X
 
 

Мажоритарният вот - с явни елементи на порнография

3283 12
photo of Мажоритарният вот - с явни елементи на порнография
Снимка: БГНЕС
Едно нещо стана съвсем ясно вчера около 13 часа вчера (15 юни) - "революционната" промяна на избирателната система се отлага. И то за неопределено време.

ГЕРБ опитаха да я прокарат. БСП щели да внасят нов проект - за смесена избирателна система. "Воля", които ако сте забравили са в парламента - и те. 

Факт е, че внесеният от ГЕРБ беше отговор на очакванията на хората - популизъм за популизъм. Още в предишния парламент депутатите от партията на Бойко Борисов внесоха предложение за 100% мажоритарна избирателна система. Оттогава до момента формацията на Борисов, която междувременно отново спечели изборите и сформира правителство, неотменно защитава идеята за преосмисляне на избирателната система.

Междувременно последваха протести на шоумена Слави Трифонов в защита на резултатите от референдума, чиито резултат обаче сякаш всички говорещи в негова подкрепа се мъчат да забравят, че не успя да достигне прага за задължителност. Дни наред телевизионният водещ настояваше парламентът да се занимае с резултата от допитването. ГЕРБ не пропуснаха подадената топка и яхнаха вълната - внесоха за пореден път предложението си за мажоритарна система, като към общата картина добавиха и драстично намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас. Това явно задоволи Трифонов, който спря протеста си.

Дотук добре. Преди обаче да достигнем до "злополучното" заседание на правната комисия, на която ГЕРБ получи "неочаквано рамо" от ДПС. Те дори без свян си признаха, че промяната е в тяхна полза "и за пръв път ще поставят партийния интерес пред националния".

Часове след това обаче депутатите от движението преживяха катарзис и така вчера в пленарна зала ГЕРБ можеше да разчита само на гласовете на "Воля". Впечатление по време на дебата направи, че от ДПС, които традиционно винаги са изказвали аргументи срещу преференциалния вот, сега го защитиха, а Волен Сидеров предупреждаваше, че в мажоритарни избори е възможен евентуален превес на антиевропейски и антинатовски настроения.

Най-обезпокоителното обаче беше, че се решаваше важен въпрос без въобще да се гледат техническите данни, които се отлагат за по-късно. Малко приличаше на решението за машинно гласуване. "Много хубаво", но неизпълнимо. Разбира се, ако се вземе решение да се създадат 240 едномандатни района, все пак ще се намери начин, но той няма как да бъде добре обоснован и надежден. И в един момент със сигурност щеше да се наложи нова радикална промяна.

Тук трябва да се отбележи и тоталната липса на оценка на въздействието на законопроекта. Никой, нито в правна комисия, нито в пленарна зала, успя да отговори на въпроса какво точно въздействие ще има той при евентуалното му приемане. Сигурен съм, че малко хора са чели мотивите към него, но доказателство как никой не знае и никой не иска да знае какво има да става е, че относно промяната в разходите, които ще трябва да се отделят за избори, в законопроекта е записано "значителни".

ДПС не са питали Доган за позицията си за мажоритарния вот

ДПС не синхронизирало позицията си с почетния председател Ахмед Доган за смяна на избирателната система. Това стана ясно от коментара н...

Съвсем друг проблем е, че мажоритарен вот ще представи съвсем законно в парламента олигархията във всичките ѝ разновидности. Чисто технологично и практически това означава, че на колкото по-малки райони бъде "раздробена" държавата, толкова по-малко гласове ще вкарват депутат в Народното събрание. Сами можете да се досетите как ще повлияе това на "пазаруването" на депутати.

Да се върнем обаче на въпроса защо ГЕРБ застанаха зад идеята. Много просто - те имат най-малко основание да се притесняват от изцяло мажоритарната система. Внесеният от ГЕРБ изборен модел с формулировките от референдума на Слави Трифонов е толкова различен от досегашната практика, че експертите не се наемат да дадат точна прогноза за последиците. От опита на други страни с незрели демокрации се знае, че статуквото във властта се бетонира. Тоест, ако някой в България има интерес от такава промяна, това е ГЕРБ.

И все пак, ако думите на депутатите, че искат да решат проблема и да се съобразят с вота на онези 2,5 млн. граждани, които подкрепиха мажоритарния вот, са истина, те имат възможност да го докажат. И то изключително лесно и бързо. 

Например - биха могли да понижат прага за разместване на листата от 7% на 2%. Така преференцията ще стане по-работеща и по-ефективна.

Мажоритарният вот бил от интерес на ДПС, Марешки подкрепя, но ще внася свой закон

Имаше сериозен, разгорещен дебат в парламентарната ни група. Има аргументи да се подкрепи законопроектът за мажоритарния вот, тяснопарт...

Друга малка стъпка би била премахването на привилегиите за водача на листата. Ако пък депутатите и намалят прага на преференциите, и премахнат тези привилегии, то това вече би била сериозна крачка. 

Най-сериозен напредък обаче би се постигнал, ако се въведе задължително преференциално гласуване без праг за разместване. Тоест - всеки избирател да е длъжен да отбележи предпочитан от него кандидат от партийната листа и тя се пренарежда според броя на преференциите. Така на практика избирателите ще решават кой ще влезе в парламента, а партиите ще запазят пропорционалното си представителство.

