Фенове на Цола Драгойчева ли управляват София?

6875
Фенове на Цола Драгойчева ли управляват София?
Снимка: iStock/Guliver

Познавам възрастни хора, които си държат портрети на Сталин, на Георги Димитров и на партизани в гаража или в мазето. Доста възрастни обаче. Едва ли става дума за неинформираност - всички знаят какво е правил Сталин и какво са вършили партизаните, просто си имат все още живи привърженици.

Това, че чедата и внуците им са управлявали България дълго, а някои техни шофьори и телохранители все още са във властта, е дало отражение върху всичко. Включително върху обществената търпимост.

Затова не е изненада търпимостта към паметната плоча на Петимата от РМС, поставена в столичния квартал "Дианабад" с разрешението на районния кмет на "Изгрев" Делян Георгиев (БСП). В нормална европейска държава за паметник на терористи се иска и получава оставка.

В представите на обществото твърде дълго са били натрапвани светлите образи на комунистите. Десетилетия наред беше укривана истината за Народния съд, за хилядите избити през 40-те години на XX век без съд и присъда, за лагерите на смъртта, за безродните решения на комунистическата власт в угода на СССР. Тази истина бавно и мъчително излиза наяве, защото българинът не обича да се рови в неща, които може просто да препсува и да му се махнат от главата. При повечето хора на средна възраст сработва инстинктът да се доверят на запомненото от училище. А то е пълно със светли образи.

Но за съвсем младите, расли през 90-те, не е без значение яснотата по отношение на по-новата история. Можем да направим паралел с днешното или с което и да е време.

Имаш си образование, професия, семейство и дом, спазваш законите, плащаш данъци, грижиш се за семейството и за просперитета на обществото - чрез работата си или чрез собствен бизнес. Обаче една уж човеколюбива идеология си проправя път, като използва основно огнестрелно, а понякога и хладно оръжие. Убиват се хора по списък - Цола Драгойчева го е описала детайлно - поименно и по дни. Разбира се, не е работа на районните кметове да се ровят в мемоари, но пък имат експерти, съветници, а вероятно и някаква обща култура. Или просто кметът на "Изгрев" по някаква причина е фен на Цола Драгойчева и бойните групи отпреди 1944?

В нейния тритомник "Повеля на дълга", по-точно в том трети - "Победата", съвсем документално са представени тези нелегални формирования, които са въздавали "справедливост" по един начин, който днес бихме нарекли криминален. Описани са главорезите с имената и подвизите им, описани са и жертвите, обявени за врагове на народа. Разбира се, не на онзи народ, на когото са били адвокати, офицери, политици, лекари и учители, а на другия - слязъл от колибите, див, гладен и необразован, който убива за пари или за удоволствие, а понякога - и за двете. И така се възцарява една власт, която просто избива "враговете на народа".

СДС: Паметникът на ремсистите е провокация и обида към демокрацията

С гневно открито писмо реагира СДС на паметната плоча на ремсистите, открита в столичния район "Изгрев". Партията настоява Столична общ...

Какво става? Изгонват те от работа, вземат ти къщата или фабриката, национализират ти земята, кравите и овцете, а ако не си съгласен с това - децата ти не стигат и до гимназия. И пак си щастлив, че не са те интернирали или пък гръмнали и хвърлили в обща яма с други врагове на народа като теб.

Митологизирането на убийците създава колективни героични образи като Петимата от РМС. За тях има и филм, и много написано. Има и филм "Черните ангели", който е безпрецедентен в българското кино апотеоз на тероризма. А може би и в световното - хората правят филми за терористи, но без да ги обожествяват.

Пак за нагледност да поясним - РМС е нелегална организация. Тоест, незаконна. И е имало защо. Занимавала се е с неща далеч извън пределите на закона - тоест, с престъпления: побои, кражби, включително на оръжие, убийства.

За преклонението към партизанското движение може да има някакви обяснения (не оправдания!) - бедни и необразовани маси, силна пропаганда 45 и повече години, представяне на комунистическата идеология като човеколюбива и прочие. Паметници на дейци на съпротивата има в цял свят и нашите партизани минават в антифашистката графа.

Окей. Но за паметник, издигнат на терористи, при това - до читалище, носещо името на Добри Чинтулов, би следвало не само оставка да се поиска, но и прокуратурата да се самосезира. Защото Петимата от РМС (Работнически младежки съюз) са ръководели организация, която се е занимавала с мокри поръчки, казано на днешен език. Политически. И са застреляни. Просто си представете как днес полицията и спецчастите се справят с терористи. Ето така загиват и тези ремсисти. Паметник трябва да има на жертвите им, не на тях.

Дядовци-комунисти съсипват добрия ни премиер

Разбрали сте - дядото-комунист на бития студент Евгени Марчев бил част от пречките Борисов да не е имал шанс да учи в чужбина: това зая...

Паметната плоча на Петимата от РМС е гавра с жертвите на комунизма - почти 7 милиона, без върхушката от Политбюро и сателитите на партизанските отряди. Неслучайно е била премахната след 1989 г.

По-любопитните биха намерили доста информация по въпроса защо са хипергероизирани точно тези петима, при положение, че организацията е била многобройна, загиналите нейни членове също далеч не са само тези петимата. Защото митологизирането е част от пропагандата и стотици имена не вършат работа.

Комунистическият режим е признат за престъпен както в Европа, така и у нас, макар и чак през 2000 г. Това изглежда не е основание за споменатия районен кмет да спази законовите процедури. Те ще бъдат проверени от Столична община и има вероятност паметната плоча да се озове в Музея на социалистическото изкуство, където ѝ е мястото.

Добро място е също така мазето или гаража на онзи доста възрастен човек - при Сталин.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com