Коронавирусът - като за малки деца и шефове на асоциации на заведения

3818
Коронавирусът - като за малки деца и шефове на асоциации на заведения
Снимка: iStock

Имате ли малки деца? Сега, в момента? Ако имате, добре разбирате какво значи да им обяснявате нещо, което следва логика. При децата тези принципи на поведение още не са изградени, затова понякога се получават уникални ситуации – от тези, които помним цял живот, с умиление или понякога не толкова.

Децата обаче растат и се учат. Но възрастните, при които принципите на логиката не са усвоени като начин на поведение, са неспасяем случай. Не съм лекар, обаче достатъчно са примерите от "живия живот", които го доказват категорично!

Да обърнем поглед към ресторантьорския ни бранш. И то не към целия, това ще е абсурдно поведение от гледна точка логика – да погледнем към председателите и някои от заместниците на две браншови организации – Сдружение на заведенията и Българска асоциация на заведенията.

И така – всеки път, когато става въпрос да се променят мерки заради видимо растящата зараза от коронавирус, ръководителите на въпросните асоциации разцъфват в медиите. И се почва с аргументите им - каква дискриминация пада с мерките срещу тях, как ще ги убият. Най-впечатляващият за мен – като отворили заведенията през пролетта, заболеваемостта с COVID-19 паднала 20 пъти!

Ето, здравни експерти у нас и по света! Открихме панацеята – сега заразените и разболелите се от COVID-19 се увеличават, защото не са отворили достатъчно заведения. Трябва да се отворят още! Зимните градини защо пустеят? Вътрешните зали? Отваряйте бързо и няма да ходим в оранжева и червена зона!

При такива "аргументи" човек немее. Защото уж не става въпрос за деца. Как по-ясно да бъде обяснено, че за да има някакъв контрол, хората не трябва да се събират на големи групи? Как да е по-ясно, че сравнението между ресторант, дискотека и бар с магазин за каквито и да е стоки е пълна глупост? В магазина отиваш да пазаруваш, носиш маска, рядко стоиш с часове, освен ако не си някоя много превзета кокона. В ресторанта, дискотеката, бара отиваш с приятели, стоиш с часове, не носиш маска, защото ядеш и пиеш, говориш много, смееш се, възклицаваш т.е. произвеждаш много повече количество слюнка. Слюноотделяш, г-н Коларов и г-н Алибегов. А респираторните вируси се предават така – някой като е заразен и слюноотделя (или се сополиви), вирусът излиза навън с тази течност и чака да бъде лапнат от следващия. От този, който се смее и си говори със заразения.

Изобщо няма да коментирам и аргументи как нито едно заведение в България не било станало огнище на COVID-19. Няма нито едно епидемично проучване на място, за да бъде доказано – защото държавата ни е такава, че за такива дейности не отделя ресурс и няма ресурс.

Но нека бъдем пределно ясни – когато заразените дневно стигнат до четирицифрено число, не заведенията ще лекуват, а болниците! Заведенията НЕ СА и никога няма да бъдат структороопределящ сегмент за едно общество! При какви обстоятелства е по-вероятно да умреш – ако не идеш на заведение или ако няма място в болницата и лекари, които да те лекуват, когато си се заразил с вирус, който е явно по-смъртоносен от грипа? От какво зависи повече животът ни - от здравната система или от заведенията?

И като сме взели да си говорим сякаш сме в детската градина, да си поговорим какво се случва например по Черноморието. Някой някакви мерки да спазва? Не чувам от "големия" туризъм и едно оплакване за сезона – защото всичко сега е впрегнато да се издои възможно най-много, да се направим, че няма вирус и няма нищо. Да, само че не е така – и много скоро ще го разберем. Живеем буквално на кредит – изтеглили сме огромен заем, имахме време на сериозен спад на заразата, в което да предприемем мерки и ПАК не направихме нищо!

Затова – подкрепа за хора като д-р Данчо Пенчев, които много добре знаят какво ще стане. Когато вирусът се превърне от фейсбук забавление в тежко ежедневие, медиците са най-ощетени. Тогава Емил Коларов и Ричард Алибегов няма да лекуват никого.

Между другото, двамата са напълно прави за провала на ваксинационната кампания и заради това с право искат оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Само че когато Алибегов каже как само 10-тина процента от персонала му бил ваксиниран, докато обяснява колко държавата не прави нищо за ваксинация, всичко олеква. Защото държавата, това сме ние – всеки един от нас! Не е нещо имагинерно, а много реално – права, но и задължения!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com