Това обаче може да стане само, ако има воля. И то истинска. Не като онази, ухаеща на бензин, в парламента. А ситуацията сега прилича много на един стар виц - баба и дядо придремват късно след полунощ пред телевизора, по който върви хардкор порно. По едно време на дядото му писва, защото вече почва да го боли гърба и казва на бабата: "Хайде да ходим да си лягаме". Отговорът: "Чакай, чакай да видим ще се оженят ли".

Автор: Ивайло Анев

Actualno.com

Етикети:

12 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Ехо 4 Ехо преди 11 месеца Профил на трол?
  Първо, олигархията точно сега е представена и то пълно в парламента! Второ, никой не се и опитва да каже до къде ни доведе сегашната избирателна система! Ако това се направи, ще се окаже, че която и да е друга система е по-добра за България! Няма мандатност нито в партиите, нито в парламента! Няма независимост и разделение на властите! Едни и същи ни крадат законно от 28 години! Така, че спрете да виж още ›› пишете глупости като не разбирате какво става в България! Или се продавате за сметка на българите! Жалко е!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Да Бе,само че след едните има строителство което България не познава от времето на Бай Тошо...магистрали Околовръстни,метро,пречиствателни станции ,а от другите само фалит на държавата ,заменки и мноого бетон по морето !
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  октомврий, кръволоко, ти си враг на човечеството и в частност на народа! Отмина времето на Ленин и Сталин, когато са се ляли реки от кръв, вече не е 1945-46 година за България! Ти си един отчаян джихадист!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Джихадист е баба ти дето изчука цял съветски батальон! Преди това през нея минаха цели немски дивизии на път за фронта! Явно си и наследил уменията обслужвайки ежедневно турските тираджии ;) Спермолок, долен!
  : 2 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Педала Ленин въвежда понятието "професионален революционер"...ще рече обикновен терорист! Такива като Карлос Чакала ,където взривяваха кафенетата! А иначе , Октомврийския Олигофрен плаче ,че са му отнели "властта" да пише доноси и да праща хората в Берене! Подла продажна душичка!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ Н.Р.Б. 2 Македонецъ Н.Р.Б. преди 11 месеца Профил на трол?
  И , значи Гражданина станислав трифонов може да Призовава за Партизанско движение за смъкване на АНТИНАРОДНАТА КЛИКА 10 11 1989 ОТ власт , а аз да не мога ? Само , че при Успех на това несъществуващо Партизанско движение , то ще бъдат ПОРАЗЕНИ именно тези дето всеки ден са в телевизията в която е и е трифонов.Така той там по коридорите не може ли да ги преследва като престъпници/чки ? Може ама не виж още ›› го ПРАВИ.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  В един Бг филм великият артист Георги Русев казваше: "За кучета и котки може, а за прасета не може?!" Е, октомврий, и за тебе не може, щото си политическо прасе!
  : 3 !
 • Македонецъ 2.2 Македонецъ преди 11 месеца Профил на трол?
  Какво му е великото на Г. Русев ? Същият се изявява като театрален и филмов актьор в Н.Р.Б. и ни най малко е репресиран от социалистическата власт. Социалистическата система която ти лично мразиш и мен под формата на Обвинение ме нападаш , че защитавам. Виждаш ли само заради това колко си жалък ?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 1 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  О дай ми хляб и АВ*ОМАТ С 40/50 ПЪЛНИ ПЪЛНИТЕЛЯ. И ЩОМ Октомври до него се докопа то ВСИЧКИ С ЕДНО/ДВЕ ИЗКЛЮЧЕНИЯ ОТ /10111989/ ЩЕ ТЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪРЪЪЪРРРРРР БЕЗ НИКАКВИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА КАКВАТО И ХУМАННОСТ , ЗАЩОТО ТОВА ОТ СНИМКАТА НЕ Е И ЖИВОТНО. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ FU*K OFF 10111989 borisov bojko *eu/nato FU*K OFF
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Пак за кръв ли бленуваш, шизофреник-кръвник?! До това ли води любовта ти към Путя и Комунизма?!
  : 5 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  А , ти пак ли пазиш Престъпници/чки от Кликата 10111989 ? Престъпници/чки Дегенерати/ки на Н.Р.Б И Социализма . Ама ако не беше 9.09 1944 и борисов бойко щяха да бъдат най обикновени криминални престъпници/чки ако говорим за История. А , когато говорим за Идеологии то ти служиш на тези престъпници/чки ако и сам не си от тези. Това е твоята Идеология.
  : 3 !
 • Октомври 1.3 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  ес е Последното прикритие на НЕГОДНИКА/ЧКАТА И ако на мястото на унищоженото Царство България изникна една друга държава запазила обаче 3 Елемента на Царство България . 1 Име на Държава , 2 Флаг , 3 Валута. И това се е правило и от дедовците и бабите на костов , ментата , борисов бойко , станишев и от почти всички. Тази Народна Република. Какво се правиш , че не ги знаеш тези неща 1.1 ?
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 май

Овен Това е ден, в който е добре да намалите темпото в личен план. Може да изглеждате по-разкрепостени от колкото сте в действителност...