Китай - спасителят на Русия: Любов по време на война

8264
Китай - спасителят на Русия: Любов по време на война
Снимка: Getty Images

Китайската държавна телевизия излъчи в централните си новини репортаж, според който Русия била открила в Украйна химически оръжия, произведени в САЩ. За "находката" разказа руски генерал, който се постара и да онагледи твърдението си с различни илюстрации. Описаният сюжет не е нито изключение, нито някаква изненада, обяснява кореспондентът на АРД в Пекин Бенямин Eйсел - китайските държавни медии повтарят твърденията на руските агресори в Украйна, без да ги проверяват или поставят в съответния контекст.

Китай - спасителят на Русия

Връзките между двете автократични държави през последните две години станаха по-тесни, смята Александър Габуев, ръководител на центъра "Карнеги" за Русия и Средна Азия. Този мозъчен тръст със седалище в Берлин от години наблюдава руско-китайските отношения, а както казва Габуев пред АРД - днес Китай е в значително по-силна позиция.

Още: ЦРУ помага тайно на Украйна срещу Путин: Неразказаната история на войната

"Китай има голямо влияние. Русия е неговият четвърти по важност търговски партньор, най-вече като доставчик на суровини и военни технологии. За Русия обаче Китайската народна република играе животоспасяваща роля. Около 40 процента от целия руски внос е от Китай, 30 на сто от износа на страната е към Китай. Само Китай може да предостави на Русия редица важни неща като микрочипове и достъп до китайската валута", посочва Александър Габуев.

"Нормални отношения между две големи държави"

Търговията между двете държави се разрасна много през двете военни години. Демократичните страни наложиха на Русия сериозни санкции, а много фирми от Европа, САЩ и Япония се оттеглиха от руския пазар. В тази ниша проникна Китай, който сега доставя на Русия всичко необходимо: автомобили, смартфони, стоки за бита. Русия се отплаща най-вече с евтини енергоносители - миналата година беше главният доставчик на нефт в Китай.

Китайската народна република извлича икономически изгоди от войната, но същевременно се опитва да играе ролята на умиротворителка и представя добрите си отношения с агресора Русия като нещо съвсем нормално.

Още: ЕС и Китай затоплят отношенията в спора за автомобилите

На Мюнхенската конференция по сигурността китайският външен министър Ван И подчерта: "Отношенията на Китай с Русия стъпват на следната основа: не се съюзяваме, не се конфронтираме, оставяме третите страни на мира. Това са нормални отношения между две големи държави. Отхвърляме всеки опит да се приписва на Китай някаква вина или пък отговорността за решаването на украинската криза". Той добави, че страната му е свършила "много конструктивна работа" и възнамерява да играе положителна роля и в бъдеще, припомня АРД.

Китай и Русия имат нужда един от друг

И до днес комунистическото ръководство на Китай не е заявило официално, че войната на Русия срещу Украйна нарушава международното право. Нещо повече - Пекин дори не я нарича "война".

Обтекаемо формулираната китайска позиция за решаване на конфликта в Украйна не доведе до никакъв напредък миналата година. Но както казва Габуев - точно такава е била сметката на Пекин. "По отношение на войната Китай твърди, че пази неутралитет. Вярно, че не доставя на Русия оръжия, но все пак я снабдява с определени компоненти, които са важни за оръжейното производство. Китай очевидно извлича ползи от това, че Русия зависи от него. В същото време Пекин зове за мир и за мирни преговори", посочва пред АРД анализаторът.

Още: "Най-накрая съм в САЩ": историята на хиляди китайци

По отношение на мирните преговори Китай не издига изискванията Русия да се изтегли изцяло от Украйна или пък Путин да бъде подложен на наказателно-правно преследване. Китай няма никакъв интерес да се навреди на Русия, поради което войната не му пречи. Нещо повече: комунистическото ръководство в Пекин има нужда от Русия в глобалния междусистемен конфликт със САЩ, четем в кореспонденцията на Бенямин Eйсел от Пекин.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com