Защо в Германия разрушават църкви?

11326
Защо в Германия разрушават църкви?
Снимка: Getty Images / Guliver

"Някои верующи в Германия казват: църквата е вече мъртва за нас. Не вярата, а институцията”. Рюдигер Крикскотен живее в квартал на Кил. Там живеят около 17 000 души. През ноември 2022 година единствената католическа църква в квартала е затворена, въпреки съпротивата на Киркскотен и много негови съграждани.

Те протестират, дори пишат до Ватикана, но нищо не помага. Крикскотен се заселва със семейството си там през 1980 г. Той казва, че в емоционален план закриването на молитвения дом е засегнало тежко особено онези, които открай време живеят там. Църквата, построена през 1956 г., е изградена от германски бежанци. "Кръщавали са децата си там, женили са се, причестявали са се. За тях това беше просто дом." Киркскотен разбира горчивината и разочарованието.

Кил не губи само тази църква. За кратко време пет католически църкви в града бяха затворени или се оказаха с променено предназначение - поради финансова необходимост. Някои сгради дори вече са разрушени и са отстъпили място на апартаменти.

Още: Проучване: 52% от хората в Германия не ходят по ресторанти заради повишаването на цените

Църквата е част от семейната история

На запитване от ДВ секретариатът на Германската епископска конференция обясни, че от 2005 г. насам "литургичната употреба е преустановена" в 650 католически църкви. От 2019 г. до 2023 г. всяка година в цялата страна от тази тенденция са били засегнати средно по 28 църкви.

В някои части на Германия през последните две десетилетия са загубени особено голям брой църкви, например в архиепископията на Хамбург, към която принадлежи Кил, или в някои финансово слаби епархии, като например тази в Есен. Църкви обаче се закриват и в типично католически райони като Аугсбург или Аахен. Намаляването на броя на молитвените храмове е част от по-голямата тенденция: големите църкви губят стотици хиляди членове всяка година. През 2023 г. всеки втори германец вече не е бил член на някоя от големите конгрегации. Ето защо се налага някои църковни сгради дори да бъдат разрушавани. Понякога те успешно се прехвърлят на други вероизповедания, например на православни християнски общности. Друг път те отстъпват място на жилищни комплекси или домове за възрастни хора, понякога се превръщат в галерия, спортна зала, ресторант или погребална зала.

Има смисъл в намаляването на църковните сгради

Още: Кои са 5-те най-големи градове в Германия?

Матиас Зеелман, католически теолог от университета в Бохум, съчувства на хората като Крикскотен, които са разочаровани, че църквите в техните общини затварят. Неговият опит сочи, че най-често са затварят или разрушават църквите, които са на не повече от 150 години или са построени след Втората световна война.

За мнозина обаче църковната сграда е част от конкретната им семейна история. "Тя има голямо значение за някой, който знае, че прадядо му е бил там, когато са я строили, че баба му се е омъжила там или знае историите как е са заделяни спестявания, за да се построи тази църква”.

Зеелман все пак вижда и необходимостта от намаляване на броя на неизползваните църковни сгради. Поддържането и частичното отопление на една църковна сграда струва около 100 000 евро годишно. В същото време броят на посетителите намалява. Понастоящем около пет-шест процента от членовете на църквата все още посещават неделна служба.

Църковните общности са станали много по-малки

Още: Германия легализира канабиса за развлечение

Маркус Потхоф, епархийски представител в Есен, говори за неразбиране, а също и за масови протести срещу закриването на църкви. В миналото не е било необичайно "хората да излизат на барикадите, за да ги защитават", казва Потхоф. Но днес това вече не се случва. "След пандемията църковните общности просто станаха много по-малки”.

Теологът Матиас Зеелман обаче вижда и признаци за ново начало. Развиват се нови форми на църковен живот, които може би отговарят в по-голяма степен на днешните очаквания. Като пример той посочва духовните събития за младите хора. Според него намаляващият брой църковни сгради, използвани за богослужение, и конкретният опит на вярващите също са "знак за преходността“.

В Кил Рюдигер Киркскотен сега участва в църковните служби в друга енория, както казва той, "още по-намалена". Там, в църквата "Свети Йосиф" в квартал Гаарден, на всеки две седмици се предлага и неделна литургия специално за тези, които някога са били част от енорията на разрушената църква. "Но сега паството е доста намаляло", казва пенсионерът.

 

Още: Второ гласуване в Бундестага: Дали все пак ракетите "Таурус" не отиват към Украйна? (ВИДЕО)

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com