X
 
 

Една българка на Осми март

3260
photo of Една българка на Осми март
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Отново е Осми март. И ние го „празнуваме”.

Породен като повик за равноправие на жените, днес той е изметнат до неузнаваемост, превърнат в гротескно-комерсиална оперета, с доброволното участие на нежния пол.

Как и какво всъщност празнуваме на Осми март?

Може би остатъчен рецидив от ерата на социализма, когато Осми март бе най-вече „ден на колежката”? Пищните осмомартенски банкети по предприятия и учреждения, щедрдо финансирани по профсъюзна линия, бяха повод за мъжете – директори, партийни секретари, началник отдели, бригадири и пр. шефски постове, да замажат съществуващото неравноправие в заплащането, третирането и натоварването на жените… Пък и да поогледат и евентуално поощипят някоя по-засукана колежка, да тестват нейната сексуална податливост. И, да, получаваше им се, предвид факта, че любовните забежки осигуряваха на избраницата трудов, психологически и финансов комфорт, а и други привилегии, недостъпни за редовите другарки труженички.

Тази перфидна функция на Осми март и днес е жива, особено в нереформираните държавни структури и учреждения, където служебният рейтинг на любовницата е недостижим и за най-кадърната и незаменима жена-специалист.

А там, където частният сектор се гърчи в неравната битка с държавната машина, или пък цинично източва труда и заплатите на хората за своите си капризи и екстри, празник няма. И пари няма за нещо повече от букет с поздравителна картичка. Евентуално. Често - и съобразно склонимостта на подопечните работнички и служителки към допълнителни сексуални услуги. Да! Защото в България злоупотребата с достойнството и тялото на жената е нещо, което се толерира, приема и дори поощрява. Това е неписана част от трудовия договор на болшинството българки – да съвместяват служебните си задължения с функцията на надуваема кукла, готова да откликне на прищевките на всесилния работодател. Нима мълчанието около тази обществена тайна променя реалността? Нима намалява уязвимостта на жената пред физическата и социална сила на мъжкия пол?

А най-съкрушителното е, че българските мъже са изгубили способността и доблестта си да бранят „любимите” си жени – съпруги, сестри, родителки - от мазните попълзновения. Мълчанието и бездействието им ги превръща в съучастници, в част от нечистоплътния сговор срещу достойнството, крехкостта и светлата отдаденост на жената на любовта и семейството. Пред очите ми са десетки примери за малодушие и поведенческа импотентност, за противна комплексарщина на здрави и прави българи – мъже. Многострадални Геновеви, вторачени в телевизора на диванчето в хола, подпийнали хвалипръцковци, громящи с чаша в ръка световното положение в кварталния гараж, застаряващи коцкари, оглеждащи похотливо бъдещата си плячка, изверги, посягащи с псувни и юмруци на майките на собствените си децата…  

И се пита в задачата: какво празнувате вие, уважаеми българки на Осми март?

Не виждате ли, че превръщат дъщерите ви в прясна плът за краткосрочна употреба или за износ? Не виждате ли, че моделират в синовете ви дефицит на мъжественост? Не осъзнавате ли, че мъжете, с които споделяте живота и леглата си, нямат топки? И че ако, недай си боже, някой въвлече страната ни във военен конфликт, няма кой да защити домовете и децата ви?

Нищо, отпуснете му края, все пак днес е Осми март! Съберете се с приятелки, разменете си по букет цветя, пийте по едно малко… След това се приберете чинно вкъщи и изпълнете всичките си съпружески задължения… Докато благоверният не захърка на пресекулки.

После може и да си поплачете за попарените мечти. И участта си на жена в България.

И не забравяйте да навиете будилника точно за шест без 15!

Автор: Мариана Иванова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 4 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  ... днес той е изметнт до неузнаваемост... /Първи абзац / . Е , кой го измете иванова ? Що не ни казахте по горе ? Иначе да се слагат минуси и изобщо да има подобна система малко мяза вече на търговия. Напълно нормално е обаче да е така. Защото всяка медия/ свободна/ има собственик , има мениждмънт и обикновено под свобода на словото се разбира конкуренцията да я нареждме , а ние сме същите. И кой виж още ›› измете този празник ?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Днес не е 8.3 2019 , защото е 9.3 2019. Сега дали това е по вина на actualno или всичко е съгласувано не знам. А , от това което чета по горе е изцяло в Духа на Времената в които живеем. Нито дума за това обаче. Споменава се за социализма , но така като схема на действие е било винаги. Винаги е имало жени искащи повече да усепят от други , винаги е имало интриги , мъжете винаги са имали едналво по виж още ›› веденески ,модели
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Пиша малко неудобно . Мъжете винаги са имали еднакви поведенчески модели . Жените също. Проблемът е , че Днешната епоха толерира развитието на отрицателните страни в поведенческите модели. Примери на всяка крачка. Има и разбира се структурни манипулации. Така наречената лгбт толериране. Покажи , че си РАЗЛИЧЕН. И това не идва случайно , а съвсем умишлено.
  : 4 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Бих попитал авторката какво и е отношението към лгбт , но почти съм сигурен в отговора , а той е положителен. Също така авторката не е ли забелязала , че например циганката в България е най безправното същество ? Но най вероятно пък същата е приятелка пък на тези дето пък бранят циганските издевателства и никога не забелязват , че именно те нарушават етническият мир.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Тежко, жестоко и АБСОЛЮТНО вярно!
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 седмици Профил на трол?
  Всичко си върви в комплект: Семейни начала, ин витро-процедури, джендърска философия, глобализъм,конкурси на дупаретки, фешън визия, поп-музика, здравна каса...
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 26 март

Овен Този вторник може усетите силна нужда от промени. Старайте се конструктивно и открито да проявявате чувства, не бягайте от пробле...

Последно в Актуално