X
 
 

Апартаментгейт – отвъд очевидното

7279 7
photo of Апартаментгейт – отвъд очевидното
Снимка: БГНЕС
Скандалът "Апартаментгейт" безспорно премина всички първоначални очаквания като обществен отзвук. Защото последствията са много сериозни – знаково лице на ГЕРБ като Цецка Цачева, която след президентската надпревара вече е с достатъчно разрушен имидж и като правосъден министър "блести" с очевидни провали от сорта на случая "Иванчева и Петрова" по отношение на това какво се случва в българските арести, вече е зад политическия борд. На Цветан Цветанов пък му се наложи да бяга чак в САЩ, с явното намерение да опита да тушира малко бурята на принципа "далеч от очите – далеч от сърцето".

При такива гръмки скандали, отвъд много плява, която се излива, основният въпрос винаги е КОМУ Е ИЗГОДНО? Със сигурност няма еднозначен отговор поради една проста причина – не разполагаме с абсолютно цялата информация по случая. Например – кой подсказа на "Радио Свободна Европа" да обърне внимание на апартаментите сега и то през призмата не просто на някакво управленско нахалство да минеш метър, а на напълно възможна схема "търговия с влияние", след като това е нещо, станало преди кажи-речи една цяла бременност? Такива материали се случват обикновено когато някой подскаже – най-малкото защото медиите не са всевиждащо око и няма как в детайли да оценят всяко уж невинно събитие и какво се случва отзад. Не е случайно, че още докато беше в Брюксел, Бойко Борисов каза в телевизионен ефир на Цветан Цветанов да си помисли откъде дойде атаката и защо точно сега. Тези думи всъщност са страшно двусмислени, тъй като дори самият Борисов има изгода от това Цветанов да бъде разкаран. Затова – на база непълната информация, ето няколко възможни сценария за все още скритото зад завесите:

1. Борисов действа. Какво е най-плашещото за авторитарни фигури като тази на лидера на ГЕРБ? Да не се намери някой да ги измести и да не са зависими от някого. Дълги години Цветанов е втори човек в ГЕРБ, а когато си номер 2, винаги има мисъл как да станеш номер 1 – това е човешката природа. Малко са хората, които осъзнават и остават номер 2 преднамерено, защото им е по-изгодно. А досега, за толкова години, Цветанов никога не е опитвал официално да измести Борисов. Ако изключим версията, че това е заради алтруистични подбуди – Цветанов толкова се възхищава на Борисов, че е решил доживот да му служи (facepalm), то остава само една възможна хипотеза – Цветанов и Борисов са си взаимно полезни, като мнителността за смяна на номер 1 е туширана от някакви неизвестни на широката публика обстоятелства и зависимости. Да, зависимости – като например някои кирливи ризи, които служат като Пакт за ненападение – както ядреното оръжие. Ти, Бойко, ме оставяш да си правя каквото сметна за добре за мен си, пък аз не казвам за "онези работи".

2. Външен интерес. Тук е абсолютно гадаене какъв може да е той и от коя страна да идва. Според това какви са неизвестните обстоятелства в картинката, може да става въпрос за американски интерес ("Радио Свободна Европа"), може и да е руски интерес, някой газов например (избрана марионетка подшушва на "Радио Свободна Европа" и излиза от там, за да е по-достоверно) – отново зависи от пълното знание за източника на информация на Радио Свободна Европа относно сделката за апартамента на Цветанов (продължавам да не вярвам журналистите там, колкото и да са добри, всеки ден да следят Имотния регистър – ако го правеха, тези журналисти, дошли от знаещи какво правят медии като Mediapool и "Клуб Z", щяха да изкарат нещата още около есента на миналата година за медиите, за които работеха тогава). Този източник би дал представа откъде точно може да е духнал вятърът.

3. БСП. Доста невероятно поради една проста причина – червените почнаха да говорят ДВА ДНИ след като излезе новината за апартамента! Ако Корнелия Нинова и компания бяха инициатори, щяха да почнат още от първата минута с масирана атака. Вместо това чак в петък следобед дойдоха първите червени реакции. Разбира се, би могло и това да е сценарий – ако зад случилото се стои руски интерес, който се е възползвал от марката "Радио Свободна Европа" и Нинова е била предупредена малко да задържи, за да не изглежда много координирано и явно, но чак толкова сложни извъртания по-скоро вървят за художествена творба – в реалността и в практиката отдавна е доказано, че съвършенството се крие в простичкото.

Жилищна криза

"Апартамент" е дума с тежка натовареност в българското съзнание - още от времето, когато всеки малко по-заможен е обявен за враг на нар...

Който и да отпуши "Апартаментгейт", отзвукът никога нямаше да е такъв, ако цялата работа не почиваше на факти, а не просто на някакви приказки в стил да си почешем езиците във Facebook! С други думи – Цветанов сега е на ешафода, защото фактите сочат "търговия с влияние".

