На пътя е ад, в който и тарикатът не оцелява

8236
На пътя е ад, в който и тарикатът не оцелява
Снимка: Gettyimages.com

Ако през последните няколко месеца дори мимоходом сте обръщали внимание на новините, няма как да не сте забелязали, че темата за пътната безопасност се готви в публичното пространство отново на бавен огън. И вместо да става "по-вкусно", яденето е все тъй жилаво. Накрая ще ни омръзне и ще го изхвърлим в канала, за да ни се "махне от главата".

Обществени обсъждания, законопроекти, доклади, становища, кръгли маси, пресконференции, камери, дрегери... Негласната надпревара кой ще изкара по-работещо решение срещу войната по пътищата е всъщност битка на имиджа, говорещ на хладно в зала с климатик. Труповете са повече от мерките, експертите - надминават решенията, говорилнята пълни дупки, сълзите на почернените - рейтинг. На пътя е ад, с който вечеряме всяка вечер пред екрана, а гарнитурата идва с "навременно предприети адекватни действия".

В България целите за по-малко загинали по пътищата стават все по-неизпълними

Резултатите по изпълнението на Националната стратегия за подобряване безопасността в движението по българските пътища са далеч по-лоши ...

Ако питате чиновниците, които разсъждават по въпроса като монаси в скрипторий, ще получите от тях купища стратегии, изследвания и доклади, с които със сигурност ще построим цялата магистрала "Хемус" предсрочно. И всичко се сгромолясва, когато излезете на пътя. Това е игра на оцеляване, в която хитрецът или е жертва, или жертва другия. Сред рушвети, убийствена скорост и каране в насрещното, безнаказаният профучава покрай безсилните институции, които дописват "преходните и заключителни разпоредби" на поредното хартиено издание на държавния контрол.

В това надцакване системата няма ресурси да се изправи срещу манталитет, гален от кървавото самочувствие на разпоредител с човешкия живот. И затова гледа към ада на пътя от високо и разхвърля афиши с "набелязани мерки", докато поредният верижен сблъсък разхвърля тела.

И зрителят се взира в деца, майки и бащи, "станали на курбан", и търси вина в ярост у "държавата". Ала зад волана не стои тя, а онзи, опитал се да я прецака - първо на шофьорския си курс, после с 50 лв., наврени между "гражданската и талона". И това е омагьосан кръг, в който Тя е облечена в жилетка, носи аптечка, законопроект и пише актове на мъртъвци.

Автор: Румен Скрински

Всяка четвърта жертва на катастрофа е при завой, шофьорите масово карат прекалено бързо

Всяка четвърта жертва на катастрофа е при завой. Това показва доклад на комисия по безопасност на пътя. Оказва се, че една от основнит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com