X
 
 

Къде заЧЕЗват всички?

6461 5
photo of Къде заЧЕЗват всички?
Снимка: БГНЕС
Стабилни сме, (макро)икономическите показатели са невероятни, преборихме контрабандата, безработица няма, заплатите вървят нагоре – въобще рай. Не, не съм Бойко Борисов и се надявам никога да не стигна неговото ниво и това на останалите "същества", които са окупирали парламент, Министерски съвет, прокуратура и правосъдна система.

И все пак – няма как да не припомня идиличните думи на Вожда-Слънце относно процъфтяващата под неговото мъдро управление България. Защото, на техния фон, ще задам един въпрос. Тривиален, може би, такъв, който всеки би задал. Или не всеки – защото живеем в България, където разумът и смелостта да питаш стават все по-дефицитни стоки. Та на въпроса – като е такъв рай България, като смело върви към икономически, социални и всякакви висини, защо големи западноевропейски инвеститори напускат? Кой бяга от хубавото? (втори въпрос, но не се сдържах)

Когато "извинявай" значи оскотяване

Извинявам се, съжалявам. Разнообразни словосъчетания, базирани на тази основа, бележат началото на тази седмица. Програмният директор н...

Вчера, 22 февруари, официално беше потвърдено, че ЧЕЗ продават българския си бизнес. Купувачът е фирма ("Инерком България", регистрирана преди има-няма половин година. Тази фирма всъщност е със сходно име с други две фирми ("Инерком" ЕООД и "Инерком Груп" ЕАД), които не могат да се похвалят с дългогодишна история, сериозна известност като фактор в енергетиката и широко позната експертиза. И във всички тези фирми личи името на някоя си Гинка Върбакова. За Върбакова различни източници казват, че е свързана с енергийния министър Теменужка Петкова – Петкова ѝ била кума. Самата Петкова преди около година е отрекла това – пред "24 часа", но е признала, че познава Върбакова. Въобще цялата история мирише, та се не трае, дори без да бъдат включени слуховете, че е намесен Христо Ковачки. А като ги прибавим и тях, като прибавим и как той постоянно е в добри отношения с всички власти, думичките "фактическа национализация" моментално изкачат в съзнанието като пуканки от микровълнова. И като се сетим колко добър стопанин е държавата ...

По тази сделка има определени моменти, които, без съмнение, ще разкрият много. Например – откъде Гинка ще вземе пари да купи кажи-речи най-голямото ЕРП в България? Коя банка ще ѝ даде заем? Тази банка дали няма да е свързана с други истории – ако изобщо се разбере дали Гинка взема пари от банка или "инвестицията" за купуването на ЧЕЗ ще дойде по друг канал? И какъв би бил той?

Да беше само ЧЕЗ, добре. Но дни по-рано беше продадена една от най-големите медийни групи в България - "Нова Броудкастинг груп". При това тя отиде в ръцете на чех – Петр Келнер. Само че този чех има доста, меко казано интересна, репутация. Точно след като Чехия "преборва" комунизма, той изведнъж успява да се намеси в приватизацията на най-голямата държавна застрахователна компания Česká pojišťovna и да вземе лъвски пай от нея. Келнер участва сериозно и в приватизацията на руския пазар, има доста интереси на руска територия. Той не обича да говори много-много пред медии и старателно ги избягва, което пречи на възможността картината по отношение на личността му да бъде възможно най-ясна.

Същият човек е спряган и за бъдещ купувач на един от трите най-големи телекомуникационни оператори - "Теленор". Всъщност интересите на Келнер са съсредоточени най-вече в телекомуникационната сфера. Съвсем сигурно е, че досегашните норвежки собственици на българския телеком искат да се махнат от България, като обяснението е лаконично тривиално – преструктуриране на бизнеса. А чешкият журналист и анализатор Тим Гослинг, който е автор за едно от най-престижните британски издания – The Telegraph, пише и за Deutsche Welle, сподели пред Actualno.com, че след световната финансова криза Келнер е насочил поглед сериозно към Китай и предположи, че не смята да се задържа твърде дълго в България.

Моделът "Септември": затова нямат доверие на България

Такава е реалността в България: мафиотски групи не само владеят части от територията на страната, но и се радват на чадър отгоре. Зато...

Тези три сделки са изключително показателни за случващото се в България. Говорим за продажба на предприятия, всяко едно от които е важна брънка в критична инфраструктура – енергетика, комуникации и медии. И трите области са в челото на сферите, без които една държава не може да съществува. Това са области, за които думичките "национална сигурност" се ползват под път и над път – и с основание. Така че е много, ама много важно да се разбере дали крайният интерес зад трите сделки не води в една посока – на изток. Разбира се, това едва ли ще стане. И как да стане, когато тези, които трябва да търсят и проучват, всъщност биват купени?

Не е никаква тайна, че България отдавна е считана за слаба брънка в Европейския съюз. Поне досега, публично, нито едно правителство и нито една власт не е посмяла да прави явни стъпки за излизане. Но такива стъпки се правят чак като подготвиш пощата – политически, икономически и психически. Засилващата се концентрация в ключови сектори – икономика, медии, политика, подсказват подготовка за нещо сериозно. И рано или късно ще научим какво. Предвид състоянието на гражданското общество обаче 99,99% ще влезем в небраното лозе без да се усетим, а дори след това на повечето в България няма да им пука. Дано поне останалите успеят да се спасят – най-вероятно поединично, по стар български обичай.

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Заради руските агенти с български паспорти,престъпния "бизнес"на български фирми близки до БСП, със сръбски фирми,зад които стои Русия,скоро няма да видим Шенген,нито падане на визите за САЩ.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  А престъпните фирми на комунягите, които не са от БСП, не са ли проблем? Ако не си забелязал БКП се трнасформира в няколко отделни уж формации, като БСП не е най-голямата, нито най-важната от тях.. За Шенген и визите си прав. И аз не бих махнал визите на един Шитхол.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Някой трябва да напише труд подобен на Капитала на К.Маркс как някои без да са станали капиталисти и да имат наемни работници/пролетарии/ са успели толкова да забогатеят по време на прехода че сега са в състояние да изкупуват бившите приватизирани предприятия от другите собственици.В УНСС трябва да се изучава механизма на забогатяването когато чрез т.н. масова приватизация се заграби на безценица виж още ›› държавната собственост създадена със труда на всеки гражданин на Р. България
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Цяла България работи на ишлеме или за корупцията! Каква икономика и растеж при това положение!? Какви заплати!? Така става като сме се оставили да ни управляват крадливи некадърници!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Мафия,власт,корупция....бойкл борисов
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално