Колко е трудно да си жена в "мъжка" професия

7283
Колко е трудно да си жена в "мъжка" професия
Снимка: iStock

Бетина Каро има магазин за продажба и ремонт на велосипеди във Франкфурт. Преди 13 години тя решава да стане самостоятелна предприемачка, но това не се оказва лесно.

„Трудно беше още докато търсех информация за започване на бизнес. Трудно беше и след това, докато си намеря помещение за магазина. Често ми казваха, че в съответните помещения не разполагат с дамски тоалетни.“

Въпреки това 41-годишната жена преодолява препятствията. Но да работиш като жена в една толкова мъжка професия, каквато е двуколесната механика, често пъти те сблъсква и с много предразсъдъци.

Трудности все още има

„Започнах с едно малко магазинче, защото наемодателят не искаше да ми даде съседното по-голямо помещение. Смяташе, че никой мъж няма да си даде велосипеда за поправка на жена. Не вярваха, че ще успея.“ Вторият магазин-работилница на Бетина Каро вече върви добре – макар че тя все още има някои проблеми. Последствията от пандемията и трудностите при доставката на велосипедни части създават особено големи трудности на малка фирма като нейната.

Бетина Каро е направо образцов пример за мястото на жените в „мъжки" професии като двуколесната механика. В тези професии, към които спадат още строителството и автомонтьорството, процентът на обучаващите се жени все още е минимален. „Жените в такива професии засега са твърде малко. Тук ясно личи, че в областта на квалификацията, пък и на трудовия пазар, професиите са полово маркирани“, признава и Габриеле Вюдра-Сомаджо от Института по квалификацията към Федералната агенция по труда.

Още във фазата на квалификацията жените са едва 20% - и си остават 20% след полагането на майсторски изпит. Полът играе решаваща роля най-вече в професиите, които в Германия се наричат „занаятчийски“, а на български за практикуващите се говори общо като за „майстори“. Да, в този сегменти има и типични женски професии, като фризьорството например. Същото важи и за сладкарството, златарството или шивачеството, където жените са мнозинство.

Има жени и в техническите професии

Сред техническите професии жените ги тегли особено към зъботехниката и оптиката. Но в други професии – например тези, които са свързани със строителството, думата имат главно мъжете. „Тоест, има още много за наваксване“, казва новоизбраният президент на Централния съюз на германските занаятчии Йорг Дитрих в интервю за ДВ.

Целият бранш и Централният съюз са пуснали в ход различни проекти и инициативи, за да привлекат повече млади жени към тези професии. Ежегодният Girls Day и една имиджова кампания са замислени тъкмо с цел да отворят занатячийските професии за млади жени. Особено в момента, когато на германския трудов пазар се задълбочава проблемът с липсващите квалифицирани кадри, включването на повече жени може да се окаже решаващо за бъдещето.

Мерките вече дава резултат. В строителния и в жилищно-строителния сектор броят на жените, които преминават през професионална квалификация, непрекъснато расте през последните години, макар че числата все още са скромни. През 2022 година процентът на жени, добиващи квалификация в тези професия, беше едва 2,5 на сто.

Жените са в по-лошо платените професии

А за жените всъщност е много добре да проникнат в тези досега чисто „мъжки“ професии. Защото – тъкмо в резултат от традиционното разпределение на „мъжки“ и „женски“ професии – досега жените получават по-ниски доходи. Габриеле Вюдра-Сомаджио обяснява: „Жените практикуват най-вече по-творческите видове ръчен труд, където заплащането е значително по-ниско, отколкото в професиите, свързани с техника, където работят главно мъже“. Във въпросните „мъжки“ професии обикновено на пазара са големи фирми, които спазват тарифните договори за фиксирано заплащане.

Централният съюз на германските занаятчии окуражава навлизането на жените в тези професии с още едно напомняне: тези професии бързо се развиват. „Някои професии са свързани с тежък физически труд. Но в днешно време вече има редица облекчения, които ги правят достъпни и за жени“, казва Йорг Дитрих. Той припомня, че при монтирането на покриви например вече се използват дронове, а техническият прогрес и дигитализацията значително облекчават физическия труд и в много други сегменти.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com