Какво представляват лошите дългове на Китай?

7928
Какво представляват лошите дългове на Китай?
Снимка: iStock

Глобалната инициатива на Китай "Един пояс, един път", която включва около 21 000 инфраструктурни проекта по целия свят, повечето от които сама финансира, се счита за централен елемент от външната политика на китайския президент Си Дзинпин.

Китайската инициатива разтревожи САЩ и ЕС

В рамките на тази инициатива, която често е сравнявана с плана "Маршал" на САЩ за Европа след Втората световна война, през последното десетилетие Пекин е предоставил заеми за повече от 1,2 трилиона евро за изграждане на мостове, пристанища и магистрали в страни с ниски и средни доходи. Проектът "Един пояс, един път" спомогна за възстановяването на историческите търговски пътища между Китай и останалата част от света, поради което е известен и под името "Нов път на коприната". За голямо неудоволствие на Вашингтон и Брюксел, той допринесе и за нарастващото международно влияние на Пекин.

Още: Китай: Военните учения на САЩ и Филипините ни провокират

Критиците на инициативата твърдят, че участието в нея товари развиващите се страни с непосилни дългове. Затова някои от тях, като Филипините, отказват да участват в проекта. Знае се също така, че стратегията на Китай е да възлага изпълнението на инфраструктурните проекти на свои държавни компании, което често води до непрозрачни разходи за строителство и редица други проблеми за страните, участващи в проекта. Въпреки ангажимента си да инвестира милиарди в нови проекти, Китай вече е поискал изплащането на много от заемите, отпуснати през последните десет години.

Каква част от заемите на Пекин са „лоши кредити“?

Според доклад на базираната в САЩ консултантска компания AidData Китай е отпуснал 80% от заемите на развиващи се страни, изпитващи сериозни финансови затруднения. А невъзвръщаемите дългове без лихвите възлизат на най-малко 1,1 трилиона долара.

Авторите на доклада отбелязват, че 1693 проекта са рискови, а 94 са отменени или спрени. Според AidData повече от половината от заемите по инициативата "Един пояс, един път" вече са в падеж, а глобалните базови лихвени проценти междувременно са се повишили значително, което допълнително увеличава тежестта за длъжниците. Авторите на доклада са установили освен това, че в някои случаи Китай е увеличил повече от два пъти лихвата за просрочени плащания - от 3% на 8,7%.

Още: Кой е бизнесът с най-евтини стоки в света?

Когато в началото на века Китай започна да отпуска заеми на развиващите се страни, по-малко от 20% от проектите бяха обезпечени. Днес този дял надхвърля 65%. В доклад на Световната банка се казва, че с нови заеми за милиарди Китай е трябвало да спасява страните, участващи в инициативата "Един пояс, един път". В момента Пекин разработва нова стратегия, с която да се освободи от рисковете, свързани с вълната от лоши кредити. Тази стратегия включва спасителни заеми, които да подпомогнат укрепването на финансите на правителствата, на които Китай е отпуснал заеми, а често и на техните централни банки, посочват от AidData.

Конкуренция от САЩ и Европа

Общо около 80 милиарда долара годишно харчи Пекин за кредитиране на страни с ниско и средно ниво на доходите. САЩ пък се опитват да настигнат Китай в тази област - Вашингтон изразходва около 60 млрд. долара годишно за подобно финансиране на развиващите се страни.

Преди две години страните от Г-7 стартираха инициативата "Да изградим един по-добър свят" (Build Back Better World), която беше поредният опит на САЩ и техните съюзници да създадат противовес на проекта "Един пояс, един път". А наскоро Европейският съюз проведе първата си среща на върха по собствената си програма "Глобален портал" (Global Gateway), която също се разглежда като алтернатива на китайския проект и се очаква да спомогне за запазване на европейското влияние, особено в глобалния Юг. С правителства в Европа, Азия и Африка бяха сключени сделки на стойност около 70 милиарда евро основно за зелени енергии и транспортни коридори, като обемът на договорите, подкрепяни от ЕС, може да достигне сумата от 300 милиарда евро.

Още: Тайван засече четири китайски балона преди изборите

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен уверява, че "Глобален портал" дава на развиващите се страни "най-добрия избор" за финансиране на инфраструктурни проекти. Макар да не назовава изрично китайската инициатива "Един пояс, един път", Фон дер Лайен твърди, че другите възможности за финансиране често са свързани с "висока цена".

Редица страни се връщат обратно в сферата на влияние на Запада

Според AidData САЩ и техните съюзници едва ли ще могат да се конкурират трайно с Пекин - отчасти защото обещанията им надхвърлят финансовите им възможности. Освен това Пекин вече преминава от мащабни строителни проекти към събиране на дългове. Затова от консултантската компания съветват САЩ и техните съюзници да не влизат в конкуренция с китайската инициатива "Един пояс, един път". Според авторите на доклада неуспехът на много от проектите на Китай междувременно открива възможност пострадалите страни, а такива има не една и две, да се върнат обратно в орбитата на влияние на Запада.

 

Още: Русия и Китай в надпревара, от която губи Германия - ето за кой ценен ресурс става дума

Източник: Дойче веле

Войната в Украйна направи Китай най-голям износител на коли в света

Си Дзинпин с нова претенция към Тайван: "Китай със сигурност ще бъде обединен"

365 дни в годината Китай ще държи бойни кораби до спорни острови

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com