И корупцията ни е шумкарска

8722
И корупцията ни е шумкарска
Снимка: Actualno.com

Ех, корупция. Пак я задъвкахме тази тема в края на януари, 2019 година. И става все по-комично – защото и корупцията ни е като каруцата – в калта.

Поредната корупция – министърът на културата Боил Банов бил спестил 700 000 лева на изпълнителя на ремонта на Ларгото ДЗЗД "Антична Сердика", защото се забавил с ремонта и за да нямало съд, който кой знае кога и какво ще отсъди, Банов активирал схемата. Всичко това беше подкрепено с телефонен запис, а се оказа, че имало два записа на телефонни разговори.

Кое е смешното? Първо, става дума за 700 000 лева. За толкова горе-долу беше обвинена и Йончева – че ги е препрала. Мирише на танто за кукуриго, ама много. А от КТБ изтекоха милиарди - и България така и не се разтриса ...

Второ – служителят на Министерството на културата (МК), който записал цялата афера, го направил през март 2016 година, но БСП чак "сега" получили записа. Гледай ти, 3 години и нищо. А служителят знаел, че участва в нещо незаконно и затова направил запис – за застраховка. Посочени бяха три имена на служители на МК - Татяна Цветанова-Ценовска, Ангел Ангелов и арх. Мечкунов, които присъствали на разговорите на Банов, така че е логично да помислим, че "репортерът под прикритие" е някой от тях. Но дори и да не е, на оправданието "беше ме страх, та 3 години чаках да дам записа на борците против корупция БСП" може да се върже само някой кръгъл идиот. Или дебил, по Иво Христов.

И България ще се разтърси

Когато разкрия името на баща ти, цяла Испания ще се разтърси. Тези думи на Естела Рейнолдс, една от лудите героини в комедийния испанск...

Кристално ясно е, че ГЕРБ, БСП, ДПС и всички тези, от които на нормалните българи им се повръща, държат компромати на склад и ги вадят при нужда. И да, тези компромати всъщност даже не са изцяло лъжи, което прави нещата още по-смешни - защото не е в това въпросът. Въпросът е, че няма сила на Земята, която да ме убеди, че сегашният запис на Банов БСП са си го намерили както Алексей Петров намери секретните документи, изпуснати "случайно" от Сергей Станишев. Остава Бойко Борисов да похвали БСП – защо пък не, отдавна вече похвали Петров какъв съвестен гражданин е. И в този ред на мисли – дали фрагментите от разговорите, пуснати от Йончева и колегите ѝ от БСП, всъщност показват цялата картина? Все пак Йончева не от вчера се занимава с телевизия, знае как да реже и лепи репортажи. Да, каза, че ще даде пълния запис, но гаранция дали действително ще е "пълният запис" ...

Именно това е проблемът – в България няма правосъдие, защото то се използва от големите политически партии и икономически кръгове само и единствено в техен интерес, когато те искат, а не когато трябва - моментално и незабавно щом знаеш, че нещо се е случило. И отново, и отново на лапнишараните се продава един и същ сюжет – този на "добрите и лошите". А през това време се оказва, че да си лапнишаран не е като да си шаран – в първия случай потъваш, не като във втория да можеш да изплуваш при определени обстоятелства.

Всъщност покрай цялата работа с умиление си припомних какво стана късния следобед-привечер снощи (29 януари) в парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции с т.нар. закон за горивата. Толкова се увъртолиха в интересите на този и онзи нашите мили депутати барабар с икономическия министър Емил Караниколов, че отменяха и отлагаха какво ли не. А този пример за лобистко законодателство се оказа и пример, че даже олигарсите в България вече няма как да са сигурни дали някой хубав ден няма да се превърнат в лапнишаран. Но така е – когато нямаме съгласие да не прекрачваме едни минимални граници, действат принципите на алчността. А те са унищожителни – стигат рано или късно до всички.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com