X
 
 

Азбучник на българския хаос: MADE IN ДАЛАВЕРА

4292 4
Азбучник на българския хаос: MADE IN ДАЛАВЕРА
Снимка: колаж на Actualno.com
Въпрос:

Какво е корупция?

Отговор:

Далавера, в която ти не участваш.

 

Едва ли има друг народ, така кръвно свързан с далаверата. Включително турския, включително гръцкия, от който произхожда названието й и означава „нечиста, тъмна сделка, подкуп”. Българинът така естествено гази в света на далаверата, сякаш за това е роден; както жабата в блатото. Понякога се чудя, колкото и това да изглежда фантастично, българинът ли е родил далаверата или далаверата е родила българина.

У нас всичко е далавера. От раждането до смъртта. И този срив на човешкото се умножи през така наречения Преход, а по време на мафиотското управление на Борисов надмина всякакви граници и далаверата придоби космически размери. Некака проследим живота на човека през тресавището на далаверата.

Започваме с раждането. Не познавам моя близка да е родила, без предварително да е заплатила за това под масата на лекаря, фелдшера, сестрите и прочие. Четох за няколко случая, в които родилки и близките им не са го направили и са били оставени на произвола на съдбата. Има и смъртни случаи. Познавам лекар, осъден и изгонен от медицинското съсловие заради подобно престъпно безобразие.

Идва ред на яслите и детските градини. Всеки знае как биват приети децата там, как направените списъци не значат нищо, ако си платил където и колкото трябва.

Училището. Всевъзможни са хитростите, които прилагат учителите, за да не научат нищо учениците по време на часовете им/има изключения, разбира се/. Целта е ясна – училищният материал се преподава на частни уроци.

Университетите, о, университетите! Далавера без граници! Падение! Крушение! На глава от населението ние имаме най-много висши учебни заведения, съпроводени с техните филиали, клонове и прочие. В тях получават дипломи срещу заплащане не само българи, но и турци, македонци, гърци. Това са не университети, а търговски дружества за измама. Българската далавера придобива балкански размери.

Кандидатствали ли сте за работа в общинско или държавно учреждение? Вероятността да я получите е многократно по-голяма, ако намерите начин да се отблагодарите за това, парично или с услуга. Особено в онези дирекции, които разпределят пари, национални и европейски.

Здравеопазването… За него да не говорим. Всеки може да разкаже куп истории и няма защо да досаждаме на читателя.

Логично стигаме до края на живота – далаверата среща човека в изгрева и залеза му. Плащанията започват от намирането на място за гроб до нещо на ръка за гробарите.

Следва логичният въпрос. За България. За държавата на далаверата. Далавераджийското ни управление ли е направило такива българите, или те са го направили такова. Както и да отговорите, няма да сгрешите.

Къде е изходът? Къде е?

……………………

Автор: Калин Илиев


"Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Германия измисли тоталната война, Нидерландия измисли тоталния футбол, България измисли тоталната корупция.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Добра статия. Падението на морала е в световен мащаб, не само в България. В древният свят също е имало голямо падение, но викът от Содом и Гомор стигнал до Небето и затова само там е навалял огън и сяра. Дано да не се случи същотото и тук.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Борбата с падението/греха трябва да започне индувидуално, а не със смяната на правителството. Без промяна на собствения морал, новото правителство ще бъде като старото.
  : 2 !
 • Октомври 1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Кой си ти илиев , че така ще обиждаш цели три Народа ? А , британците или израелците са по различно така ли ? Щото ти пишеш /ЕДВА ЛИ има народ включително и турският и гръцкият. Не мога да се сетя в момента в английският за по специфична дума еквивалент , но на иврит или на арменски най вероятно има . Но не това е толкова важно , а че ти внушаваш , че само тук е така ама то така по ЦЕЛИЯТ СВЯТ без виж още ›› значение дали имат дума или не като далавера