Резилът на старейшините!

15130
Резилът на старейшините!
Снимка: БГНЕС

Железни поговорки има в българския език, неостаряващи и неувяхващи. Една от тях е особено актуална сега! "Никога не е късно да станеш за резил", е казал незнайният български мъдрец, кой знае кога в миналото. Нов прочит на поговорката по свой почин правят трима български политици, двама от които се правят на бивши, уж вече извън играта, а третият - уж мъдро отдръпнал се и наблюдаващ критично от балкона на двата си президентски мандата, и громи ли, громи! Досетихте се, че третият е двуразовият български президент Георги Първанов, а двамата политически отшелници са Иван Костов, отишъл си уж окончателно от своята "Демократи за силна България", и Ахмед Доган, короновал се сам - за век и веков - като почетен председател на ДПС! И тримата се дънят, и то така, че по най-чудесния начин илюстрират поговорката.

Първанов, ако оставим настрана пушилката с фалшивата оставка, която си е резил със задна дата, тези дни за поредно се оля, като поиска "поне пет оставки на министри", защото нищо не вършели, посочвайки ги дори и поименно - на икономиката, на отбраната, на образованието, на външните работи и, разбира се, на любимата на сърцето му енергетика! Обяснимо защо - Първанов още не може да прежали проваления му прословут "Голям шлем", за който още като президент първи мандат се бе ангажирал пред "съветските другари" - срещу добра вноска в чуждестранна банка, и за който и до днес в Лукойл, Газпром, а и в добрата стара Москва, барабар с Кремъл начело, още му имат карес - за поет, но неизпълнен ангажимент за изграждането на АЕЦ-Белене, на "Бургас - Александруполис" и, разбира се, на шумния "Южен поток", за провала на които на Първанов още го боли сърцето!

93,53 % преизбраха Първанов за председател на АБВ

АБВ преизбра Георги Първанов за свой председател, заяви на пресконференция преди редовната национална конференция на партията, съобщи А...

Ако казаното дотук е по-скоро трагично, то продължението е направо комично - "Ако, каза нагло бившият президент, тези министри не могат да се справят с ресорите си, то ние (разбирай АБВ!) имаме хора, които могат веднага да поемат министерствата в свои ръце и да оправят нещата! Да цъфнат и да вържат, с други думи!

Горкият Първанчо, искат му се още министри, не само един един, който Борисов на шега му отпусна, за да се похвали в Брюксел, че "управлява с широко съгласие"! Даже пет на брой му се искат на Първанов, ама защо забравя, че изтърсакът на БСП, наречено АБВ, която напук на Станишко направи, имаше мизерните 4,11% обществена поддръжка по време октомврийските избори, а сега, шест месеца по-късно, четирите му процента са девалвирали някъде до 2,5, максимум 3 на сто! С 3-4 на сто Първанов иска половината правителство, забравяйки още, че въпреки лидерския си триумф, както сам определи преизбирането си на конгреса, хората му в парламента все повече се еманципират от него и много скоро ще го пратят на заслужен отдих като "почетен председател" - след като гласуваха "за" 16-милиардния заем на правителството, без да се съобразят с неговото лидерско "не", депутатите на АБВ гласуваха още няколко възлови закона заедно с мнозинството - и пак без Първановата, така да се каже, лидерска благословия!

Резильоса се явно напоследък и друг партиен гуру, който също уж се е отстранил от политиката, но всъщност продължава да мъти водата на управляващата коалиция! Но и на Иван Костов младоците му от Демократи за силна България в парламента и в правителството много скоро ще обърнат гръб! Така изглежда от поведението най-вече на наследника му Радан Кънев, когото доскоро наричаха "малкия Костов" - младежът, колкото повече се къпе в реалната политическа игра, толкова повече се дистанцира от Командира си - и поради това вече все по-често взема правилните решения!

Че никога не е късно да станеш за резил, доказва и Костов на собствен гръб - с признанието си, че и той:

Първанов: Идва ми в повече партийното лидерство

На мен ми идва в повече партийното лидерство. Най-вероятно това ще бъде моя последен мандат като партиен лидер. Това заяви председате...

- първо, е имал преференциална кредитна карта от КТБ, издадена му лично от банкера-крадец Цветан Василев, с която е можел да тегли - и е теглил! - неограничени средства от трезора-пирамида;

- второ - Иван Костов, жена му и двете му дъщери, сам си призна това бившият премиер, са между споменатите 1000 души, на които са преправени депозитните документи в КТБ, за да се възползват и те от правото да получат обезпечените от държавата депозити до 100 хиляди евро. Семейство Костови са се възползвали и от другата банкова далавера със синдиците - пак чрез промяна на банковите документи - и от т. нар. цесии, които по всяка вероятност съдът ще обяви за недействителни и в нарушение на закона! От този Костов резил по-голям май няма!

Всъщност за Костов-премиер се носят легенди - включително и за приватизираните 30 млрд. лева по време на неговото управление, от които в държавната хазна влязоха цифром и словом... 3! Той, разбира се, винаги е отричал легендите, но дали пък самопризнанията му за машинациите с КТБ не ги пътвърждават! Тази и другите!

Колкото до третия (уж!) политически пенсионер Ахмед Доган, той напоследък се е утраял - още не сме чули философа лично да пофилософства за "етническия мир", за "българския етнически модел" сега, при усложненията в югозападната ни съседка! Но като знаем, че заместникът му в ДПС Лютви Местан е неговата публична уста, локумите, които прогимназиалният учител разтяга от няколко дни на тема Македония - точно за етническия мир и българския модел - става ясно, че демагогът Доган си е там, на мястото, на поста и продължава яростно да брани мантрата "български ентически модел"! Която за него и за камарилата на ДПС в парламента означава само едно - близо до софрата и парите, близко до обществените поръчки - до всичко, което преди време Доган сам нарече "обръчи от фирми" и "порции на властта"! Доган всъщност никога не е преставал да става за резил!

АБВ избира председател

Важни събития за АБВ и БСП ще се проведат днес.  Членовете на АБВ ще избират председател. До тази ситуация се стигна, след като л...

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com