"Плевнелиев - нова ера за България!"

8418
"Плевнелиев - нова ера за България!"
Австрийският Винер Цайтунг нарича Плевнелиев "убеден европеец"

"Политически новак, но жаден за успех, убеден европеец, честен прагматик" - така част от немскоезичните медии описват новия президент на България. Ето какво още пишат те за Росен Плевнелиев:

"Познавачът на Германия Плевнелиев е нова ера за България" твърди в заглавие онлайн-изданието Юръп магазин. Други издания акцентират върху контраста между Плевнелиев и Първанов по някои основни въпроси.

Австрийският Винер Цайтунг нарича Плевнелиев "убеден европеец" и смята, че той ще бъде пълна противоположност на досегашния държавен глава Първанов, който въпреки ограничените си правомощия действал задкулисно в политиката и, за разлика от Плевнелиев, поддържал подчертано близки отношения с Русия и нейните управляващи.

Невероятният скок на Плевнелиев

Плевнелиев влиза на "Дондуков" 2

На площад „Св. Александър Невски” днес от 11:00 часа ще се състои официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбр...

Друго австрийско издание, Оберостерайхише Нахрихтен, смята, че новият президент ще подсили европейските позиции на България по някои възлови политически въпроси, например по въпроса за строежа на нова атомна централа.

Според наблюдатели, фактът, че ГЕРБ в момента притежава най-ключовите позиции на властта в България (кабинет, парламент и президент), може да облекчи провеждането на някои спешно необходими реформи.

Клаус Брил, анализатор на Зюддойче Цайтунг, подчертава прагматизма на Плевнелиев и връзката му с Германия. "Ако 47-годишният нов президент се прояви по същия начин както едно време в баварската фирма "Линднер", за коята е работил, новият му работодател - българският народ - ще бъде доволен от него", заключава Брил и пояснява, че бившият министър на регионалното развитие и приятел на премиера Бойко Борисов все още е новак в политиката.

Все пак той направил забележителен скок, защото от абсолютно неизвестна величина до влизането си в кабинета през 2009 година, бившият мениджър Плевнелиев успял да стане най-популярният министър на ГЕРБ.

Към характеристиките на Плевнелиев изданието добавя и това, че той е човек, който не си пести труда и който е израствал в професионалната си кариера стъпка по стъпка.

Паралелната изпълнителна власт на Плевнелиев

Най-големият шанс на Росен Плевнелиев е, че идва след Георги Първанов. Отива си най-безличния и безнаследствен президент от годините на...

Вулф и Плевнелиев ще се разбират добре

Цитиран е и основателят на фирмата Линднер, 70-годишният днес Ханс Линднер, който навремето пратил Плевнелив да ръководи новия филиал в България. Германецът изпитва голямо уважение пред бившия си колега, който бил жаден за успехи.

За него Ханс Линднер си спомня само с добро и го характеризира като "много приятен човек, който е абсолютно честен и заслужава доверие".

"Много власт и правомощия новият президент не притежава, макар че все пак е главнокомандващ на въоръжените сили. Ако германският президент Кристиян Вулф го покани на държавно посещение, с Плевнелиев ще се разберат добре. Все пак българинът говори свободно немски език", пише в заключение Зюддойче Цайтунг.

Deutsche Welle

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com