X
 
 

БелеНЕ!

4734 3
photo of БелеНЕ!
Снимка: БГНЕС
Знаете ли какво представлява Прозорецът на Овертон? Грубо казано това е методология, която показва дали една идея е обществено приемлива или не. Терминът е кръстен на вече покойния Джоузеф Овертон, бивш вицепрезидент на най-големия мозъчен тръст в САЩ "Център за публични политики Маккинак".

Всъщност, съгласно теорията на Овертон, една идея е толкова по-успешно приета от обществото, колкото по-емоционално е обвързването с нея. Най-важното в теорията е, че възприемането на идеята не зависи толкова от политическите пристрастия.

ЧЕЗнещото под килима

Всяко чудо за три седмици – това е новият рефрен що се отнася до една от най-скандалните сделки, на които България стана свидетел...

В Прозореца на Овертон има общо няколко нива, които дават оценка как се приема дадена идея. Те са както следва – популярна, чувствителна, приемлива, радикална и немислима. В представата на Джоузеф Овертон "прозорецът" представлява константна, но всъщност мнозина анализатори посочват, че е напълно възможно "прозорецът" да се нагажда към идеите чрез психологически техники, а не обратното. С други думи - нещо, което е немислимо, да стане приемливо. Доста психолози сравняват това "нагаждане" към друга популярна психологическа техника – тази, при която предлагаш нещо толкова немислимо, че когато направиш второ предложение, което би било немислимо, ако го няма сравнението с първото, то второто предложение бива възприемано като много по-приемлив вариант. Техниката е известна с разговорното име "да ти затръшнат вратата в лицето".

В България подобен сценарий сякаш се разиграва все по-явно що се отнася до енергетиката ни. Фокусирани в сделката за ЧЕЗ, която е повече от скандална, встрани остава проектът АЕЦ „Белене“. А той си върви бавно и славно към рестарт – при това точно от партията, която го спря с мотива, че е корупционен "гьол". Тази партия, която се появи за "европейското развитие на България"...

Какви са официалните мотиви сега – най-вече, че като сме дали вече 3 млрд. лева, не можело да спрем. Нищо, че за да стане тази централа факт, ще трябва да изхарчим още 15-17 млрд. лева. И нищо, че поне засега ясна перспектива от чий джоб ще дойдат тези пари, няма.

Със сигурност строежът на АЕЦ "Белене" представлява проект, който ни поставя в допълнителна зависимост от Русия. Русия ще е единствен източник на ядрено гориво и това е достатъчно, без дори да говорим какво ще правим с ядрените отпадъци. А предвид положението с газовите ни доставки – т.е. от къде идват, това е увеличаване на зависимостта ни, вместо намаление. Намаление, което беше заложено в стратегията на Европейския съюз за диверсификация на енергийните източници още преди години.

ЕИБ и държавна китайска ядрена компания с интерес към "Белене"

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е направила заявка да участва за осигуряване на финансирането на АЕЦ "Белене". Тепърва предстои ...

Привържениците на "Белене" изкараха един куп аргументи защо ни трябва АЕЦ, а експертите от БАН стигнаха дотам, че ще се увеличава нуждата от потребление на ток в България, макар елементарната логика и статистически данни на НСИ сочат, че българите намаляваме, при това в катастрофични размери! В прословутия доклад на БАН обаче пише, че до 2040 година ще сме се увеличили с почти 1 млн. души спрямо сега – чудно как ще стане тази работа, може би Академията чака някоя мигрантска вълна, която българското общество да приеме безропотно. Като имаме вече натрупан опит по темата – едва ли. Въобще, несъответствията в доклада за "Белене" на БАН не са едно и две и бяха доста добре обобщени в два материала от д-р Петър Кърджилов, вече бивш пиар на БАН, който напусна Академията след сериозен скандал, касаещ българската диаспора в Албания.

