Защо железопътният транспорт е толкова важен за Украйна

4848
Защо железопътният транспорт е толкова важен за Украйна
Снимка: БГНЕС

Когато през май ракета удари влак в Херсон, се случи нещо изключително - персоналът на влака и техни помощници бързо евакуираха пътниците и премахнаха засегнатия вагон от композицията. Превозното средство потегли и пристигна почти по разписание, разказва Изабел Шаяни в репортаж за АРД.

Влаковете не спират да се движат, дори близо до фронта

Лидерите на Франция, Германия и Полша се срещат да кроят гаранциите за сигурност на Украйна

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц и полският президент Анджей Дуда да посетят Париж на 12 юни, за да се срещнат с френския презид...

Отсечката между Киев и Херсон е опасна, защото върви много близо до фронта. Пътуването между двата града трае 11 часа през нощта. И въпреки това влакът е пълен. 700 километра лежерно пътуване в трета класа спален вагон, което включва спално бельо и чаша чай, струва еквивалента на четири евро и четиридесет цента. Влакът е популярна и евтина опция за придвижване, а всеки вагон си има кондуктор, четем още в репортажа.

АРД ни представя Халена - тя работи в железопътния транспорт от шест години. Украинските железници са най-големият работодател в страната с 266 300 служители. Халена е сериозна и концентрирана. Тя отказва да отговори категорично на въпроса дали отсечката между Киев и Херсон е опасна. Засега не е сигурна - едва за втори път работи във влак, минаващ по този маршрут. "Справям се", лаконично казва тя, когато журналистката я пита дали се притеснява.

"Загрижена съм пътниците да стигнат невредими до дестинацията си. Ако нещо се случи, оказваме първа помощ", разказва Халена. Жената има три деца. Когато за първи път пътува близо до фронта, казва на най-голямата си дъщеря. Този път обаче тя не знае. "Иначе ще се притеснява, а не искам да се тревожи."

"Хората от железниците рискуват живота си"

Херсон е подложен на постоянни атаки от страна на руските сили. Влакът има престой от 50 минути там и след това се връща към Киев. През това време Халена трябва да подготви вагона.

Оценка от САЩ: Руснаците издържаха първия по-значим тест в украинската контраофанзива (ВИДЕО)

В периода 4-8 юни украинската армия отвори по-широк фронт на офанзивни операции в Запорожието и в най-западната част на Донецка област ...

Във влака се вози и един войник. Той идва от Бахмут: "След това бях в болница, а сега пътувам към вкъщи. От една година не съм бил у дома в Херсон", разказва мъжът пред АРД. Той ще има 30 дни отпуск, след което трябва отново да се върне на фронта. "Влаковете тук се движат според разписанието. Така трябва да бъде", казва войникът. "Независимо дали има война или не, логистиката е от решаващо значение. Без нея нищо не работи." Тук, казва той, е спокойно - за разлика от фронта. "Там постоянно се криехме в окопите."

"Влаковете се движат независимо от всичко", казва Даша, която учи актьорско майсторство в Киев и се прибира у дома. "Дори да ги удари ракета, те пак се движат." Приятелката ѝ Аня добавя: "Хората от железниците рискуват живота си всеки ден."

Който контролира железопътната мрежа - контролира и страната

В Украйна, както и в Русия, железопътният транспорт е най-важното средство за придвижване. Особено по време на война, когато въздушният транспорт е преустановен.

Има една важна подробност: украинските релси имат същата ширина на коловоза като руските - 1520 мм. Това е с 85 милиметра повече от международния стандарт. И означава, че руснаците могат да ползват директно тази железопътна мрежа, без да трябва да прехвърлят товари, посочват от АРД.

"Като във времената на Сталин сме": Руски активист се изправя пред съда за "обида" към армията

Още с влизането си в съдебната зала в Москва Олег Орлов дава ясно да се разбере, че е подсъдим за критики относно войната в Украйна.&nb...

Железопътният транспорт е част от критичната инфраструктура на Украйна. В началото на войната той превози почти четири милиона души, които бягаха към границите. С него се пренасят боеприпаси и военно оборудване, с влакове пристигат и лидерите на други държави при посещенията си в Украйна.

Железопътната мрежа, която обхваща около 20 хиляди километра, е постоянна мишена на руските атаки. Над 500 километра украински релси са унищожени от началото на войната, както и 126 гари, 50 от тях - напълно. Самата Украйна също често е взривявала железопътни мостове, за да спре настъпващите руски войски. Който контролира железопътната мрежа, контролира и страната, обобщава АРД.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com