Улица "Кукуригу", номер "Намери го"

43730
Улица "Кукуригу", номер "Намери го"

На адреса в заглавието вече можем да търсим новото правителство. Само остава някои хора да го намерят, но както им говорят гласовете, можем да очакваме, че и това ще стане.

Добрата новина от поредните предсрочни парламентарни избори е, че забъркахме такъв политически сървайвър, че всички в парламента вече подушват неприятната миризма на кафяво. Лошата е, че в 43-тото Народно събрание влизат толкова индивиди, колкото мнозинството българи – и в това съм убеден, не биха пуснали даже и в мазето си. А от тях ще чакаме национално съгласие и спасение. Да видим можем ли да го дочакаме.

Докога ще ни се внушава и ще се работи за избор с предизвестен край?

Изборите са история за психологията на един набързо скалъпен избор с предизвестен край. Защо хората не гласуват ли? Има си известни пси...

ГЕРБ

Да започнем по ред на номерата – с победителите. Бойко пак победи и пак така победи, че и епирският цар Пир да му завиди. 121, 115, 100, 110 – такива бяха мечтите на Мон Женерал за следващия парламент. Уви – народът му каза не повече от 90, даже я направо към 85. И ясно проговори – г-н Борисов, и от Вас ни омръзна. Говорите за проценти, за победи, за мачкане на БСП – голямата гордост да биеш пенсионери, но като погледнем абсолютните числа, става ясно, че сте далеч от истинското мнозинство. Затова е добре в твърдата Ви глава да просветне и да стане ясно – това е последният шанс да се поправите. Правете коалиция и действайте по национални, а не лични приоритети, защото иначе следващият път пак ще биете и пак ще плачете. В разпадналата се България не магистралите са най-важни, а съдебната система – тази, която не успява да приложи закона. Така че реформата трябва да е там – там и в образованието, колкото и да не Ви се ще, защото при повече интелигентни хора по-малко гласове ще идват с идеята, че пожарникар може да е държавник. Без да обиждам пожарникарите, може и да може, но някак не е учил за това. А е хубаво всеки да се занимава с това, от което разбира. Иначе идва оная приказка с Тиквата, дето няма сега да я казвам, че не е хубаво преди обяд. И най-добре е, г-н Борисов, да не залитате към абсурдни твърдения, че някой е взривил цяло предприятие, за да Ви падне изборният резултат. Почти четири години имахте, г-н експерт – защо няма дори Закон за утилизация на боеприпасите и никакви наказания?

БСП

За умрелите по-добре или добро, или нищо. И те си го осъзнават сами – като в готиния стар виц за това как се лекува запек, диария и кашлица. В трите случая – с английска сол. Ефектът е един и същ, само пътят е различен – в първия случай пациентът ходи спокойно до ъгъла, после хуква с всичка сила, във втория пациентът тича до ъгъла, после спира, махва с ръка и продължава с пълни гащи, а в третия случай пациентът седи на ъгъла и не смее да се закашля, за да не изживее ефекта на препълнените гащи.

Снощи всички в БСП осъзнаха, че морето не е до колене и силата им не е такава, че винаги да са незаобиколим фактор в българската политика. Могат да благодарят за това на Сергей Станишев и станишковците – докараха се до положение, в което трябва или да седят в ъгъла и да подсмърчат, или да се хванат за ревера на Бойко Борисов. И в двата случая – зле. Защото когато знаеш как да си само политически ментраджия и не умееш друго, е много страшно да останеш извън борда – за теб. За избирателите е даже радващо. Сега БСП или ще направи истинска реформа, със здраво изгребване на боклука, или ще продължи да реагира като Янаки Стоилов, който подскочи доста ужилен снощи и заобяснява как търсели вината в себе си – намерихте ли я вече, г-н Стоилов?

Политическите пъзльовци

Страстната изборна седмица вече започна. Започва на принципа "и сам войнът е войн", след като лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на БСП Ми...

ДПС

Хитрата сврака пак си е на линия – даже може и да е на втора, не на трета. Етническата партия си е незаобиколим фактор – защото за толкова години създаде толкова зависимости, че дори сега, с две националистически формации в парламента, няма да бъде изместена от позициите си. Екзактно и евроатлантически г-н Доган и г-н Местан си събраха вересиите и ромските малцинства, които често не могат да си напишат името на български, екзактно ги последваха. Да благодарим на Конституционния съд, драги българи!

Реформаторският блок

Двойно увеличение на резултата и доста надуване – най-вече в лицето на Божидар Лукарски, който се изду като коледен балон. Г-н Лукарски, не сте хванали Господ за шлифера. 9% не са 99%. И ако не го осъзнаете, съдбата на Реформаторския блок ще е като на Синята коалиция. Отделно както има седем партии в този Блок, така може да се хванат седем различни пътя. Засега инстинктът за политически пътешествия се подтиска, но тепърва има да се опитват изкусителни властови дестинации. И тогава кой знае коя кукувица ще има да ходи да снася яйца в нечие чуждо гнездо.

Патриотичният фронт

Пеевски пак пълни площадите

Напоследък все по-често говори лаборантът Иван Костов, трябвало печалната Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде спасена с пари от ...

По-обещаващите националисти. Дали? Валери Симеонов залага на ясно и точно говорене, но има един голям проблем с действията – през цялата предизборна кампания не се намери един човек, който да качи в Интернет общата програма на коалицията – при това по тяхно собствено признание. Дано не вземат някое министерство от сорта на това на информационните технологии или да трябва да се грижат за електронно правителство, че тогава ще ни отекат байтовете и битовете.

България без цензура

Смях в залата и бурни аплодисменти – бъдещият ни премиер Николай Бареков мълча цяла вечер и днес се сети да сяда на масата с който го покани. Явно си вярваше, че Христо Ковачки има размаха и възможностите на Цветан Василев. Е няма – в проценти двойно по-слабо. Още един политически Икар е с подрязани крилца – и му предстои труден избор. Сега дали да си остане в ЕП и да си кюта там или да влезе в силно фрагментиран парламент, в който няма как да стане „златен пръст” и като нищо ще трябва пак да ходи на избори. А избори след избори, касичката става все по-празна и инвестициите – по-трудни. Спонсора, ех, Спонсора.

Атака

И Волен Сидеров не повярва, че влиза в парламента. Но пък не е толкова изненадващо – токът в България вече е такъв стимулатор, какъвто е и на електрическия стол. Волен плюс Бареков – ех, какъв живот, даже няма нужда да си викаме дано. Варадеро и Ривиерата ще станат едно – пък в градинката пред ДКЕВР пак ще има кой да се събира и да крещи: „Кърлежи, впили сте се в тялото на Клета Майка България”.

Рубладжиите да му мислят

Старото вестникарско правило не е изгубило силата си в нашата електронна медийна действителност (там, където има истинска журналист...

АБВ

Първанов и Петков се докопаха до парламента – направо на косъм. Защото ако АБВ не беше влязла, щеше да последва уранов разпад. В АБВ идеи има, да видим и какво друго има – щото си проличава най-вече, когато си пред отворената каца с медеца. АЕЦ Белене си е голяма комисионна, многогодишна – и „наша”. С 4% обаче трудно ще се забели ядрената енергетика. Но пък възможности се откриват много – а все пак е по-добре умни и може би продажни хора пред глупави и продажни – особено като говорим за атоми и уран.

За финал – дерзайте. Шоуто тепърва предстои. Вече обаче сме във фаза, в която и на политиците им припари - трябва наистина да работят. Кой знае – следващата фаза може и да е дефенестрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com