Турското "да" за Швеция в НАТО: колко висока е цената?

10670
Турското "да" за Швеция в НАТО: колко висока е цената?
Снимка: Getty Images

"Как се отнася НАТО към борбата срещу тероризма? НАТО трябва да разбере това веднъж завинаги - ако не уточним този въпрос, няма как на срещата във Вилнюс да кажем, че всичко е наред." Това са думи на турския президент Реджеп Ердоган, изречени по повод предстоящата среща на върха на НАТО през юли, която ще се проведе в столицата на Литва - Вилнюс. Надеждите са, че там ще се вземе окончателно решение за присъединяването на Швеция към Алианса, пише германската обществено-правна медия АРД.

Мнозина очакват Турция и Унгария да оттеглят ветото си. Като например председателката на Института за европейска политика Фунда Текин. За нея е изненадващо, че Ердоган е толкова вглъбен в антишведската си позиция.

Според Текин изборната победа, която Ердоган си извоюва през май в Турция, трябва да му даде възможност да управлява по-спокойно - един от казусите, които вече не са толкова важни след края на предизборната кампания, е именно противоборството с Швеция, смята експертката.

Темата "Швеция в НАТО" в застой?

Ердоган обаче е далеч от този момент, обяснява АРД. В победната си реч, след като станаха ясни резултатите от президентския балотаж, Ердоган остана в офанзива. По всичко личи, че позицията му относно Швеция няма да бъде променена дори и след визитата на Йенс Столтенберг, който пристигна в Турция специално за полагането на клетвата на Ердоган.

"Казахме му, че ако искат ние да отговорим на техните очаквания, то Швеция първо трябва да предприеме действия срещу дейностите на тази терористична организация", каза Ердоган. Столтенберг ни обеща решение на този проблем, а в същото време по улиците на Стокхолм същите тези терористи протестираха, добява турският президент.

Основният проблем на Ердоган е свързан с Кюрдската работническа партия (ПКК). В Швеция в началото на месеца влезе в сила нов антитерористичен закон. Според експертката Текин по този начин Стокхолм прави отстъпки пред Анкара. Тя уточнява, че шведските съдилища дори вече преглеждат и организират потенциални експулсирания.

Властите в Турция поискаха 130 души да бъдат екстрадирани от Финландия и Швеция обратно в Турция, където да бъдат съдени. Турските медии определят тези хора като "предполагаеми терористи".

Изтребители за Ердоган?

Документи, пари, важни неща - какво да си носим в Турция и да не забравим вкъщи (пълен списък)

Пътешествието до Турция винаги е едно от най-вълнуващите и ценни преживявания, които българите си позволяват много често. А причините ...

Но има и още. Цената за одобрението на Ердоган относно присъединяване на Швеция към НАТО е висока, смята експертката Текин. Тя предполага, че е възможно Ердоган да поиска да се споразумее за американски изтребители F-16. Според нея едва ли става дума само за хората, които Ердоган иска да бъдат екстрадирани от Швеция.

Американският президент Джо Байдън поздрави Ердоган за изборната му победа, припомня АРД. Явно е обещал на Турция изтребители в замяна на оттегляне на ветото срещу присъединяването на Швеция към НАТО. Американският конкрес отказваше да достави самолетите на Турция, след като Анкара предпочете да си купи руска противовъздушна система.

Турция - трудният партньор

Ердоган сега има перфектна възможност - да разреши този проблем и вече да не е "трудният партньор" в НАТО, казва Текин пред АРД.

Турският президент явно иска да получи изтребителите, преди да каже официално "да" на Швеция. А това би убило надеждите на ЕС и Запада за по-добри отношения с Турция. Ердоган продължава да поддържа имиджа си на сложен партньор.

Пазителят на тайните на Ердоган

Новият външен министър на Турция Хакан Фидан е управлявал турската тайна служба МИТ в продължение на 13 години. Германският всекидневни...

 

Източник: Дойче веле

 

Още по темата: Финландия завърши официално интеграцията си в НАТО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com