Борисов не може да си намери хора за министър - и това е прекрасно

20099
Борисов не може да си намери хора за министър - и това е прекрасно
Снимка: БГНЕС

Премиерът Борисов преди дни кахърно обяви, че вече много трудно можел да си намери министри. Причината: че заради Апартаментгейт всеки се притеснявал да приеме властови пост, понеже имал тук-там някой имот и не искал да го разследват. А после премиерът каза, че му се искало да има чук и да ходи да троши тераси, сауни - защото хората, заради тези апартаменти, пак не виждали колко хубави неща прави ГЕРБ (това вече от години се говори - ГЕРБ постоянно правели някакви хубави неща, но никой не ги вижда заради едни скандали, и ако не бяха тия скандали, всички щяха да гледат слисани всички тия хубави неща). 

В изказванията на Борисов обаче има нещо твърде хубаво. И то е следното: заради разследванията с апартаментите, започнали от "Свободна Европа" и подети от "Биволъ", започва да се осъществява обрат, който се чака отдавна. Този обрат предполага следното: политиката да стане непривлекателна професия. В момента политиката е бърз начин за забогатяване, който дори включва една обичайна размяна, която се прави непрекъснато от управленския елит. Тази размяна гласи: ще взема едни огромни суми и ще почнат принципно да ме мразят - ако се разбере. Изглежда обаче има суми и квадратури след които, това че те мразят, не ти прави впечатление; има някаква пропорционална зависимост между начина, по който медиите раздухват, снимат и питат за баснословните ти имоти, и все пак твърде успокояващия ефект на собствената ти сауна, където под влиянието на маранята и високата температура въздъхваш облекчено и докато някой ти трие гърба все пак знаеш, че си постъпил правилно. 

В момента всеки политик, сгащен с такива имоти, се хваща като удавник за едно-единствено изречение: "Не е морално, но е законно". Първо, много е интересно дали е законно при положение, че дори базовата логика води до просто заключение: а) едно нещо е продадено за 4 пъти по-ниска цена и тъй като един строителен предприемач работи за печалба, то той би могъл да смъкне от тази цена заради това, че тя е срещу определена услуга - за какво му е иначе, щото Цветанов, Цецка и всички останали са просто готини пичове? б) за да се смъкне въпросната цена самият политик е упражнил заплаха и рекет към строителния предприемач, за да получи евтин на 4 пъти по-ниска от пазарната цена. И в двата случая става дума за злоупотреба с власт, а злоупотребата с власт е престъпление. 

Но да се върнем на Борисов - ето, няма хора за министри. Хората получават предложения, после се сещат там за едни сделки от едно време, отварят чекмеджето, преглеждат нотариалните си актове и си казват - заеби...По-добре не. Ще ме изтипосат от "Биволъ", върви се оправяй. 

И тук нека все пак кажем нещо за журналистиката. Не мога да разбера защо въобще бяха всички тия 100 000 000 000 часа сутрешни блокове, в които един политик е поканен да говори заедно с друг политик по някакъв въпрос и всички се държат така сякаш и двамата нямат сауна. Достатъчно е в рамките на три месеца всички медии да действат така, както действа "Биволъ". Както казваше героя на Ал Пачино в "Серпико" - ако всички кажем дори в рамките на един ден всичко, което знаем, този град ще се разчисти.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com