Насилието в Косово и ненаучените уроци от миналото

4458
Насилието в Косово и ненаучените уроци от миналото
Снимка: Getty Images

НАТО значително ще увеличи числеността на мироопазващата си мисия КФОР в Косово. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви, че още 700 войници ще бъдат разположени в Западните Балкани, информира АРД. Освен това ще бъде сформиран и още един батальон от резервисти, които ще могат да бъдат прехвърлени в района при нужда.

Сблъсъците между силите на НАТО в Косово КФОР и протестиращи етнически сърби бяха предизвикани от недоволството на сръбското мнозинство в Северно Косово от встъпването в длъжност на новите кметове, които са етнически албанци. Те спечелиха изборите, след като етническите сърби в района бойкотираха последните местни избори, припомня АРД. Войниците от КФОР се наложи да защитават общините на няколко места, където имаше безредици.

Ситуацията в Северно Косово остава напрегната

От КФОР твърдят, че са "отговорили на непровокирани нападения от агресивни протестиращи". При сблъсъците са били ранени 30 войници от италианските и унгарските подразделения на мироопазващите сили, има и 53-ма пострадали от протестиращите, пише АРД.

Инцидентите продължиха и на следващия ден, когато маскирани сърби нападнаха двама журналисти в автомобилите им с албански регистрационни номера в Лепосавич. Десетки войници на НАТО продължават да охраняват центъра на Звечан, където бяха най-ожесточените размирици в понеделник.

Научени ли са уроците от войната?

Конфликтите в Северно Косово не спират от години, припомня АРД. Държавата с 1,8 милиона жители, мнозинството от които са етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Правителството в Белград обаче все още третира Косово като провинция на Сърбия. Там живеят и около 120 хиляди сърби - повечето в северната част на страната.

Мироопазващата мисия на НАТО беше изпратена в Косово от ООН през 1999 година. В момента там има около 3800 войници от КФОР.

Тогава ситуацията изглеждаше сякаш всичко вече е спокойно, пише по темата Ерих Ратфелдер в коментар за "Тагесцайтунг". Според автора обаче стабилност и мир скоро не могат да се очакват в региона. "Това вероятно се дължи и на факта, че днешните политици, дипломати и журналисти не си дават сметка за уроците от войната в Косово. Затова и се взимат политически решения, които не отразяват последиците от тази страница в историята и така създават предпоставки за нови конфликти", четем още в коментара на Ратфелдер в германската медия.

"Не можем да си позволим друг конфликт"

Тази последна ескалация на конфликта в Косово идва съвсем кратко, след като с посредничеството на Европейския съюз Белград и Прищина се споразумяха за нормализиране на отношенията, припомня АРД. По всичко личи обаче, че сега това е далеч в бъдещето. Върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел разкритикува сблъсъците в Северно Косово и се обърна към властите в двете държави с молба да възстановят спокойствието. "Твърде много насилие има в Европа в момента. Не можем да си позволим друг конфликт”, каза Борел.

Според Ратфелдер обаче политическият дебат на Балканите в момента е много по-повърхностен от преди. Авторът смята, че политиците и дипломатите, които подновяват конфликтите в Косово, не са критикувани достатъчно остро. В същото време американски и европейски дипломати се опитват да привлекат на своя страна сръбския президент Александър Вучич, четем още в коментара на "Тагесцайтунг".

Няма как да се очаква Вучич да промени курса си из основи заради натиск от няколко западни дипломати, продължава Ратфелдер. Много по-лесно би било натиск да се окаже върху правителството в Прищина, което много повече желае бъдещето да е мирно.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com