X
 
 

Азбучник на българския хаос: НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ГУРМЕТА

7237 4
Азбучник на българския хаос: НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ГУРМЕТА
Снимка: колаж на Actualno.com
По-възрастните помним банкетите през социализма и мешаните скари, направени от чисто месо и качествена кайма. Помним още, че такива банкети имаше на всеки празник, във всяко предприятие, имаше ги и по селата и кварталите. На тези банкети ходеха всички, и стари, и млади. Банкети има и  днес, но не са същите, най-малкото поради високите цени и влошеното качество на месото.

По-късно се появиха шведските маси. Те бяха първите лястовички на българското отваряне към модернизацията на кулинарните навици и порядки. На шведските маси не можеха да ходят всички, а само поканени. По време на така наречения Преход, на събития, организирани и провеждани с шведски маси, няма да видите стари и бедни хора. Това са места, организирани за отбрани политически и административни люде, спонсори и верни журналисти. Още по-късно шведските маси станаха част от предлаганите пакети Ол инклузив, а качеството им стремително започна да пада. Казано шеговито: "Все още чакаме шведите да дойдат".

Едва след това нашумяха Гурме форумите – ресторанти, магазини, рецепти и други аксесоари на бранда. Моята възрастна майка наскоро ме попита какво е това Гурме? Обясних й, че е вид хедонистична философия, свързана не само със здравословното хранене и добрите напитки, но и със стила на живот. Когато уточних, че една от характеристиките, която допълва подобна кухня, е броят на ястията/ от осем нагоре/, като се сипва от всяко по малко, тя въздъхна: "Е, значи не е за пенсионери, не е за обикновени хора".

Гурме философията има една добра и една не толкова добра страна. Добрата е тази, че в резултат от влошаване качеството на храните/това е световна тенденция/ по-заможните хора и страни разработват система за създаване на еко продукти с доказани качества, които обаче струват значително по-скъпо.  България, разбира се, следва тази тенденция. Но. Лошата страна за Гурме в България е, че у нас да се възползват от подобни продукти имат възможност малък брой хора. Следователно днес Гурме е символ на вид социална сегрегация. Така, както символ на кастово разпределение има в образованието и здравеопазването – онези, които имат повече средства, получават по-доброто и от двете, за себе си и своите деца.

Убеден съм, че в недалечно бъдеще подобно разделение ще настъпи с водата.

Обобщение. Ако си мислите, че в написаното по-горе, става дума за храна и напитки, не грешите. Но, както беше казал Брех: „Във всеки разговор става дума за политика, включително и когато говорим за хляба.”

Предлагам една съвсем обикновена Гурме рецепта от Интернет, която по скромното ми мнение, заедно с подобаващите напитки към така изброените ястия, струва повече от минималната пенсия.

1. Еврейска крем супа с лимон и кимион.

2. Кашкавал на фурна.

3. Фритата със спанак и тиквички.

4. Пролетен булгур-пилаф.

5. Макарони с 4 сирена на фурна.

6. Пъстърва в кора с орехи, лимон и копър.

7. Телешки стек с домашен винегрет.

8. Пиле със зеленчуци по китайски.

9. Свински котлети по провансалски.

10. Бърз лимонов чийзкейк.

11. Ароматни бирено хлебче.

12. Шоколадов сладкиш.

Да ви е сладко!

 

Автор: Калин Илиев

…………………….

"Азбучник на българския хаос" представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Абсолютен мит е, че преди промените храната е била по-качествена и по-вкусна. Може би това е само в спомените на хора с баба и дядо на село, които в личния си двор са произвеждали домашна храна. Домашно произведените продукти предполагам и сега са отлични. Когато бях дете семейството ми пазаруваше само от гастронома и нямам добри спомени. Голяма част от зеленчуците идваха увехнали и набити. Кобас виж още ›› ите бяха боклук, с изключение на луканката, която се пускаше само по празници и веднага свършваше. Интересно сега си спомних, че килото луканка някъде през 70-те години му вдигнаха цената от 10 на 12 лева. Тогава излезе виц.Защо е тъжен Г.Димитров на банкнотата от 10 лева (синята). Защото с нея не може да се купи 1 кг. луканка. И това при заплати 120-150 лв. за млад висшист. А родителите ми лекари да последно преди да се пенсионират 1985 г. взимаха по 240 лв. включително тежките нощни дежурства.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Работех в завод по времето на социализма и банкетите бяха само за групичката около партийния секретар и директорката. А в стола кюфтетата бяха със соя. За месо чакахме по цели часова на опашка, свършваше и за половината хора нямаше. При заплата 130 лева свинското с кокали, жили и сланини беше 3.40 лева килото, а телешкото 5.10 лв. Сега сме хиляда пъти по-добре, но упорито ни се внушава,че сме зле.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  В статията се внушава носталгия по социализма, признат със закон за престъпен строй. Голяма част от живота ми мина по време на социализма и мога да се закълна пред младите, че нито имаше равенство, нито щедри банкети за бедни и възрастни. Социализмът беше строй на неравенството, недоимъка, дефицитите, празните магазини, самозабравилите се и всевалсни шефове.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  поправка, исках да напиша всевластни
  : 3 !
Седмичен хороскоп за 27 януари - 2 февруари
Седмичен хороскоп за 27 януари - 2 февруари

Овен Това е седмица, в която да съчетавате успешно личния и професионалния живот. За целта ще ви помогне подробен график, който да изпълнявате...

Последно в Актуално