X
 
 

Долу машинното гласуване, да живее вотът на хартия!

2796 5
photo of Долу машинното гласуване, да живее вотът на хартия!
Снимка: БГНЕС
Да бъде или да не бъде машинно гласуване? Това е въпросът. И той се извежда на преден план в дневния ред преди всеки предстоящ избор. Чак се организират и извънредни заседания на Народното събрание. Сякаш някой неизбежно има нужда да се съберат по спешност и да обсъдят въпроса. Бързо и веднага! Докато българинът не е свикнал да ползва машините, най-добре те да бъдат отстранени. Неясно защо и какъв е този зор. И това вече се превърна в традиционна практика. Знаем си - наближат ли избори, за Изборния кодекс се започват едни промени, обсъждания, караници, денонощни заседания... проформа работен процес.

По-мнителните биха се запитали какъв всъщност е поводът, поради който властта иска да отстрани машинното гласуване? Официалната версия е, разбира се, че хората били предпочели хартиените бюлетини по време на последния вот - за Европейски парламент. А дали истинската причина не е друга, като например, че все още има множество български граждани, които са неграмотни? Не могат да четат, нито да пишат. Нека си признаем честно - за да подадат своя глас с бюлетина, това не им е необходимо. Достатъчно е да познават числата от 0 до 9, пък, все ще са намери някой да им каже коя да зачертаят.

Искаме да вървим напред, да пестим хартия, да пазим горите, да не правим боклуци. Но в същото време, все отстъпваме крачки назад, режем поголовно дървета, защото са ни необходими милиони бюлетини, които след време отново отиват именно в коша. Парадоксален е и фактът, че дори пенсионерите в България вече работят с банкомат, а машината за гласуване също работи на подобен принцип.

Връщането назад във времето може да се окаже и доста забавно преживяване. Аз имам предложение. Доста евтино и обективно. И много добре ще се получи особено при провеждане на местни избори. Ще се пести хвърляне на пари за концерти и харчене за гориво заради обикаляне по населени места. Вотът може да се състои на принципа на конкурсите за красота. Застават на централния площад в града всички кандидат-кметове и излизайки една крачка напред пред останалите, водещ им задава въпроси, предварително записани от гражданите. Самото население пък ще аплодира своя фаворит. Получилият най-силни аплодисменти и крещене по него получава поста на кмет.

И Общественият съвет на ЦИК срина от критики процеса на машинно гласуване

Изключително негативна оценка на първото по-мащабно машинно гласуване дава Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК)...

За целта ще бъде избрано предварително оповестено жури, състоящо се от представители на всички кандидати плюс един от обикновените граждани. Има и друг вариант - с вдигане на ръка, вместо аплодисменти. А журито ще брои. Така хем ще се спести хартия и мастило, хем изброяването на гласовете ще бъде публично и ще има възможност за контрол.

Представям си какво забавление ще настане. Как ще познаем кой е пълнолетен и дали е с регистрация в града? Какво значение има, като и без друго на местните избори не става много ясно кой къде живее, тъй като странно някак изведнъж населението на България нараства драстично?! Колкото до избора на общински съветници - не е нужен, нали искат да премахнат и преференциалното гласуване. Така ще се върнем още най-малко 500 години назад и местният парламент ще е съставен единствено по усмотрение на съответната партия.

И последно: когато дете се учи да кара колело, обаче един ден падне по лице и родителите му решат, че повече няма да му разрешат, разбира се, че обучението му в това умение няма да има напредък. Но веднъж научило се, то няма да забрави и дори може някой ден да стане един от най-добрите колоездачи. Така че, уважаеми народни представители, вие сами възпирате желанието у българина да се развива. Вие сте тези, които го натискате надолу. Вие не разрешавате обикновеният човек да се научи да гласува чрез машина. Интересно защо? Дали защото и за печатниците хляб трябва да има, или просто е по-добре да си стоим на ниво неандерталци?

Автор: Атанаска Маркова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И в този прекрасен момент се появи негово величество кой?Хакераааа от НАП!Всичко електронно или машинно е несигурно!!Наивници.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Проблемът не е в технологията за гласуване, а в качеството на материала за който гласуваме! Популизмът и демагогията подменят ценностите.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  При гласуването с компютър - компютъра накрая дава резултат и няма как човек да го подмени. При гласуването с бюлетини - крайния резултат зависи от човека, който брои.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Машините се манипулират още по-елегантно и без следи.
  : 1 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  След машинното и последващото електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването!
  : 2 !
Последно в Актуално