Върху коронавируса падна шапка-конспиративка

4373
Върху коронавируса падна шапка-конспиративка
Снимка: iStock

Над всеки проблем тук постепенно пада нещо, което прилича на омагьосаните предмети от приказките - мантия-невидимка, вълшебно ковчеже, златна ябълка. При нас има още един: шапка-конспиративка. 

Шапката-конспиративка има особена материя. Направена е от няколко плата. Единият е платът на лекото поназнайване, другият на бързото палене, третият е зашит от политическа ръка пискюл, който служи за по-ефектна продажба на пазара на конспирации. Тази шапка-конспиративка обрамчи плътно и коронавируса. Съвсем скоро, предполагам, той ще изпадне от информационния поток и ще влезе в конспиративния. Ще изглежда така: 2017 - Истанбулска конвенция. 2018 - Африканска чума по свинете. 2019 - Стратегия за защита на детето. 2020 - Коронавирус.

Думата на годината винаги става и конспирация на годината. Статистиката се превръща в мистика, ваксините в план за изтребване, 5G в невидим инфекциозен агент, а текстове като този - невъзможни за прочитане в медийна архитектура, която се храни с бързи транзакции от информация. 

Най-странното: все още никъде не се излъчи предаване, в което в студиото да седнат едновременно Мутафчийски и Мангъров. Става обратното: двете тези за коронавируса започнаха да живеят самостоятелно, разделени едни от други, без въобще да се срещнат. Човек вече може да предположи дори кой в коя телевизия ще бъде поканен, докато другият го няма и обратното. Това не е само на ниво телевизия - то се разпространява по ръкави към втръсналите вече фейсбук балони, които отлепят към конспиративните небеса, така както наистина се лети с балон - информацията се изхвърля като торбите с пясък, за да се възнесеш все по-нагоре. В един момент осъмваш с две неща - едното, протести с плакати срещу Бил Гейтс и 5G, а другото генерал, който се кълне в ефир, че всички яко ще умрат. В това има един тъпанарски рекорд: преди имаше ситуации, в които само едното поне беше конспирация бе. Сега вече станаха две - че и от двете се умира. Иначе поне има избор - от какво ли не може да се умре - от дългия ефект на пеперудата, разпърхан от китаец изял прилеп, глобалната стерилизация на мултимилиардер-малтусианец, прикрит като филантроп или 5G сигнали, които пърлят невидимо клетките ти през клетката на телефона. 

Между всичко това има общо, страхът. Няма по-лесен начин за управление - от селски кмет, през офис среда до глобална политика от периодичното впръскване на страхове, върху които после да се сложат множество ръце, които да разпределят страховете в икономически територии. Оттам вече и благотворна минна дейност с богат ресурс и високи годишни параметри. Както се казва - паметни бележки. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com