X
 
 

Амин - прокуратурата, съдът и МВР не са виновни за престъпността

4740 4
photo of Амин - прокуратурата, съдът и МВР не са виновни за престъпността
Снимка: БГНЕС
Необходими са повече закони, а не толкова прокуратурата и МВР да си вършат по-добре работата. Тази теза, макар и не много разпалено, какъвто е стилът му по принцип, защити евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Всъщност Джамбазки направи нещо много повече с думите си – той на практика не призна, че отговорността за овладяване на проблеми в държавата е на самата държава. Или с други думи – на тези, които суверенът т.е. народът избира. Ако някой не е разбрал – на политиците. Защото политиците, освен да коват закони, контролират и изпълнителната власт, а именно в рамките на изпълнителната власт се намира МВР. При прокуратурата на пръв поглед е по-различно – главният прокурор се избира от Висшия съдебен съвет (ВСС) и се утвърждава от президента, като държавният глава не може повече от веднъж да отхвърли предложение на ВСС. Само че като се сетим, че половината от членовете на ВСС ги избира парламента, можем спокойно да кажем, че точно държавата директно има огромно значение за избора на главен прокурор. А когато някой бъде избран за главен прокурор, той на практика не подлежи на истински контрол, защото няма процедура за отстраняването му заради лоша работа. При това положение дали главният прокурор ще си гледа истинската работа?

Успешната ромска интеграция в Асеновградско: Чрез български народни танци

Малко след края на учебната 2016/2017 година Ви срещаме с Атанаска Темелкова от Асенoвград. Тя е директор на единственото училище в асе...

При тези явни структурни проблеми, представител на една от партиите в управлението – ВМРО, продължава да внушава, че причина за всички български беди циганите, а не тези, чиято работа е да ги вкарат в правия път. Защото интеграцията става само по един начин – на принципа на моркова и тоягата, който се прилага системно и постоянно, всеки ден. За да може да се прилага така, следва да има и кой да го прилага и кой да го възнаграждава, че го прилага. А в България няма кой. Няма достатъчно учители и възпитатели, които да прилагат съответната стратегия, превърната в проекти, носещи реални резултати. Няма достатъчно полицаи, които да защитят учителите, когато някой реши, че е по-сладко да вземе моркова само за себе си. Няма достатъчно прокурори и следователи, които да обвинят без съмнение присвоилия си моркова. Няма достатъчно съдии, които да могат бързо да осъдят справедливо "крадеца на моркова" – защото са претрупани с работа, защото МВР и прокуратурата не са събрали достатъчно доказателства, защото самите съдии са подкупни или просто ги мързи.

Именно липсата на бърза и точна справедливост подтикна толкова много хора да скочат и да окупират площадите преди четири години, когато върхът на политическото безочие издигна Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Но тогава излезлите на улицата хора не успяха да наложат искането си за безусловна принципна справедливост. И сега, четири години по-късно, отново си говорим същото – поне тези, които още ги интересува. Защото другите или се отчаяха, или са вече от този огромен процент хора в България, които изобщо не ги вълнува нищо, стига да могат да избутат някак своя малък, ограничен свят. Почва да ги вълнува чак когато несправедливостта ги засегне и удари лично – но тогава вече е късно.

Ежедневно, ежечасно, понякога и ежеминутно дори, в "името на стабилността" бива повтаряно как българите сме много черногледи и всъщност животът ни се подобрил, като се цитират различни статистически показатели – най-често икономически растеж, по-малък бюджетен дефицит, по-голям фискален резерв. Интересно ми е тези, които като папагали повтарят чутото-недочуто от поредния велик управленец, независимо от коя партия, дали могат да усетят това подобрение в своя живот? Дали го усещат в живота на семейството, близките, приятелите си, на околните? И дали който и да е, който е честен пред себе си, ще е уверен, че в случай на нужда ще получи справедливост, ако не познава "правилния човек"?

Депутатите за ромската интеграция - от "напредват в образованието" до "в гетата цъка бомба"

Депутатите разгледаха, обсъдиха и приеха Административния мониторингов доклад за 2016 г. по изпълнението на Националната стратегия за и...

