно и ментално ниво между нас и Русия е разбира се Македонският проблем. И това задължително трябва да се подчертае , но Вярвам че ще се разреши. Вярвам , но виж още ›› това тях не ги интересува. За тях е важно ес и Сащ.Важна е ПЪЛНАТА ПОБЕДА НА BABYLON.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Платили сме си сметката от войната до последната жълтица! Не ни е подарък свободата от "братушките"! Да не говорим, че нашите опълченци спасяват руската армия и некадърни руски стратези от позора на пълно изтребление!
 • Македонецъ 9.1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Платили сме си. Така е , ама какво една Възкръснала Държава не може да си плати своето съществуване ли ? Нормално е този факт да не се споменава чак толкова. Това което ВИНАГИ МЕ Е ДРАЗНЕЛО НА вас е , че това не сте русофоби от чисто Български позиции , а от щатско/есейски. Ако бяхте от чисто Български позиции то всичко щеше да е наред и щяхме да търсим начин всичко да бъде хорошо между нас. вИЕ о виж още ›› баче това категорично не го искате. Разбираш ли защо сте боклуци ?
  : 9 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Искам само да добавя, че понятието "братушка" е измислено от българите по времето на руско-турската война. Руснаците го възприемат от нас всъщност, никога не са имали и нямат такава дума на руски език. С тази дума българските селяни се обръщат умалително към руските войници. Вижте ако не вярвате! В Уикипедия на руски език има само едно значение на думата Братушка и то е името на някакъв виж още ›› известен украинец прочул се покрай събитията на Майдана. Няма друго значение на думата!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Признателност към Русия или Запада. 8 Признателност към Русия или Запада. преди 3 месеца Профил на трол?
  Ако 3 март е мит за безкористната ни освободителка Русия която ни освободи от турско робство, то тогава защо западните сили не ни освободиха от турско робство, а напротив на Берлинския конгрес разчлениха възкръсналата Санстефанска България? Ако западните сили бяха ни освободили то на 3 март нашата признателност щеше да бъде към тях.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Който твърди, че без Русия е нямало да се освободим от турското владичество, той е учил подправена и русифицирана история. Истината е, че през 18-19 век българският народ извърши чудото на българското Възраждане - хората работеха, произвеждаха, търгуваха и забогатяваха. Строяха фабрики, църкви, хубави къщи. Изпращаха децата си да се изучат в чужбина и те се връщаха тук образовани. Отваряха се учи виж още ›› лища, читалища, имаше български театри, вестници, писатели, поети.Църковно-освободителното движение постигна църковната ни свобода и самоопределение в земите населявани от българи - 220 хиляди кв.км. като една основа и подготовка за постигане и на политическа свобода. Организира се и се засилва освободителното движение. Османската империя, не случайно наречена "колос на глинени крака" нито можеше, нито искаше да се противопостави на този порив за самоопределение на най-будната и производителна част от населението си, което – крайно време е да видим и осъзнаем този повод за гордост – което с труда и предприемчивостта си като един локомотив влачеше тази феодална държава напред. .Султанът подготвяше вече ферман за автономия, от която освобождението със собствени усилия или по пътя на дуалистична монахрия, беше на една крачка. Левски не е просто революционер, той е гениален държавник и мрежата му от комитети е основа на бъдещата държава и нейните институции. Казвал е, че му трябва време - до 1890 година всичко е щяло да бъде готово. Тези процеси хвърлят в ужас Русия. Тя иска проливите, а устремена към Европа млада и силна българска държава на целия Балкански полуостров е фатална за нейните кроежи! Затова с изключително хитри ходове, "граф" Игнатиев успява да отложи/осуети временно фермана за автономията ни, преди това целенасочено урежда чрез дипломатически усилия обесването на Левски като най-голяма пречка за руските планове. След това започва "освободителната" война. С единствена цел - да се попречи на българите да създадат своя самостоятелна и силна държава по землищата си - на 220 хиляди кв.км.. Тази цел е отразена в тайните документи, сключени от руското правителство с някои от европейските държави преди началото на войната, които за срам и яд на претендиращите вечна благодарност руснаци, вече са публикувани. Ако не беше Берлинския конгрес, изобщо нямаше да има България, а само руски територии тук. Но и така навредиха ужасно много, успяха да ни отрежат Македония, Пиротско, Нишко, Истинската история ще почне да се изучава в училищата със съответните исторически документи и българите ще разберат за позорната роля на Русия в нашата история. Само луд или невежа може да изпитва благодарност към Русия след толкова предателства, подкупи, вреди и кървави убийства на неподкупни патриоти. Анатема!
  : 15 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Към 8.1: Говорите като ЖИВ свидетел на този период- браво за достигането на тази възраст! А за времето преди 1989г. се говори все едно няма ЖИВИ и помнещи...
  : 3 !
 • Анонимен 8.3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Съветвам всеки българин, който обича родината си, да прочете прекрасната книга за Възраждането на Николай Генчев - най-известният и най-уважаван български историк. Книгата е съвсем малка и бързо и лесно се чете. Подкрепена е с фактически материал от безспорни и научно признати исторически източници. Там става ясно за всичко, което съм писал и което е наша българска гордост. Що за предатели могат виж още ›› да ми напишат минусчета, защо ги вбесява и дразни българската гордост и истината по въпроса?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 7 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Между друото този бечев е един от най ОМРАЗНИТЕ ми соросоиди. Сега не , че другите ги обичам , разбира се МРАЗЯ ГИ , НО този бечев МАЛКО ПОВЕЧЕ И ИМА ЗАШО. Почти обаче му забравих мизерното съществуване и браво actualno.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 6 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  СЛАВА 3 МАРТ. В ТОЗИ ДЕН ПОЗДРАВЯВАМ НАРОДА И ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ. БЪДЕТЕ СТОМАНА , РУШЕТЕ BABYLON РУШЕТЕ ес. НЕГОВИТЕ ПСЕВДОЦЕННОСТИ СА СИЛНА БЕЛИНА СРЕЩУ НАС. НАЙ ВАЖНО ЗА ЕДНА ПОБЕДА Е ДУХЪТ. ДУХЪТ НА БЪЛГАРИЯ Е НЕПОБЕДИМ ДОКАЖЕТЕ ГО. Такива само с пораженство и джендърство ви заразяват. МАЧКАЙТЕ ГИ. С УДОВОЛСТВИЕ ОТНОВО F....F eu*nato F...F AND (ILL
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА Н.Ф. И СТОМАНАТА. бечев ? ЕДНА Д*ЛНА *ТРЕПКА И ТОЧКА.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре