Депутатите да полагат клетва, че ще се лекуват само в страната

4440
Депутатите да полагат клетва, че ще се лекуват само в страната
Снимка: iStock/Guliver

Десетки онкоболни не са получили терапията и лечението, от което са имали нужда. По информация на прокуратурата участниците в схемата изнасяли онколекарства, купени с пари от Здравната каса. Лекарствата след това са били продавани най-вероятно в страни от ЕС на много по-високи цени.

Другата схема била да се подменят медикаментите, преди да бъдат вливани на пациентите. Смяната ставала чрез уговорки и сериозни парични възнаграждения за "услугите". Предстои да се анализира съдържанието и химичният състав на подменяните лекарства, съобщи Нова телевизия.

Руски хакери с ушанки разбиват световния ред

Великобритания обвини руски хакери за намеси в процесите на демокрацията, подриване на световния ред и удар срещу Запада. Хакерите си и...

Седем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград. Сред арестуваните е и управител на едно от лечебните заведения. Лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград. 

Информацията за задържаните и евентуалните извършители, както и тази за финансовите злоупотреби, безспорно е важна. В дните, в които се говори за престъплението, обаче не стана ясно какви мерки са предприети за защита на правата на пострадалите пациенти. Знае ли се кои са те? Ще се предприемат ли действия по установяването им. Ще поеме ли държавата процедурите по изследванията и бъдещето им лечение? Ще ги обезщети ли? Тях и техните близки. Защото, когато човек е болен, страда не само той, променя се живота на цялото му семейство. 

Случаят потриса с липсата на човещина. Но станалото - станало. Сега трябва да се помисли как да бъде компенсирана тази липса на човещина от всички отговорни и въвлечени в процеса. Трябва да се намери ресурс да бъдат издирени всички болни, преминали химиотерапия през последните 12 месеца... Звучи може би нереално изпълнимо. Точно колкото нереално изглежда и самото престъпление. 

И това трябва да започне веднага. Защото всички знаем как и колко време понякога продължават делата у нас. А и евентуалната осъдителна присъда не гарантира положителния развой за здравето и живота на пострадалите пациенти. 

Ефенди, не сме дебили!

Политиците не трябва да коментират търговски сделки. С тази принципно правилна теза лидерът на хартия на ДПС Мустафа Карадайъ отказа да...

Сега е време за човечност. Време е адвокати да се включат с юридическа помощ и да не изпускат всичко да се размине безнаказано. С реални обвинения, реални ефективни присъди, както е реалната болестта на тези хора и е реална измамата за техния живот и здраве. 

Може би националният омбудсман също трябва да приеме присърце и тази кауза. 

И не на последно място... Едва ли не сте забелязали лавината от призиви за помощ за деца, страдащи от рак. Деца, на които здравната система у нас не може да помогне, а Фондът за лечение на деца не оказва навременна подкрепа и дори отказва прословутия протокол, с който може да заминат на лечение в чужбина.

Дали нещата няма да се променят, ако при полагането на клетва депутатите подпишат декларация, че в случай на заболяване ще останат да се лекуват само и единствено в страната, както хиляди българи са принудени да го правят, защото нямат нужните финансови възможности. 

Май се съгласихме тихомълком "Газпром" да ни вдигне цената

Както обикновено, по-късничко вечерта и доста апокрифно в информационния поток премина една доста фундаментална новина – тази за ...

Автор: Евгения Чаушева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com