5-те вида изкуствен интелект

18561
5-те вида изкуствен интелект
Снимка: iStock/Guliver

Ненужно всички се подиграват на участничката в "Стани богат" Александрина, която се двоумеше откъде изгрява слънцето и какво точно значи изкуствен интелект. Според нея изкуствен интелект се оказа "нашумял проблем в България", който представлява "да се назначават студенти със солидно заплащане без познания”. После пък тя се поправи - че "изкуственият интелект е човек, който парадира с интелект, а всъщност не е чак толкова интелигентен…”. Накрая стигна до извода, че изкуственият интелект е "голяма организация".

Права е! Само хора със закостеняло и праволинейно мислене биха могли да се придържа към тезата, че изкуствените интелекти са непременно компютърни програми, симулиращи човешка мисъл, създадени от хората. Напротив - ако ние видим света така, както гледа на него Александрина, ще видим, че наоколо има толкова много изкуствени интелекти. Човек действително би могъл ги разпознае сред останалите и веднага да ги класифицира. Ето ги кои са 5-те най-ярки представители на ИИ. 

1. Тези, които мислят, че пак ще минем между капките 

Това, че до момента световните конфликти ни подминават, би могло да убеди някои изкуствени интелекти в наивната вяра, че това ще продължава вечно. В ситуация, в която Тръмп обявява бомбардировки по Twitter обаче, и то на 1500 километра от границата ни, нищо не е твърде сигурно. 

2. Тези дето се параноясват, че Facebook им ползва личните данни

Изключително притеснително е, че платформата знае какви интереси имаш, какви неща би изглеждало логично да купуваш и какви забавления предпочиташ, за да ти предлага насочени реклами. Не, това не е най-обикновен интернет маркетинг, а е зловреден механизъм, който ще те въвлече в антиутопична ситуация като от "Шоуто на Труман". Това, че си лайкнал страниците на "Игра на тронове", Адел и KFC е твоя дълбоко съкровена интимна тайна, към която никой не трябва да посяга. Facebook не съществува, за да прави милиарди от реклама, а за да нахлуе в собствената ти неприкосновеност и да те унищожи като личност. Ако страдаш от параноята, че Facebook знае всичко за теб, провери се за изкуствен интелект - може да се окаже, че си го пипнал като вирус. 

3. Русофили, които се опитват да вкарат в правия път русофоби - и обратното 

Нека просто си представим следното: убеден русофил защитава тезата си във форум, използвайки всички свои познания. Убеден русофоб ги прочита и изведнъж нещо грейва в съзнанието му, той плясва с ръце и обявява: верно бе, така е! След това на негов по-стар пост се натъква същия убеден русофил и по същия начин нещо грейва в съзнанието му и той също решава да промени убежденията си. Двамата си разменят мястото и...продължават да се ругаят един друг, размахвайки изкуствения си интелект. 

4. Тези дето стават жертви на хибридната война 

Ако преглед в историята на посетените от теб сайтове в последната седмица показва една любопитна амалгама между bradva.bg, bultimes, pazel и bulmedia, значи определено си горд притежател на изкуствен интелект. Също така огледай собствения си newsfeed във Facebook - в случай, че непрекъснато ти излизат спонсорирани политически статии, които призовават за излизане от ЕС, значи си попаднал директно в окото на бурята. Но не се притеснявай - има още много изкуствени интелекти, подобни на теб. 

5. Тези дето привиждат във всичко руските хакери

Съществуват хора, чиито интелект непрекъснато блуждае около руските хакери. Руските хакери - това е тъмна секта, предназначена да унищожи Запада. Тези хора - незнайно как - превъзхождат самите разработчици на Facebook и разбират алгоритмите на социалната мрежа по-добре от самите им създатели. 300 милионният американски народ свежда глава пред събрани в пет гаража руснаци, които манипулират целия изборен процес и възцаряват фашизоидния Тръмп в либералното царство. Немалко са хората, чиито изкуствен интелект убедено вярва в това. 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com