X
 
 

Защо ексхумацията на Франко така силно развълнува руснаците?

4316 21
photo of Защо ексхумацията на Франко така силно развълнува руснаците?
Снимка: Getty Images/Guliver
Преместването на тленните останки на Франко в Испания разтревожи мнозина в Русия, които изтръпват при мисълта, че същата съдба един ден може да сполети и техния кумир Ленин. Коментарът на Фьодор Крашенинников е за изданието Deutsche Welle.

Препогребването на тленните останки на бившия испански диктатор Франко не остана незабелязано в Русия. Дискусиите в социалните мрежи са свидетелство за това, че руснаците традиционно възприемат новините от Испания през призмата на своя исторически и политически опит.

Защо още държат Ленин на Червения площад?

Както е известно, в центъра на руската столица е тържествено погребано тялото на Владимир Илич Ленин - диктатор, утвърдил се на власт чрез победата в кървава гражданска война. Както и в случая с Франко, Ленин все още има почитатели и привърженици в Русия, които се ужасяват от мисълта, че техният кумир може да бъде препогребан.

А поводи за махането на тялото на Ленин от центъра на Москва има дори повече, отколкото в Испания за препогребването на Франко. За разлика от Ленин, който лежи на Червения площад и нищо около мавзолея не демонстрира каквото и да било уважение към жертвите на създадената от него диктатура, Франко до неотдавнашната си ексхумация бе погребан на 60 км от Мадрид, в мемориален комплекс, който, по замисъла на създателите си, и най-вече по замисъла на самия Франко, е бил предназначен да стане паметник на всички загинали в гражданската война.

Въпреки това в Русия официално никой не дръзва да посегне на Ленин - макар сегашните управници да са далеч от социално-икономическите доктрини на ленинизма, те не търпят революции и почти открито провъзгласяват погребания в мавзолея човек за "германски шпионин". Как така?

Полемиката за съдбата на тялото на Ленин в съдържателен план много напомня испанската и се върти около въпроса - къде край гроба на диктатора започва историята и свършва актуалната. Но с една очевидна разлика: само в условията на демокрация всяка дискусия рано или късно се увенчава с някакъв резултат. Сега в Испания на власт са сили, които в продължение на години бяха обещавали на избирателите си да приберат Франко от долината на падналите - което и сториха, поемайки цялата политическа отговорност.

В Русия разрешението за препогребването на Ленин би трябвало да бъде дадено лично от Путин, защото в създадената от самия него система той не само, че няма как да прехвърли отговорността на когото и да било, но и няма с кого да я раздели. Същевременно се бои да поеме лично такава отговорност, основателно предвиждайки спад в популярността си в очите на просъветски настроената част от електората. Затова споровете вървят, а Ленин продължава да си лежи в мавзолея.

Преместиха останките на Франко (СНИМКИ)

Ковчегът с тялото на испанския диктатор Франциско Франко бе изнесен от грандиозната базилика, след като бе ексхумиран в четвъртък от гр...

Франкизъм и путинизъм

Но испанското препогребване има и още едно измерение в руския контекст. Франсиско Франко се оказа изключително популярен в Русия, при това сред принципно противостоящи сили.

От една страна, в негова защита се вдигнаха всички последователни противници на демокрацията и борци с влиянието на Запада. Това не е странно, тъй като идеологията на следвоенния франкизъм много напомня това, което придворните мислители в Москва сега се опитват да представят като путинизъм. А това преди всичко е авторитаризъм, изобразяван като принудителна мярка, необходима за спасяването на отечеството от вътрешни и външни врагове.

От него произтича презрението към демокрацията и либерализма. А за да отклонят гражданите от ненужните въпроси и опасните примери, са неизбежни изолационизмът, клерикализмът и конспиративизмът. И естествено - в тази задушаваща атмосфера е неизбежен разцветът на корупцията. А и няма как да се мине без полицейщина и репресии.

Всичко е толкова познато, че най-вече за съвременните руснаци, и особено за младите и стремящите се да живеят така, както живеят връстниците им в Европа, би трябвало да са разбираеми чувствата на испанците по повод Франко, жертвал - заради своето властолюбие - перспективите на няколко поколения испанци.

