Защо чуждите инвестиции обичат Франция

2735
Защо чуждите инвестиции обичат Франция
Снимка: Unplash

На строителната площадка в община Били-Беркло в най-северния френски регион О дьо Франс гъмжи от хора. Те завършват първия огромен хангар на бъдещия мегазавод за акумулатори. Когато стане готов, той ще бъде първият във Франция.

Проектът на стойност 3 милиарда евро е един от многото примери за преки чуждестранни инвестиции в страната. Само през миналата година във Франция има 1300 подобни примера. И въпреки че с тези проекти се парадира пред обществеността, засега икономическият ефект от тях остава малък.

Франция вдига цената на тока с 10%

Френското правителство е решило да повиши с 10 процента регулираните цени на електроенергията за домакинствата от август. Това съобщава...

"В момента получаваме всичките си акумулатори от Азия - от Китай, Южна Корея и Япония. Но ние искаме да създадем наша собствена индустрия, която да проектира, прави и продава акумулатори, които са 100% произведени във Франция", казва шефът на дружеството "Автомобилна компания за батерии" (АКБ) Матийо Юбер, докато обхожда строителната площадка.

Заводът е собственост на консорциум, който се състои от холандския автомобилен производител "Стелантис", германския "Мерцедес" и френския енергиен гигант "Тотал Енерджис". Предвижда се в него да работят около 2 хиляди души и да се произвеждат зарядни устройства за до половин милион автомобила годишно.

Ниските енергийни разходи привличат бизнеса

Съвместното предприятие планира да изгради подобни гигафабрики още в Германия и Италия. Но консорциумът има основателна причина да разположи първия си мегапроект именно във Франция.

"Франция разполага с висококвалифицирани инженери и технически персонал, както и с истинска индустриална култура", обяснява Юбер. "Страната има и едно огромно предимство в сравнение например с Германия - евтина ядрена електроенергия."

НА ЖИВО: Парадът на Шанз-Елизе по случай Деня на бастилията (ВИДЕО)

Започна тазгодишният парад на френския площад Шанз-Елизе по повод 14 юли - Деня на Бастилията и национален празник на Франция. С въздуш...

Френските ядрени реактори произвеждат около 70% от тока в страната, а правителството планира да построи още поне 6 атомни електроцентрали.

Нийл Бернар, директор в италианската фармацевтична компания "Киези", посочва и още един аргумент в полза на Франция. "Френските власти винаги проактивно са ни подкрепяли в нашите проекти. Ние наистина се чувстваме добре дошли тук", разказва той пред ДВ. Бернар описва страната като "стратегическа локация" за компанията.

Властите искат да съживят икономиката

Правителствената подкрепа, за която Бернар говори, е решаващ фактор и за германската "Форверк", която стъпва във Франция още преди 50 години. Компанията от Вупертал, известна с кухненския си робот "Термомикс", в момента изгражда втория си производствен център в Донмар, Сентр-Вал дьо Лоар.

"Знаем, че правителството подкрепя бизнеса и цели да реиндустриализира Франция. Оценяваме това високо", казва Себастиан Вебер, генерален мениджър в компанията. "Нещо повече, страната разполага с много добра инфраструктура и висококвалифицирани работници", допълва той. "Форверк" смята да наеме още 74 души за новия център, който трябва да заработи до края на 2024 година.

Франция се готви за най-лошото: Одобри рекорден военен бюджет

Парламентът на Франция одобри увеличение на военните разходи в размер на няколко милиарда евро до края на това десетилетие, предизвикан...

Експерти се съмняват в ефекта от тези инвестиции

Президентът Еманюел Макрон наистина проведе редица реформи, който подкрепиха бизнеса, подчерта Оливие Бехт, делегиран министър на външната търговия, атрактивността и френските граждани в чужбина.

"Намалихме корпоративните данъци от 33 на 25%, направихме трудовото законодателство по-гъвкаво, съкратихме бюрокрацията и предоставихме допълнителни площадки на инвеститорите", обясни той за ДВ.

Преките чуждестранни инвестиции са благодат за икономиката, подчертава Бехт. Според него през 2022 г. подобни проекти са създали 58 000 работни места в страната. Освен това икономиката е нараснала с 2,6% през миналата година и ще продължи да расте и през тази. В същото време страни като Германия навлизат в рецесия, коментира той.

Същевременно Ан-Софи Алсиф, главна икономистка в консултантската компания БДО, смята, че макар преките чуждестранни инвестиции да са добра новина, те едва ли са причината за на пръв поглед положителните промени в икономическите резултати на Франция.

Изпратиха на Макрон човешки пръст по куриер

В Елисейския дворец в Париж се е получило писмо, съдържащо отрязан човешки пръст. От пресслужбата на френския президент Еманюел Макрон ...

"Безработицата спадна от 10% до приблизително 7% в рамките на няколко години, защото населението ни застарява и има по-малко хора, които могат да работят", обяснява тя пред ДВ. Алсиф посочва и субсидиите, които предприятията са получили, за да смекчат въздействието на пандемията и войната в Украйна. "Затова те можеха да инвестират тези пари, което доведе до растеж", посочва тя.

Десетки хиляди работни места

И все пак в О дьо Франс откриването на гигафабриката вероятно ще бъде посрещнато с овации. Традиционната автомобилна индустрия дава работа на повече от 50 000 души тук. ЕС забрани продажбата на бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. и много от тези хора ще трябва да си потърсят нова работа.

Матю Юбер от консорциума, който изгражда индустриалния комплекс за акумулатори, се надява някои от тях да се присъединят към неговата компания.

 

2-годишно дете изчезна във Франция, прекратиха издирването след само 4 дни

Мащабното издирване на малко дете, изчезнало преди четири дни в селце във френските Алпи, е прекратено, съобщиха разследващите. Двегод...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com