"Най-накрая съм в САЩ": историята на хиляди китайци

9213
"Най-накрая съм в САЩ": историята на хиляди китайци
Снимка: Getty Images

Кожата между глезена и крачола на панталона на Гуо е загрубяла от студа. Въпреки него той ходи със сандали, за които казва, че е купил от Колумбия. Мъжът идва от Китай и пътува по маршрут, популярен сред латиноамериканците, които искат да стигнат до САЩ. От известно време насам все повече китайци също пътуват по него.

Гуо тръгва от Шънджън, югоизточен Китай. Оттам първо лети за Еквадор. "Всички отиваме в Еквадор, защото в Еквадор може да пътуваме с китайски паспорти без виза", обяснява 24-годишният мъж. След това по суша се върви към Мексико през прохода Дариен - опасен район на джунглата, намиращ се между Колумбия и Панама. После се минава през малкото населено място Джакумба Хот Спрингс, разположено на 60 км. източно от Сан Диего, САЩ.

"Най-накрая съм в САЩ"

Още: Шлеп срути мост в Китай, колите се изсипаха в Перлената река (ВИДЕО)

Гуо седи на земята върху брезент. Рано сутринта е. Мъжът е обвил с ръце коленете си, за да се предпази от студа в пустинята. В Китай е работил като механик във фабрика. Въпреки обстоятелствата Гуо е еуфоричен: "Много е вълнуващо, защото най-накрая съм тук - в САЩ", казва той.

Тази нощ Гуо и още 50 души са успели да преодолеят граничната ограда между Мексико и САЩ с надеждата за по-добър живот. Строили са се като на опашка за пазаруване. Те чакат американските гранични власти да ги приберат, за да могат официално да кандидатстват за убежище. Някои от тях носят пухени якета, а други са увили одеяла около телата си. По-голямата част от тази група идва от Китай.

Китайците са най-бързо увеличаващата се мигрантска група

Според данни на американските гранични власти китайските мигранти са най-бързо нарастващата група на южната граница на САЩ в месеците след октомври 2022 година. От октомври 2023 г. техният дял е над 29 000 от общо около 1 200 000 т.нар. срещи с властите. "Срещите" са броят задържания и връщания на мигранти на американската граница, обяснява Мишел Мителщад, директорка на отдела по комуникации в Института по миграционна политика във Вашингтон. Това е увеличение с повече от 50 пъти в сравнение с 2021 година.

Още: Три големи китайски банки отказаха да приемат плащания от Русия

Този ръст може да е свързан и с факта, че чак през декември 2022 г. китайското правителство отмени едно от най-строгите ограничения за мобилност в света от времето на пандемията. Заради дългото чакане и ограниченията при получаване на американска виза много китайски граждани избират пътя през мексиканската граница, казва Иън Джонсън от Съвета по външни отношения в САЩ. Шансовете им да останат не са лоши - според министерството на правосъдието на САЩ през 2023 година 50% от техните молби са били одобрени в сравнение със средно 14% за всички държави.

"Zouxian" е популярен тренд в социалните медии

"Получих цялата тази информация от интернет, от ТикТок", разказва Гуо за пътуването си. Въпросните видеоклипове се разпространяват в различни платформи. Те показват най-добрите маршрути от Китай до САЩ, дават инструкции стъпка по стъпка за настанявания и транспорт по маршрута и обясняват колко струва да подкупиш полицаи в различните държави по пътя.

"Zouxian" е популярен термин за преминаването на американската граница. Той означава "поемам риска" и описва феномена на влизането на китайски мигранти през южната граница на САЩ с Мексико. Широкото му разпространение в социалните медии примамва много млади китайци да предприемат рискованото пътуване.

Още: Китай не се съгласи с ветото на САЩ за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Доброволци помагат на мигрантите

"Обикновено те са по-добре облечени и по-заможни. На граничния контрол ги молят да си извадят парите и да ги преброят. Виждал съм някои доста големи пачки", разказва Сам Шулц за китайските мигранти. Жителят на Джакумба работи като доброволец в това, което нарича "Лагера за мигранти". Това всъщност не е официална институция, а временна постройка с четири подвижни тоалетни и няколко разпокъсани палатки.

Когато през май миналата година броят на мигрантите на границата нараснал, Шулц и семейството му започнали да помагат. Той носи сива шапка и маслиненозелени дрехи, с масивен колан на кръста. Хората тук се обръщат към него с обръщението "капитана". Мъжът казва, че се чувства отговорен да дава храна и напитки на пристигащите и да им оказва първа помощ, защото властите не го правят.

Всяка сутрин той пътува до границата със съпругата и сина си. В задната част на джипа им носят ябълки и топли дрехи за новопристигналите. С информационни брошури в ръце синът на Сам върви покрай опашката от мигранти - много от тях говорят китайски. Семейството финансира работата си чрез дарения и няма политическа подкрепа.

Още: Цените на петрола достигнаха стойности, невиждани от близо месец

Все повече млади китайци бягат

Гуо обяснява следното: "Китай има много проблеми. Младите хора не могат да си позволят цените на жилищата в града." В САЩ той се надява на по-добър живот, защото от малък знае, че страната е демократична и има силна икономика.

Експерти казват, че китайската икономика е изправена пред все повече предизвикателства. Населението се бори с високата безработица при младежите, а експертите се опасяват от дефлация през тази година. И това вече не се отразява единствено на най-бедните.

Семейството на Гуо не знае, че той е избягал в САЩ: "Нямам добри отношения със семейството си, защото имам напълно различно мнение за правителството, за Китайската комунистическа партия, за този свят. Не харесвам тоталитаризма", разказва 24-годишният мъж.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com