Трудно се вади великомакедонскиот корен (квадратен)

7066
Трудно се вади великомакедонскиот корен (квадратен)
Снимка: iStock

Мине - не мине година, братята македонци се сещат да изокат против България. Последният пример е съвсем пресен. Българският външен министър призова Северна Македония да признае историческото минало, което предизвика поредни остри реакции на различни нива.

Първата страна, признала Македония - забележете, под това ѝ име - е България. Първата и единствената, правеща нещо реално за евроатлантическото бъдеще на македонците, е също България.

Захариева: Към момента не можем да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония за ЕС

Към момента България не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония в този вид, заяви вицепремиерът и министър н...

Всичко това е сложено на карта от мига, в който братята решиха, че част от общата ни история е само тяхна. Но защо битката е за Гоце, а не за Лев Главинчев, примерно? Комунистическия сатрап, на чиято съвест лежат незнаен брой убийства на офицери, интелектуалци и общественици, произхождащ от Охрид? Защо не напинят братята към Димитър Благоев, този благ образ от комунистическите читанки, произхождащ от Костурско?

Адски тъпо е заради Гоце Делчев македонците да си останат капсулирани балканци, вместо да стъпят на широкия европейски път.

Още по-тъпо е заради наслагвани с десетилетия комплекси да мразиш страната, чиято история е пълна с македонски дейци, работили за България. Да, за България. Били са нейни политици, нейни министри и министър-председатели дори, нейни достойни синове. Е, какво да докажем - че те са били македонски родоотстъпници?

Българските корени на населението в Северна Македония са факт, независимо дали съвременните политици искат да го признаят. Насажданият от коминтерновските времена великомакедонски корен е по-труден за вадене, но за това занапред ще му мислят албанците - защото когато двама се карат, третият печели.

Любчо Георгиевски: "Дълбоката държава" в Македония руши отношенията с България

"Дълбоката държава" в Северна Македония руши нормалните отношения между двете държави. Тя изгражда омраза и неприязън спрямо България. ...

Сърбите отлично се възползваха от братята петдесетина години, но на финала им се наложи и от това да се откажат, защото мракобесието в региона трябваше да отстъпи пред демокрацията. Самите македонци, горди с македонския си корен, език и държава, се принудиха да ѝ сменят името под гръцкия натиск. Нещо, което с България не се е случвало над 13 века.

Комплексарщината е кофти манталитет, но като политика може да е и катастрофална. Впрочем, винаги е имало македонци и македонци. Така, както има българи и българи. Не бива да слагаме всички под общ знаменател, както политиците обичат да обобщават. Та част от тях си дават сметка, че няма друга държава, която така всеотдайно да е ги е подкрепяла.

Братята обаче наистина рискуват много, ако продължат на инат да мразят България. Повечето им тези са напълно несъстоятелни - нито сме заявявали териториални претенции, нито като сърбите сме ги насилвали да приемат нашия правопис и правоговор, нито пък сме им отнемали исторически герои, които са си само техни. Е, комитите не можем да разделим, но миналото е такова, каквото е - със своите грешки, победи и възторзи. Нито може да се върне, нито трябва да се забравя, но неговото неглижиране, преиначаване и политизиране е вредно и за двете страни.

Автор: Евелина Гечева

Проф. Иван Илчев: Трябва да се откажем от мисълта, че македонците са наши братя

Проблемите между България и Северна Македония могат да бъдат решени с по-широко сътрудничество между страните - медии, търговия, пътув...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com