Европа под шпионския прицел на турски имами

2897
Европа под шпионския прицел на турски имами
Снимка: Getty Images / Guliver

Едва ли за някого е тайна, че Турция е изградила много сериозна мрежа от имами в Европа, които се занимават с разузнавателна информация в полза на собствената си държава.

В началото на декември 2016 г. турският вестник "Хюриет" публикува материал, в който се съобщава, че държавната дирекция по религиозните въпроси на страната (Дианет) е събирала информация чрез разузнавателни механизми за поставени под подозрение привърженици и симпатизанти на религиозния проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен за организатор на неуспешния опит за преврат от юли 2016 г.

Белгийските власти отказаха визи на 12 турски имами

Държавният секретар на Белгия по въпросите на получаването на убежище и миграцията Тео Франкен отказа да издаде дългосрочни визи на 12 ...

Събирането на данните е ставало чрез турски имами в общо 38 държави, като в това число включваме и България. Информацията по места била предоставяна от съветници по религиозни въпроси и духовни практики както и от работещите в съответните джамии. ​

Разузнавателните интереси на турската държава влязоха отново в полезрението на медиите в края на миналата седмица, когато стана ясно, че Белгия е отхвърлила молби на турски имами за издаване на визи, които имали желание да пребивават и работят за дълъг период от време в страната. Тази информация активира местните белгийски издания, които разкриха, че министърът по въпросите на убежището и миграцията Тео Фракен е отказал визи на общо 12 имами от началото на годината, като е мотивирал решението си с това, че религиозните проповедници щели да осъществяват духовната си дейност в джамии, които белгийската държава не е лицензирала.

Макар че в столицата на Европа има общо 65 джамии, които са под шапката на турския държавен Дианет, никой не знае колко са храмовете, които действат без официалното позволение на белгийските власти, нито пък има информация какво се проповядва в тях.

Връщайки се към материала на вестник "Хюриет", става ясно, е само в Европейския съюз 12 страни са в списъка с държави, в които Дианета чрез своите служители е събирал разузнавателна информация. Говорим за Германия, Австрия, Холандия, Естония, Финландия, Швеция, Великобритания, Италия, Литва, Румъния и Полша. От България пък двата доклада са изпратени от София и Пловдив.

Италия подготвя публичен регистър на имамите в страната

Италианското Министерство на вътрешните работи подготвя въвеждането на публичен регистър на правоспособните имами, които ще могат да пр...

Австрия и Германия вече заявиха, че разследват подобни практики на турски имами в своите територии. В Австрия депутатът от "Зелените" Петер Пилц дори заговори за "световна шпионска мрежа" от имами на турската държава. В Германия пък полицията обискира апартаменти на проповедници, за които властите имат подозрения в шпионска дейност.

В края на януари тази година директорът на Центъра за изследвания на балканския и черноморския регион Алекс Алексиев обяви, че "дейността на Дианета е част от проекта на Реджеп Ердоган за ислямизация на Турция и за превръщането й в глобална сила. Турция започна да се ислямизира веднага след като Ердоган дойде на власт. Това не се разбира в България, още по-малко в Европа", отбеляза Алексиев, цитиран от изданието Epicenter.bg.

По думите на експерта Турция вече има 85 000 джамии, а в Дианета работят 150 000 служители, които „ислямистката армия на Ердоган“.

Предвид сериозното напрежение между турската държава и Европейския съюз, много вероятно е в бъдеще да станем свидетели на все по-директни намеси във вътрешните работи на отделни страни членки. Непредсказуемото поведение на Турция, разбиращата много добре зависимото положение, в което е поставила ЕС, дори ако щете само по отношение на мигрантското споразумение, може да изиграе ключова роля за дестабилизацията и на Балканите, и на цяла Европа. Защото вече играта на "Стратегическа дълбочина" е отишла много напред. А картите са хвърлени и въпросът е - чий ход ще е първи.

Журналисти в Дания разкриха как имами подучват да се убиват жени с камъни

Датско телевизионно разследване разобличи противозаконните действия на мюсюлмански проповедници в джамиите. Това предизвика буря от кри...

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com