Долу машинното гласуване, да живее вотът на хартия!

3489
Долу машинното гласуване, да живее вотът на хартия!
Снимка: БГНЕС

Да бъде или да не бъде машинно гласуване? Това е въпросът. И той се извежда на преден план в дневния ред преди всеки предстоящ избор. Чак се организират и извънредни заседания на Народното събрание. Сякаш някой неизбежно има нужда да се съберат по спешност и да обсъдят въпроса. Бързо и веднага! Докато българинът не е свикнал да ползва машините, най-добре те да бъдат отстранени. Неясно защо и какъв е този зор. И това вече се превърна в традиционна практика. Знаем си - наближат ли избори, за Изборния кодекс се започват едни промени, обсъждания, караници, денонощни заседания... проформа работен процес.

По-мнителните биха се запитали какъв всъщност е поводът, поради който властта иска да отстрани машинното гласуване? Официалната версия е, разбира се, че хората били предпочели хартиените бюлетини по време на последния вот - за Европейски парламент. А дали истинската причина не е друга, като например, че все още има множество български граждани, които са неграмотни? Не могат да четат, нито да пишат. Нека си признаем честно - за да подадат своя глас с бюлетина, това не им е необходимо. Достатъчно е да познават числата от 0 до 9, пък, все ще са намери някой да им каже коя да зачертаят.

Искаме да вървим напред, да пестим хартия, да пазим горите, да не правим боклуци. Но в същото време, все отстъпваме крачки назад, режем поголовно дървета, защото са ни необходими милиони бюлетини, които след време отново отиват именно в коша. Парадоксален е и фактът, че дори пенсионерите в България вече работят с банкомат, а машината за гласуване също работи на подобен принцип.

Връщането назад във времето може да се окаже и доста забавно преживяване. Аз имам предложение. Доста евтино и обективно. И много добре ще се получи особено при провеждане на местни избори. Ще се пести хвърляне на пари за концерти и харчене за гориво заради обикаляне по населени места. Вотът може да се състои на принципа на конкурсите за красота. Застават на централния площад в града всички кандидат-кметове и излизайки една крачка напред пред останалите, водещ им задава въпроси, предварително записани от гражданите. Самото население пък ще аплодира своя фаворит. Получилият най-силни аплодисменти и крещене по него получава поста на кмет.

И Общественият съвет на ЦИК срина от критики процеса на машинно гласуване

Изключително негативна оценка на първото по-мащабно машинно гласуване дава Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК)...

За целта ще бъде избрано предварително оповестено жури, състоящо се от представители на всички кандидати плюс един от обикновените граждани. Има и друг вариант - с вдигане на ръка, вместо аплодисменти. А журито ще брои. Така хем ще се спести хартия и мастило, хем изброяването на гласовете ще бъде публично и ще има възможност за контрол.

Представям си какво забавление ще настане. Как ще познаем кой е пълнолетен и дали е с регистрация в града? Какво значение има, като и без друго на местните избори не става много ясно кой къде живее, тъй като странно някак изведнъж населението на България нараства драстично?! Колкото до избора на общински съветници - не е нужен, нали искат да премахнат и преференциалното гласуване. Така ще се върнем още най-малко 500 години назад и местният парламент ще е съставен единствено по усмотрение на съответната партия.

И последно: когато дете се учи да кара колело, обаче един ден падне по лице и родителите му решат, че повече няма да му разрешат, разбира се, че обучението му в това умение няма да има напредък. Но веднъж научило се, то няма да забрави и дори може някой ден да стане един от най-добрите колоездачи. Така че, уважаеми народни представители, вие сами възпирате желанието у българина да се развива. Вие сте тези, които го натискате надолу. Вие не разрешавате обикновеният човек да се научи да гласува чрез машина. Интересно защо? Дали защото и за печатниците хляб трябва да има, или просто е по-добре да си стоим на ниво неандерталци?

Автор: Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com