Промяна на закон (25.01.2017), седмица по-късно отказ от искане да се поднови разрешителното за "Златен век" (03.02.2017), спиране на процедурата за презаверяване лично от главния архитект на София Здравко Здравков след доброволния отказ за презаверка от страна на инициаторите на проекта (06.02.2017), последвано от тълкувателното писмо на МРРБ докога всъщност следва да има разрешително – 10 години, но не от 2007 година, когато е издадено разрешителното, а от 2010 година, когато е отворена площадката (30.08.2017), препращане на писмо от Инициативен комитет "Лозенец" от Цветанов в качеството му на председател на парламентарната вътрешна комисия към Фандъкова да се провери има ли валидно разрешително за строеж на "Златен век" (08.06.2018) и няколко дни по-късно завършена сделка за новия апартамент на Цветанов, а ДНСК не прави нищо повече за проверка на разрешителното на проекта "Златен век" извън писаното до Инициативен комитет "Лозенец" към началото на март тази година – че консултантите на "Златен век" са отговорни за законността на техническата документация т.е. разрешителното за строеж. Тази хронология мирише, та се не трае! Но по нея има и още въпроси, които Полина Паунова от "Радио Свободна Европа" поставя: как Симеон Велков, бивш служител на ГЕРБ, разбира че Цветан Цветанов дава два апартамента на „Артекс” като част от сделката за новия си и още на същия ден ги купува? Защо не купува апартаментите директно от Цветанов? С какви пари ги купува? Каква е точната цена, на която Велков купува, след като "Артекс" публикува пространно обяснение на своята Facebook страница, писано от адвокатска кантора "Пенков, Марков и партньори", в което дословно пише: " ... получените в замяна два по-малки апартамента са с подобрения и добре обзаведени, а освен това към тях е прехвърлена и собствеността върху прилежащите идеални части от терена"? Велков тези два подобрени и добре обзаведени апартаменти на каква точно цена ги купува – 500 000 лева ли? И тогава какво излиза за сделката на Цветанов – че е четворно по-евтина от нормалното за такъв апартамент? А защо – заради направена услуга ли? Все въпроси, чиито отговори като нищо ще са достатъчни не просто Цветанов да изчезне от политиката, ами да отива и в затвора, а покрай него и собствениците на "Артекс" би трябвало да си имат вземане-даване с правосъдието ни! Макар че сме в България и вече говорим само за политическа отговорност - щял ли Цветанов да се оттегли като председател на парламентарната група на ГЕРБ, като председател на парламентарната вътрешна комисия, но не и за отговорност пред правосъдието ...

В заключение – за Цветанов работата е "Щрак, Марийке, на портрет". На ход е Борисов. И няма да се сърдим повечко кирливи ризи да излизат - като става така, го отнасят повече "заслужили"!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Мими 3 Мими преди 4 месеца Профил на трол?
  Анчев до кога ще ближеш г..а на Нинова Импексова?Защо не пишеш нищо за "апартамент гейт" на хората от БСП,КАТО ИМПЕКСОВА,МИЛИОНЧЕВА,КИРО-контрабандиста,Жабленов,Гергов,Радев и т.н.
 • Октомври 2 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  Съвсем в реда на нещата и actualno се включва в отклоняването на важните ТЕМИ за Народа /Член*5/ и Р.България. Да както правилно отбелязва /1/ тук темата е друга марги драганова. Сега това което пише същата също ицяло е в реда на нещата. Ами нинова е една от костовите приватизаторки. И щом всичко си е в реда на нещата то значи Народа/ Член*5/ и Р.България си има работа с едни напълно самозабравили виж още ›› се политици/чки , икономически кръгове или изобщо Кликата 10111989г.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  Аз мога да си имам каквито сметна за необходимо убеждения , но те НЕ ОТМЕСТВАТ написаното от мен по горе/1/ И за това ЛИЦЕМЕРИЕТО ТУК В Р.България е НА 75849 СТЕПЕН ПО Фаренхайт, шото и днес КЛИКАТА*89 СЕ ОПИТВА ДА ПРОДАВА НАДЕЖДА НЯКАКВА. А , КЛИКАТА*89 Д0ВЕДЕ Д0 ТУК НЕЩАТА ВЪВ ВСЯКА ЕДНА СФЕРА НАДЕЖДА ВИНАГИ ИМА , НО ТЯ Е ИЗВЪН КЛИКАТА*89 И ТОЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ.
  : 1 !
 • Октомври 2.2 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  Нека се ПРОВАЛИ НАПЪЛНО борисов бойко , зашо трябва да се давА шанс на нинова и Антибсп ? А , десните нямат никакъв шанс. Просто таква е ситуацията. И сега разбира се по най подъл начин това в реда на нещата се тълкува като подкрепа за герб*оп.ПЪЛЕН АБСУРД. Едно птиче ми каза , че борисов ако не на власт в чисто психологиески план ще се побърка и имаме доказателства от 2013г. А , неговите любими ф виж още ›› илми Кръстникът /3логия/
  : 3 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Марги Драганова, тука темата е друга! Става въпрос за далаверата и самозабравянето на Цветанов!
 •  1.1 преди 4 месеца Профил на трол?
  Марги Драганова е псевдоним на самият Цв. Цв.
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Марги всъщност е Маргарит - личен духльо на цецо Асансьора (може и гъза да му лиже за жълти стотинки ;)
  : 2 !
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...