X
 
 

Една българка на Осми март

3488
photo of Една българка на Осми март
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Отново е Осми март. И ние го „празнуваме”.

Породен като повик за равноправие на жените, днес той е изметнат до неузнаваемост, превърнат в гротескно-комерсиална оперета, с доброволното участие на нежния пол.

Как и какво всъщност празнуваме на Осми март?

Може би остатъчен рецидив от ерата на социализма, когато Осми март бе най-вече „ден на колежката”? Пищните осмомартенски банкети по предприятия и учреждения, щедрдо финансирани по профсъюзна линия, бяха повод за мъжете – директори, партийни секретари, началник отдели, бригадири и пр. шефски постове, да замажат съществуващото неравноправие в заплащането, третирането и натоварването на жените… Пък и да поогледат и евентуално поощипят някоя по-засукана колежка, да тестват нейната сексуална податливост. И, да, получаваше им се, предвид факта, че любовните забежки осигуряваха на избраницата трудов, психологически и финансов комфорт, а и други привилегии, недостъпни за редовите другарки труженички.

Тази перфидна функция на Осми март и днес е жива, особено в нереформираните държавни структури и учреждения, където служебният рейтинг на любовницата е недостижим и за най-кадърната и незаменима жена-специалист.

А там, където частният сектор се гърчи в неравната битка с държавната машина, или пък цинично източва труда и заплатите на хората за своите си капризи и екстри, празник няма. И пари няма за нещо повече от букет с поздравителна картичка. Евентуално. Често - и съобразно склонимостта на подопечните работнички и служителки към допълнителни сексуални услуги. Да! Защото в България злоупотребата с достойнството и тялото на жената е нещо, което се толерира, приема и дори поощрява. Това е неписана част от трудовия договор на болшинството българки – да съвместяват служебните си задължения с функцията на надуваема кукла, готова да откликне на прищевките на всесилния работодател. Нима мълчанието около тази обществена тайна променя реалността? Нима намалява уязвимостта на жената пред физическата и социална сила на мъжкия пол?

А най-съкрушителното е, че българските мъже са изгубили способността и доблестта си да бранят „любимите” си жени – съпруги, сестри, родителки - от мазните попълзновения. Мълчанието и бездействието им ги превръща в съучастници, в част от нечистоплътния сговор срещу достойнството, крехкостта и светлата отдаденост на жената на любовта и семейството. Пред очите ми са десетки примери за малодушие и поведенческа импотентност, за противна комплексарщина на здрави и прави българи – мъже. Многострадални Геновеви, вторачени в телевизора на диванчето в хола, подпийнали хвалипръцковци, громящи с чаша в ръка световното положение в кварталния гараж, застаряващи коцкари, оглеждащи похотливо бъдещата си плячка, изверги, посягащи с псувни и юмруци на майките на собствените си децата…  

И се пита в задачата: какво празнувате вие, уважаеми българки на Осми март?

Не виждате ли, че превръщат дъщерите ви в прясна плът за краткосрочна употреба или за износ? Не виждате ли, че моделират в синовете ви дефицит на мъжественост? Не осъзнавате ли, че мъжете, с които споделяте живота и леглата си, нямат топки? И че ако, недай си боже, някой въвлече страната ни във военен конфликт, няма кой да защити домовете и децата ви?

Нищо, отпуснете му края, все пак днес е Осми март! Съберете се с приятелки, разменете си по букет цветя, пийте по едно малко… След това се приберете чинно вкъщи и изпълнете всичките си съпружески задължения… Докато благоверният не захърка на пресекулки.

После може и да си поплачете за попарените мечти. И участта си на жена в България.

И не забравяйте да навиете будилника точно за шест без 15!

Автор: Мариана Иванова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 4 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  ... днес той е изметнт до неузнаваемост... /Първи абзац / . Е , кой го измете иванова ? Що не ни казахте по горе ? Иначе да се слагат минуси и изобщо да има подобна система малко мяза вече на търговия. Напълно нормално е обаче да е така. Защото всяка медия/ свободна/ има собственик , има мениждмънт и обикновено под свобода на словото се разбира конкуренцията да я нареждме , а ние сме същите. И кой виж още ›› измете този празник ?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Днес не е 8.3 2019 , защото е 9.3 2019. Сега дали това е по вина на actualno или всичко е съгласувано не знам. А , от това което чета по горе е изцяло в Духа на Времената в които живеем. Нито дума за това обаче. Споменава се за социализма , но така като схема на действие е било винаги. Винаги е имало жени искащи повече да усепят от други , винаги е имало интриги , мъжете винаги са имали едналво по виж още ›› веденески ,модели
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Пиша малко неудобно . Мъжете винаги са имали еднакви поведенчески модели . Жените също. Проблемът е , че Днешната епоха толерира развитието на отрицателните страни в поведенческите модели. Примери на всяка крачка. Има и разбира се структурни манипулации. Така наречената лгбт толериране. Покажи , че си РАЗЛИЧЕН. И това не идва случайно , а съвсем умишлено.
  : 4 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Бих попитал авторката какво и е отношението към лгбт , но почти съм сигурен в отговора , а той е положителен. Също така авторката не е ли забелязала , че например циганката в България е най безправното същество ? Но най вероятно пък същата е приятелка пък на тези дето пък бранят циганските издевателства и никога не забелязват , че именно те нарушават етническият мир.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Тежко, жестоко и АБСОЛЮТНО вярно!
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 месеца Профил на трол?
  Всичко си върви в комплект: Семейни начала, ин витро-процедури, джендърска философия, глобализъм,конкурси на дупаретки, фешън визия, поп-музика, здравна каса...
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално