Пиарът и фалшивите новини - промяната не е свършила

8514
Пиарът и фалшивите новини - промяната не е свършила
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Що е то фалшива новина? Отговорът на този въпрос е много сложен, но и много прост. Най-просто казано - новина, която заблуждава за фактите по даден въпрос, проблем, ситуация.

Фалшивите новини се превърнаха в огромен проблем, защото създават фалшива реалност. Тя влияе на хората при вземането на решения в истинския свят и съответно реалността, в която живеем, се променя в нещо фалшиво. Точно това е основанието, което де факто пиарът на "Продължаваме промяната" (ПП) Александър Бойчев използва, за да оправдае бурното си включване в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия. В него той почна да разяснява основи на журналистиката на водещите Виктор Николаев и Мира Добрева.

Тук отново се връщаме на това що е то фалшива новина. За да разбереш дали нещо е истина или не, трябва да задаваш въпроси. Ако не ги задаваш и ако не са точните, тогава вече става страшно. А в случая с Виктор Николаев и Мира Добрева следва да бъдем точни - слуховете какво е правил председателят на парламента Никола Минчев и как стана така, че той излезе с COVID-19 и повлиява на значими процеси като протеста срещу зеления сертификат отдавна са налице! Затова и въпроси са наложителни, а оправдания как всичко е ясно са глупави! В нашето съвремие, дори всичко да е кристално ясно, пак не е ясно на всички. Така че - въпроси и отговори, а не поучения и нравоучения!

Изявата на Бойчев напомня за колежката му Севделина Арнаудова. И тя така по телефона в ефир ковеше "канчетата" на журналистите от сутрешните блокове. Все пак Севда си позволи такова поведение едва в третия мандат на Борисов, а Бойчев още първия месец. По-същественото е, че Бойчев прикова вниманието върху управлението на публичния образ на ПП. Оттук нататък грешките трудно ще минат между капките или с оправданието, че са грешки на растежа.

На този фон, основният пиар на ПП Диана Дамянова на практика подкрепи Бойчев, вкарвайки в действие оръжието на иронията. В публичното пространство тя е известна с две неща: регистрирала е първата фирма за ПР услуги в България – "Д енд Д" АД; назад във времето е била ПР на Лукойл България. Нейна гордост е кампанията за депутат на Вежди Рашидов в бастиона на ДПС област Кърджали през 2009 г. Дамянова е обвързана с ПП и от гледна точка на солидно дарение за кампанията им за парламента - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

И ако Дамянова има основание да говори така по темата, както и Бойчев - заради добрата почва за внушения, нека не забравя, че случилото се с ковид теста на Никола Минчев също не е брилянтна пиар работа. Защото да се съобщава толкова светкавично за положителния тест след КСНС позволи под сурдинка да изплуват много неща, да се появят много съмнения - че положителният тест, верен или не, всъщност се използва за "пиар спасение" по отношение не само на зеления сертификат и "Възраждане", а и заради Северна Македония. Чуха се сериозни приказки, че Петков не е искал Румен Радев да излиза с толкова твърда позиция за разговорите - дали е така или не е, само участниците в КСНС знаят. Но е факт, че премиерът ни не слагал червени линии по темата и че всъщност даде срок от 6 месеца за качествена промяна на нещата по македонския въпрос. Неговата външна съветничка Весела Чернева посети Скопие в отсъствието на нашия посланик. Не е ясно дали е била в координация дори с МВнР. Сега Радев каза - не срокове, а резултати! Чрез КСНС президентът размаха пръст на Петков и ограничи неговите възможности за маневриране по отношение на Северна Македония.

"Продължаваме промяната" не бива да прилича на старото. Не бива дори малко да заприличва. Защото ако се получи така, то хората ще се разочароват много бързо - нямат основание за дълго търпение. И ако се случи, тогава, в безвремието, статуквото се връща най-бързо. А то дебне!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com