Криминалисти за един ден

10539
Криминалисти за един ден
Снимка: БГНЕС

Начинът, по който бе коментирано жестокото убийство в Русе, води до въпроса дали въобще онова, на което винаги сме разчитали - опозиционни гласове, култура на съпротива, гражданско общество, обединено през безкритичнoто следване на определени инфлуенсъри във фейсбук - е с всичкия си.

Първо, "Биволъ" изглежда решиха, че техният Джи Пи Гейт - иначе афера, чието разследване заслужава адмирации - e алфата и омегата на целия политически, социален, журналистически, българско-европейски живот. А пичове, от километри си личеше, че въпреки важността на вашето разследване, този случай едва ли е свързан с него. Но не само това - прокара се някаква безумна линия на сравнението, според която видиш ли, ако Виктория е станала жертва на джипигейтска поръчка, това ни прави смели граждански активисти, а ако става дума за психопатско престъпление - недосетливи апатици, и ние всички, които предполагаме второто, принизяваме журналистическата работа и връзката й с политическите борби и въобще много подмолничко искаме да отнемем нещо от ореола й. Единственото, което обаче се нуждае от отнемане, не е свързано с тази достойна и непрежалима жена, а с поощряваната през социалните мрежи маниакална конспиративност. Всеки стана криминалист за един ден, видя дългата ръка на мафията дори когато става дума за очевидни психопатски отклонения, преживя двеминутката на гордо заявената гражданска позиция, която превъзхожда логически някаква там жалка криминалистика. 

Намеси се дори някаква дрескод вълна - защо главен инспектор Николай Кожухаров - началникът на Криминална полиция в Русе, бил носил ланци и бил по тениска, а не както трябва да е по протокол. Когато най-голямото напрежение в работата ви е корпоративната тревога дали новият тийм лидер ще супервайзва изкъсо трийсете мейла, които подписвате със Sincerely Yours и умувате дали да си поръчате пица пеперони или с четири вида сирена за обяд (по мое мнение - пеперони, по-добра е), оставете на хората, които вадят подути трупове от Дунав, търсят изчезнали деца, свалят самоубийци от бесилките и влизат в сгради, в които вие бихте влезли само за снимка за Инстаграм, да изглеждат както си искат и да носят каквото си искат. 

После настъпателното позоваване на чуждестранните медии - нима наистина мислите, че BBC и "Гардиън" действат по друга линия освен от бетонираното клише на "държава от Източна Европа - бивш соц - масова корупция - ерго сигурно ще е тая работа с еврофондовете?" Сякаш това, че тяхната редакция е просто в западноевропейска държава, неминуемо слага печата на истината и те по-добре знаят какво става от инспектор Николай Кожухаров, тъй като Николай по дефиниция трябва да е корумпиран и сме сто процента убедени, че изпълнява поръчката на Маринов, която е поръчката на Цацаров, която е поръчката на Борисов. Впрочем Николай е и с бръсната глава, което значи, че лъже. Нищо че всъщност косата му - това сподели след дългите атаки съпругата му - е окапала след цяла седмица денонощно търсене на изчезнало дете, намерено удавено преди години.   

И накрая, Борисов. Тоя човек от обикновен бездарен политик се превърна в тъмен фантом, поръчител на убийства, който до обяд приема европейски лидери, а привечер праща есемеси за екзекуции, като до него се прожектира непрекъснато трилогията за Кръстника и той просто избира дали да изпрати на някого кървава конска глава или да се задоволи с обикновено прострелване в тъмното. И не ни казвайте, че го защитаваме - критикували сме го  тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук и тук, което е малка извадка. Няма и да спрем. 

Просто ми изглежда притеснително, че онези, от които се очаква да го свалят, го задържат за по-дълго от нормалното. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com