Въпреки това, без голям обществен дебат, нещата отиват към рестарт на най-корупционния проект в енергетиката ни. На 2 март, точно преди трите дни празници, в пленарна зала в Народното събрание беше прието с пълно мнозинство до края на юни да бъдат представени конкретни предложения какво ще правим с "Белене". Датата се пада точно в края на европредседателството ни, малко преди големите летни отпуски - да не забравяме, че предложението на енергийното министерство първо ще мине през Министерски съвет, чак след това ще стигне до парламента, ще се помотае по комисии. На всичкото отгоре гласуването в парламента за ядрената енергетика на 2 март стана факт чак след като депутатите бяха събирани като стадо от овчар, тъй като бяха решили, че петъчно не им се работи и масово си бяха били камшика. А новината, че има заседание за бъдещето на ядрената ни енергетика беше обявена буквално минути преди самото заседание. Дали има нужда да се обяснява как става така по толкова важна тема?

Сделката за ЧЕЗ със сигурност е огромен проблем, но строежът на една ядрена централа е далеч по-голям въпрос – и финансово, и социално погледнато. И милиард анализа да бъдат направени, накрая проектът ще трябва да се реализира от хора. А като знаем какви са ни политиците, със сигурност мнозинството българи не би им дало да строят дори кокошарник. Защото ако към ядрения проект се подходи по "български" - с точене на средства, тогава какво ще е например нивото на безопасност? Защото това не е като да откраднеш от асфалта на нова магистрала. И защото корупцията покрай "Белене" е страшна – толкова страшна, че дори вечно дремещата ни прокуратура ни излезе с обвинения за това, при това срещу трима енергийни министри (Румен Овчаров, Петър Димитров и Делян Добрев) и двама директори на НЕК! Та какво още ни трябва, за да проумеем, че тази далавера е още по-наложително да я спрем, отколкото дори тази с ЧЕЗ?

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 3 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година Профил на трол?
  Град Белене е в 8-ма степен на сеизмичност, същата сеизмичност, като в сринатата от земетръс "Стражица". Белене е на 15км от Свищов, припомнете си трагедията в този град при "Вранчанското " земетресение. Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по „бай тошово време” спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала виж още ›› . По времето на социализма, АЕЦ Белене беше Национален Обект. Това значеше тлъсти заплати, ордени, медали и т.н. При партийните ръководители имаше и повишение в партийната ерархия, скъпи командировки, помпозни доклади, телевизионни репортажи, кьор-софри, въобще яко пълнене на гушите. Въпреки всичко това, Политбюро спря този Национален Обект. Проектът е изгоден единствено за лапачите-консултанти по АЕЦ Белене, дето са налапали близо 500 млн. за „консултации”, а на лице има една покрита със строителни опадъци площадка. ВВЕР-1000, макар и модернизиран и сертифициран си остава един анахронизъм от 70 те години на миналия век . Този тип реактор се спира за да се презареди.Те са остаряли още при създаването си като технология, но не е имало избор за нас. Реакторите по света отдавна са с непрекъснат цикъл на работа. Със същия успех може да закупим и парни локомотиви „четвърто поколение”.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Реализацията на "проекта Белене" е безспорно изключителна възможност за огромни кражби, което привлича властта като магнит! Наред с възможните кражби, такъв мащабен проект дава необятни възможности, както за пране на вече откраднати и скрити в офшорки пари, така и за бъдещи големи печалби, без никакви усилия! Но, просто няма да стане и крадците ще си останат с мечтите! Както предвидената виж още ›› площадка с вече построеното на нея, така и оборудването, до колкото е произведено са безнадеждно остарели и амортизирани и не стават! Въпреки продажния и двусмислен доклад на БАН! Никоя сериозна компания с възможности в ядрената енергетика няма да се хване за този обречен проект! Нито ще допусне да участва в авантюра с крадени и несигурни пари! Сега сме 21 век, а не 19 и всичко се знае!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Става ясно, че Белене е вредна инвестиция за страната. Но как бихте коментирали факта, че сериозна част от рехавите инвеститори решили да рискуват в България скоростно се изнасят?! Примери: Eon, CEZ, Telenor, Societe Generale и т.н. И кой идва на тяхно място? Ginka, TIM, TUM и др. красавци.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен Денят ще бъде неприлично спокоен. Не си търсете излишни емоции, а се насладете на шанса да си поемете въздух и да се насладите на...

Последно в Актуално