С калните цървули през парадния вход на популизма

3460
С калните цървули през парадния вход на популизма
Снимка: БГНЕС

Виждате ли какво правят румънците? Няма и седмица, от когато започнаха протестите там, и правителството им се огъва под натиска на площадите. 150 000, 200 000, 300 000. Между тези числа варира бройката на протестиращите в северната ни съседка. Това платени провокатори ли са? Соросоиди ли са? Няма нужда от отговор - Сорос толкова много пари има, че раздава за всеки протест по света, направо цяло чудо е той, понеже всички знаем как богатите много обичат, ей така, да раздават пари!

Румънският #КОЙ изкара гражданите по улиците, а те пишат историята на своето израстване като общество с най-масовото недоволство от времето на падането на комунизма в страната.

Румънците не прощават - искат оставката на правителството

Около 500 хиляди души, според румънски медии, са участвали в неделния протест в Румъния, въпреки оттеглянето на законопроекта за амнист...

И забележете, румънците не излязоха да протестират, защото някой е съборил кварталната детска площадка, разрушил е зелена площ, вдигнал е цената на тока или е спрял парното (не че тези примери не са също основание за барикади, разбира се!).

Те излязоха за друго. Водени от морален принцип, водени от чувство, че е нарушена справедливостта, че някаква шепа самозабравили се опитват да бетонират законно бъдещите си престъпления. Румънците размахват урок по гражданственост на България, на Балканите, на цяла Европа. И да мълчат всички, които не разбират тези простички факти!

Докато някои се борят за свободата си, други нахлузиха отново калните си цървули, станаха за нула време безсмъртни и се хвърлиха през локвите към парадния вход на популизма. Какво не ни обещаха през последните няколко дни, уважаеми читатели! То заплати ли не бяха, пенсии ли не бяха, справедливо правосъдие ли не беше, добро образование и здравеопазване, социална сигурност... Вече им изгубих края.

Ако Томас Мор бе живял в наше време, сигурно нямаше и да си помисли да напише своята "Утопия", тъй като тя вече е подредена в главата на българския политик, който се готви за избори. Тази утопия се случва тук и сега: в публичното пространство, на срещи с партийния актив, по разни политически сбирки и сред обикновените люде, на които колко им трябва да ги излъжеш за пореден път. Важното е да си обут с калните цървули, та да те припознават като свой, а популизмът ще свърши останалото.

Протестът успя: Правителството в Румъния официално оттегли спорната поправка

Румънското правителство официално оттегли спорния указ, предизвикал протести в цялата страна. Това съобщи Euronews, цитирайки лидера на...

А популисти в цървули с калпаци и брюкселски маниер се нароиха колкото искате. И понеже те говорят сладкодумно, понеже обещават България да се превърне в остров на блаженството и понеже омайват същия този електорат, на който бюлетината му прилича на тоалетна хартия, отново ще спечелят едни поредни безсмислени избори. От тях ще излезем с 20-30-50 милиона назад: по-излъгани, по-бедни, по-оглупели и по-далеч от модела, който ни показват румънците. Защото на тях им предстои да свалят правителството си, ако не се откажат и продължат да огласят площадите. На нас ни предстои да си изберем управници, които вече са си постелили червения килим и с калните си цървули очакват да преминат формалностите на 26 март и да се натикат у властта.

Да направим това, което правят румънците, сякаш звучи приказно. Ние просто не можем да се отделим от хладилника и завистта си. А с тях нямаме място на площадите.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com