Хронология на атентата

16113
Хронология на атентата

Израелски граждани загинаха, а други бяха ранени при терористичен атентат на летище „Сарафово”

Хронологията на събитията както следва:

18:39: Външният министър Авигдор Либерман разговаря с българския си колега Николай Евтимов Младенов, който пътува към мястото на експлозията. Българската полиция съобщава, че не е ясно колко са убитите и ранените и че най-малко 10 пожарни коли се борят пламъците.

18:40: Българската агенция "Фокус" съобщи, че най-малко трима са били убити и над 20 ранени при нападението.

18:51 ч.: Летище Бургас е затворено за полети. Полетите се пренасочват към Варна.

18:54: Броят на загиналите достига 7 души, според българска телевизия.

18:56: Според български медии 18 израелци са били евакуирани в местната болница. Болнични източници заявяват, че очакват повече ранени.

19:05: Израел обявява, че готви спасителен екип за България.

19:09: Българската телеграфна агенция съобщава, че към мястото на инцидента пътуват българският президент, министър-председателят и министърът на вътрешните работи.

19:13: Кметът на Бургас Димитър Николов потвърждава, че на аерогара Сарафово е взривен автобус с туристи.

19:17: Българската агенция Novinite.com съобщава за взривен автобус 40 израелски туристи.

19:28: Българският еврокомисар Кристалина Георгиева е първият български политик, който пише в Twitter: „Шокирана съм от новината за експлозията в Бургас. Следя новините постоянно.”

19:35: На летище Бен Гурион започват закъснения в полетите от Израел за Европа.

19:47: Израелската туристическа компания "Kavei Hufsha", което е организирала пътуването до България разпространява съобщение, в което се съобщава за атентата в Бургас и се казва, че в Бургас са изпратени представители на фирмата. Фирмата следи както състоянието на пострадалите в болницата, така и това, което се случва на летището.

19:50: Министър-председател Бенямин Нетаняху заявява, че Иран е отговорен за терористична атака в България и че Израел ще отговори категорично.
19:52: БТА съобщава за 30 ранени при терористичното нападение., четирима са в тежко състояние.

20:00: Михал, майка на Рон Пархан, която днес е пристигнала в България разказва дъщеря й е в паника, след взрива в автобуса.

20:03: Български медии съобщават, че един от загиналите е местен екскурзовод

20:15: Кметът Димитър Николов съобщава, че 33 израелски туристи са хоспитализирани.

20:24: Няколко интернет сайтове в България отчитат, че държавните органи са пренебрегнали предупрежденията и сигналите от израелски и руски източници възможна терористична атака.

20:27: Ехуд Барак обещава, че израелските служби за сигурност ще направят всичко възможно, за да достигнат тези, които са отговорни за нападението.

20:48: Българската информационна агенция "Фокус съобщава, че сред ранените е 11-годишно израелско момиченце, както и две бременни жени.

20:50: Български министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заявява чу взривът в автобуса е преднамерена терористична атака.

21:08: Според министъра на вътрешните работи на България, пет души са били убити при нападението, а 33 са ранени, като 3 от тях са в критично състояние.

21:11: Българският опозиционен лидер Сергей Станишев изрази съболезнования на близките на загиналите и ранените при терористичната атака.

21:19: Българският външен министър Николай Младенов, който пристигна на мястото на нападението разговаря с министъра на външните работи на Израел Авигдор Либерман. Според българският министър шест души са били убити при нападението, а друг е починал в болницата. Две други лица са били в критично състояние в спешното отделение на болницата. 30 ранени са хоспитализирани.

21:20: В Twitter Сюзън Райс определи атаката в България като „възмутителен акт”.

21:21: Тципора Мани от Ерусалим, който е в Бургас, заявява че взривът е избухнал след поставянето на багажа в автобуса. Според него автобусът е бил пълен с млади хора.

21:25: Летище Бен Гурион отмени 11 полета за Източна Европа.

21:36: "Хизбула" отрича всякаква връзка с нападението. Представител от групировката заявява пред ливански медии, че "ние няма да търсим отмъщение срещу туристи”.

22:02: Българският президент Росен Плевнелиев посети в болницата ранените израелски туристи.

22:10: Българският външен министър Николай Младенов заяви, че "България ще направи всичко възможно за изясняване на обстоятелствата по този ужасен инцидент."

22:21: Ицик Леви, заявява, че повечето от израелците, които не са били ранени при взрива са все още на летището. Той смята, че там има над 100 пътници. Според него, българската полиция не им позволява да напуснат летището, докато те дават свидетелски показания.

22:35 Президентът на САЩ Барак Обама осъжда „варварското нападение над Израел в България”.

23:30: Министър-председателят Нетаняху разговаря с българския премиер, който изрази съболезнованията си на семействата на загиналите и ранените при терористична атака в Бургас. Българският министър-председател Борисов е заявил, че България ще окаже пълно сътрудничество на Израел за разследване на терористичния акт. Борисов е определил нападението като атака не само срещу Израел, но също така и срещу България.

00:35 Кандидатът за президент на републиканската партия Мит Ромни е заявил:”Терористичната атака в България е отрезвяващо напомняне, че бичът на тероризма продължава да заплашва всички свободни хора. Ние трябва да застанем заедно в борбата срещу тероризма.”

00:42 ч. Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън е заявила, че : „САЩ осъжда категорично този отвратителен терористичен акт срещу невинни цивилни. САЩ са готови да предложат съдействие и помощ на партньорите си България и Израел, за да могат извършителите на това ужасно престъпление да бъдат заловени и изправени пред правосъдието.”

01:09 ч. В специално съобщение на Белия дом се казва, че президентът Барак Обама е разговарял с израелския премиер Нетаняху и е изказал съболезнованията си. Американският президент е осъдил категорично терористичната атака, при която са били убити невинни израелци и българи.

02:00 ч. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди терористичното нападение в България.

Обама осъди варварския атентат в Бургас

Американският президент Барак Обама осъди варварския атентат срещу израелски туристи на летището в Бургас, предаде Франс прес.Той не уп...

Вестник „Аарец"/Фокус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com