Ученик или системата удари учителка?

11865
Ученик или системата удари учителка?
Снимка: БГНЕС

"Ученик преби учителката си в училище". Тази новина оповестяваха на всеки половин час българските медии преди два дни. Дали учителката е била пребита от своя ученик, или я преби системата? А може би ритникът е присъда. Но за кого? За ученика, за учителката или за системата?

Ученикът най-вероятно има логично обяснение за своята избухливост. Учителката изисква много, а той не може да отговори на тези изисквания. Може би и не иска. Виновен ли е ученикът? Системата му позволява и той се възползва от тази си привилегия.

Пострадалата учителка най-вероятно, освен заниманията в училище, има и други ангажименти. Майка и съпруга е. Сигурно не винаги е намирала време за собствените си деца – да им покаже онази любов, която знае и пази само майчиното ѝ сърце. И сигурно на същите тези – лични нейни деца, им идва да я ритнат. За да ги забележи.

Законите в полза на "нашите хора"

Изминалата седмица за пореден път доказа, че България обича да тъпче на едно и също място. Комбинацията от харизматичен популизъм на ве...

Пострадалата учителка най-вероятно е професионалист, който иска да се гордее с успехите на своите ученици. Да им даде своите знания. А когато те не искат да ги приемат? Когато системата ѝ пречи?

Същата тази учителка е превърната в човек, който попълва документи и формуляри в училище, вместо да общува с тези деца, с които професията я свързва.

Агресията сигурно има много лица. Едно от тях е това на личните деца на учителите. Друго - това на прилежните им ученици. Третото – това на тези, които ритат системата. И не на последно място - това на учителите, които са се превърнали в жонгльори на общественото очакване.

Учителката, която получи ритник от ученик, се прибира в края на всеки месец със заплата, която ще ѝ стигне за първите пет дни от новия месец. Ритащият ученик се прибира вкъщи с усещането, че никой никога преди не го е забелязвал, а сега е във фокуса на водещите новини. Всички говорят за него.

Новият човек на Русия в България

Коментар на Иван Бедров за "Дойче Веле България" България очевидно си има нова "руска звезда" - човекът, който беше главен секретар ...

А говорещите за него дали се питат какво е в сърцето му? Говорещите за него знаят ли кой е той? Какво обича и на какво се ядосва?

Майка му, чието сърце се къса, търсейки отговар на въпроса къде е сгрешила, ще продължи да търси този отговор. Дано го намери! Но ще продължи да обича детето си. Безусловно. Защото такава е майчината любов - безусловна.

Системата лениво ще наблюдава случвачщото се и ще се успокоява, че това не се отнася до нея. Учителите и учениците ще продължат да търсят пътя към себе си. Въпреки системата.

Автор: Цветелина Терзиева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com