Местят останките на Франко от мавзолея в Испания

Испания ще премахне останките на диктатора генерал Франсиско Франко от грандиозния държавен мавзолей на северозапад от Мадрид на 24 окт...

В полемиката от последните дни е удивителното това, че някои хора, смятащи се за либерали и европейци, говорят така, като че ли борбата с комунистите, и изобщо с левите през 30-те години на миналия век, служи за пълно оправдание на диктатурата на Франко, продължила до 70-те години - с всичките ѝ жертви и зверства.

Как завършват диктатурите

Но дали логиката "Франко е добър, защото не е допуснал комунистите да победят" е с нещо по-добра от любимата теза на сталинистите "На Сталин трябва да му бъде простено всичко, защото победи нацизма"? Може би на самите привърженици на този подход им се струва, че, кланяйки се на Франко, те се противопоставят на комунизма и ресъветизацията. Но всъщност те фактически се оказват на една и съща страна на барикадата с тези, които са готови да прегърнат всяка теория, оправдаваща диктатурата като такава.

За разлика от хората, живели през първата половина на 20-и век и принудени да избират между различните видове едно и също зло, днес и може, и трябва да се осъжда и смята за зло всяка диктатура - и комунистическата, и антикомунистическата, и отдавна приключилата, и съществуващата.

