Учени: Политиците да признаят значението на образованието за психичното здраве на децата

2545
Учени: Политиците да признаят значението на образованието за психичното здраве на децата
Снимка: iStock/Guliver

Политиците трябва да признаят значението на образованието за резултатите от социалното и психичното здраве и да обърнат специално внимание на заетостта и икономическите перспективи. Това призоваха учени, направили изследване за начина, по който пандемията се отразява на психическото здраве на подрастващите във Великобритания.

Проблемите с психичното здраве в периода на пандемията са се увеличили от 10,8% през 2017 г. до 16% през юли 2020 г., сочи проучване а агенцията за психично здраве на децата и младежите в Англия (MHCYP), предава БГНЕС.

От началото на пандемията редица проучвания съобщават за колебания в психичното здраве и риска от самоубийство по време, но малка част от тях се фокусират върху деца и младежи на възраст под 18 години

Психичното здраве на децата и младежите във Великобритания се е влошило още преди началото на пандемията. Между 2004 и 2017 г. е отчетен ръст на проявите на тревожност, депресия и самонараняване, особено сред тийнейджърките.

Самонараняването е важен рисков фактор за самоубийство, така че не е изненадващо, че процентът на самоубийства сред децата и младите хора във Великобритания също се е увеличил, гласят резултатите от проучването, публикувани в „bmj.com”.

Проучване сред 2 673 родители показва влошено психично здраве и засилени поведенчески проблеми сред деца на възраст от 4 до 11 години между март и май 2020 г. (по време на блокирането). Отчита се, че през този период са намалели емоционалните симптоми сред младежите между 11 и 16-годишна възраст.

Проучването показва, че респондентите с по-лоши социално-икономически условия са с по-уязвимо психично здраве. Отчита се, че това е сериозно предупреждение, като се има предвид, че се очаква икономическата рецесия да увеличи броя на семействата, подложени на финансово напрежение.

Националната статистика за хранителни разстройства в Англия показва удвояване на броя на спешните направления през 2020 г. и по-слабо увеличение на неспешните.

Причините за самонараняване и лошо психично здраве се влошават заради пандемичните ограничения, включително раздялата с приятели, споровете с родители, неразрешими спорове в социалните медии, финансови проблеми, академичен стрес и чувство на изолация. Затварянето на училища е особено трудно за семейства, изправени пред други несгоди.

Въпреки че децата са изложени на най-нисък риск от смърт, заради COVID-19, остават притесненията за въздействието на пандемията върху психичното им здраве и несигурното бъдеще заради нарушения образователен процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com