Това е проблемът, уважаеми г-н Джамбазки. С постоянните си опити да внушите как циганите са виновни за всичко, Вие и тези като Вас само го маскирате. Циганите са виновни, но политиците са още по-виновни, за да са виновни сега и циганите. Тези политици, които работиха за разрухата на кажи-речи всеки сектор в България, най-вече образование, здравеопазване и сигурност. Тези, които не поправиха грешките на предшествениците си, макар че шумно обещаваха. Тези, които говорят колко важно е България да остане в Европейския съюз, но когато дойде ред да се решават убиващи българското общество проблеми точно като голямата престъпност, не посочват, че проблемът е в липсата на институции и воля, а трупат евтин политически пиар. Защото е по-лесно да влияеш на емоциите, вместо на мозъка. Много по-лесно е да кажеш кой мръсен циганин уби някой млад българин или изнасили някоя баба и да отприщиш клокочещите чувства на гняв и бяс, вместо да посочиш КОЙ е откраднал от парите, дадени от всички ни като данъци и които е трябвало да отидат за заплатата на учителя, който да научи циганина как да се препитава, а не да краде, пребива и убива, на полицая, който да не позволи на циганина да набие учителя, вместо да го слуша, на следователя, който да намери доказателствата, ако циганинът все пак успее да набие учителя, и на съдията, който да наложи адекватното наказание за циганина – за да не повтаря пак никога!

Затова и г-н Джамбазки казва, че трябвало да има повече закони – защото законите ги правят политиците, а ако няма нужда от закони, защо са ни политици? Но ако поне една малка част от законите, които имаме, ги спазвахме истински, тогава съм убеден, че нямаше да си говорим за каквато и да е престъпност.

Автор: Ивайло Ачев

Симеонов вижда интеграцията на ромите с полиция и с повече раждаемост от българите

Трябва да се направи една по-мащабна дискусия, с участие на полицията, на съдебната система, на социалното и трудово министерство, за д...

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Кой не скача е червен.Помните ли? 2 Кой не скача е червен.Помните ли? преди 10 месеца Профил на трол?
  А кой е виновен? Аллах ли? Когато държавата се завладее от престъпници,за тях е жизнено важно на ръководните постове в съда,в прокуратурата и в МВР-то да се назначат три вида хора - послушковци,некадърници или и двете. Резултатът е наяве:27 години безчинства,кражби,далавери за милиарди и нито един осъден политик,депутат,съдия,прокурор.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 1 Октомври преди 10 месеца Профил на трол?
  Око за око , зъб за зъб.Този стар принцип е нужен да си припомни на всички. Какво се получава днес ? Колониалният неолиберализъм /Ерата в която живеем/ всичко е ПАРИ. Вършиш престъпления , имаш пари , минаваш леко или минаваш условно. Политически има един неведом чадър над циганската престъпност , нужни са на герб например , ами и те си криминалстват. После всички ги бранят , призовават Без Насили виж още ›› е. Ама те вършат насилие. Не циганите , а мангалите , циганите са просто етнос.Око за око , зъб за зъб. ТОВА Е ЛЕКА след всичко това.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 10 месеца Профил на трол?
  Око за око , зъб за зъб не е синонимно на Правова държава , но ние не сме ТАКАВА. В една Правова държава всички престъпници/чки са в затвора или на път за там. В една Правова държава КОНСТИТУЦИЯТА Е ВЪРХОВЕН ЗАКОН , но при нас КОНСТИТУЦИЯТА Е ПОТЪПКАНА ОТ ПРОТИВОНАРОДНИЯТ РЕЖИМ НА бб и Бандата герб и подобни . ПОТЪПКАНА Е ОТ АНТИНАРОДНАТА КЛИКА 10111989 ВРАГОВЕ НА НАРОДА.
  : 1 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 10 месеца Профил на трол?
  В една Правова държава няма циганска престъпност , а има престъпност. Ако има 100 000 цигани/ки престъпници/чки , то тези 100 000 такива са в затвора. В една Правова държава няма никакви паралелни организации като мереше , нпо и всичко подобно. А , какво Противнородният режим на бб /2/ или /1/ направо си ги викна тези нпо в управлението. Ето едно от Потъпкванията на Конституцията , самото мереше е виж още ›› също такова потъпкване.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мартин Карбовски: Русия, прости!

"Аз не съм възпитан с любов към СССР. Напротив, западното влияние беше предпочитано от моето поколение. Но днес ми се свива сърцето и ...

missing image
Иван Бакалов: Медиите нарочно мълчат за ...

"На пресконференция в БТА Слави Трифонов обяви, че дарява парите от концерта в Лондон за деца с увреждания. Сумата според различни изто...