А помпозните гробове на диктаторите от 20-и век трябва да се приемат без пиетет и благоговение: за съжаление, това все още не са паметници на древната история, а мемориали на съществуващи идеологии, които съвсем не са изгубили своята кръвожадност. Утешителното е, и тук испанската история е показателна: всеки диктатор е смъртен и не може да се разпорежда, дори и със съдбата на собствените си тленни останки.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Да ровите трупове ли Ви е на дневен ред, актуалните?
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Дружинката про-руски тролове и безплатни поцелуйковци силно са се разярили, че по повод Франко се осветлява манталитетът на любимите им братушки с тяхната широооока руска душа, догоре пълна с раболепие пред всеки жесток диктатор и обожание към мумията на чудовище, наредило избиване на милиони невинни човешки същества.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Циклопчо, а къде е сега мумията на баща ти - ФАШИСТКИЯ палач ? А писаниците на Румен Гадняра, изпълзял от Скрина са ни добре известни !
  : 2 !
 • майтап Уили 5 майтап Уили преди 2 седмици Профил на трол?
  По актуална щеше да е статия за вълненията в Каталуния. А пропо...Не се разбира колко точно хора в Русия са се трогнали от ексхумацията на Франко?Анално.ЦОМ дръннете една жица на Дойче СЕРЕ и ги уточнете тези дребни подробности!!!МНОГО ВИ МОЛЯ!!!Искренно Ваш ЦУНкайХУЙ...!!!
 • Стивън Спилбърг 5.1 Стивън Спилбърг преди 2 седмици Профил на трол?
  По-страшно е, ако мумията се завърне!
  : 2 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ватенките обичат да целуват сушен пидорски гъз (пастърма) на червен площад.
 • до горния тАпЕгьОз : 4.1 до горния тАпЕгьОз : преди 2 седмици Профил на трол?
  Плоска политическа пропаганда в стил Работническо дело.
  : 6 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  4.1, нима твърдиш, че ватенките не еб@ват Ленина?!
  : 2 !
 • Лиза Мишпека 3 Лиза Мишпека преди 2 седмици Профил на трол?
  Прочетох цялата статия и вътре се споменава 4 пъти повече Ленин отколкото Франко!? Изумен съм, това статия за Франко ли е или за Ленин и руснаците?! Чак накрая видях, че това е продукт на немската пропагандна радиоточка и се почувствах измамен, че съм отделил толкова време на вятъра. Ама пишете ги тези работи най-отгоре, че да прескачаме по-ефективно тези хибридки.
 • АнаЛизатор 3.1 АнаЛизатор преди 2 седмици Профил на трол?
  Щом Дойче веле е в написването на статията и някакъв "Укра" с хазарски корени , на всички здравомислещи е ясно !Притова положение на всички египтяни и джипсита са притеснени за пирамидите си...!Фьодор Крашенников е параноидален Елцински изтърсак, наподобяващ на нашенските Асенгеновци
  : 2 !
 • наблюдател от ООН 3.2 наблюдател от ООН преди 2 седмици Профил на трол?
  Нация, която се напива с бира ще дава акъл на нация, която изтрезнява с бира?!Ецььь...деее...Я ЪРььь У ЛЕВО!!!
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Франко отиде на Путя си Ленина!
 • Путко Мафани 2.1 Путко Мафани преди 2 седмици Профил на трол?
  Само да питам, защо това, че руснаците се вълнували от ексхумацията на Франко, така силно е развълнувало Дойче Веле и защо от Дойче Веле си въобразяват, че вълненията на руснаците изобщо вълнуват българите?
  : 4 !
 • отговор на запитването от АнаЛно . ЦОМ 2.2 отговор на запитването от АнаЛно . ЦОМ преди 2 седмици Профил на трол?
  Общо взето познат стил на "Дойче веле" ....Нищо ново. Хващат някакъв исторически момент, или личност /не от най-видните/ и такаааа, лекичко, бавно ни настройват е тук един срещу друг. Та ние сме българи и в случая такава голяма статия, какво мислят руснаците за откопаването на Генералисимус Франко , е меко казано неуместна. Ама много меко казано. Реално руснаците не могат да мислят еднозначно, за виж още ›› щото руснаци се бият и на страната на фалангистите , и на страната на Републиката в Испанската гражданска война 1936 - 1939 година. Но "Дойче веле" например не пита, какво мислят българите по този въпрос и не публикува съответно такава статия. А е интересно да се знае, какво мислят българите, защото: НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН ТОГАВА НЕ СЕ БИЕ НА СТРАНАТА НА ФРАНКО. За Републиката имаме 400 доброволци, а на страната на Франко - нито един.
  : 6 !
 • дедо Стамат от село горно Уйно 2.3 дедо Стамат от село горно Уйно преди 2 седмици Профил на трол?
  Никой не харесва Ленин, но не трябва да се маха от там. Още повече пък да се разрушава мавзолея. Да видим ся дали у Испания ши разрушат мавзолея като Примитивнити Десни-Бесни джихадисти-Костовисти ГЕЙседерасти!
  : 6 !
 • Анонимен 2.4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  44 години,след като дъртия тарзан се пресели в отвъдното,испанците продължават да вадят останките на близките си от масовите гробове,оставени от "хенералисимото"
  : 1 !
 • ciklop50 2.5 ciklop50 преди 1 седмица Профил на трол?
  2.3 Дедо ти от горно лауйно, що не си бръкнеш в задника с два пръста, да изпееш интернационала и после сладко, сладко да си ги оближеш!?
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Поредните ХИБРИДНИ подпръдювания на Дойче СЕРЕ...сере...сере...ГОСПОД ДА ГИ УСЕРЕ!!!
 • Тутанкамон към ДОЙЧЕ СЕРЕ: 1.1 Тутанкамон към ДОЙЧЕ СЕРЕ: преди 2 седмици Профил на трол?
  А бе ей... Бундес,Нахтен,Хитлер,Юнгес...знаете ли колко още много мумии има в Египет/няма да споменавам колко мумии има в Англия-че току виж Тереза Мей и Борис Джонсън ми се обидят/???Русия пасти да яде с тяхната единствена мумия в Москва!!!!
  : 5 !
 • Гьобелсова ПРОПАГАНДА-по новому ХИБРИДНА ВОЙНА!!! 1.2 Гьобелсова ПРОПАГАНДА-по новому ХИБРИДНА ВОЙНА!!! преди 2 седмици Профил на трол?
  Альоууу...Дойчее...Гледах руски ТВ-та и не видях развълнуван руснак....
  : 3 !
 • Гаварит Масква-до Доче сере...сере...сере... 1.3 Гаварит Масква-до Доче сере...сере...сере... преди 2 седмици Профил на трол?
  Защо да го препогребват. Мавзолея на Ленин е добра туристическа дестинация, заедно с Червения площад. Защо да махнат нещо от което идват приходи....
  : 4 !